Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος συστήθηκε στο κοινό ως δημοσιογράφος και διακρίθηκε από την αρχή για το ωραίο του λέγειν, τη μόρφωσή του, αλλά και το σθένος που υπερασπιζόταν τις απόψεις του -ακόμα κι όταν αυτές δεν ήταν καθόλου «political correct».

Γι’ αυτές του τις απόψεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολλές φορές, ειδικά όταν αφορούσαν σε πρόσωπα και καταστάσεις που άγγιζαν το κοινό αίσθημα, με κάποιες από αυτές να του κοστίζουν ακριβά. Όπως άλλωστε είπε πρόσφατα και ο ίδιος, κάποια πράγματα δεν μπορούν να λέγονται χωρίς επιπτώσεις.

Νοέμβριος 2015

Οι δηλώσεις του στην εκπομπή του στον ΣΚΑΙ το Νοέμβριο του 2015, λίγους μήνες μετά την έναρξη της διεξαγωγής της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, για τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε το 2013, και τον Γιώργο Ρουπακιά, που το 2020 -με την ολοκλήρωση της δίκης- κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έφεραν μια σειρά έντονων αντιδράσεων.

«Είπαμε για τραμπούκους, η μάνα Φύσσα ξέσπασε, πέταξε το μπουκάλι, ο Ρουπακιάς έχει αρχίσει και -σε τελείως ανθρώπινο επίπεδο- λογικά αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι ράκος, δεν αντιδρά πια, μόνο ο δικηγόρος του αντέδρασε. Από την άλλη μια μάνα -τα είδατε και χθες- είναι λυτή. Και γυρνάει και του λέει δεν θα ησυχάσω αν δεν σε κρεμάσω. Καταλαβαίνετε πως είναι ολίγον κάπως», είπε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, σχολιάζοντας τα γεγονότα σε εκπομπή του σταθμού του Φαλήρου. Το σχόλιο για τον «Ρουπακιά-ράκο», αλλά και τη «λυτή μάνα» ήταν λογικό να μην “πέσουν κάτω”.

Λίγες μέρες μετά, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος απολογήθηκε για όσα είπε και πάλι μέσα από την εκπομπή του στον ΣΚΑΪ, κάνοντας αρχικά λόγο για στοχοποίησή του.

«Τις τελευταίες μέρες έχω στοχοποιηθεί εντόνως γιατί κάποιες ακροφασιστερές αμοιβάδες έβγαλαν ένα βίντεο στο οποίο φέρομαι να συνδέω την κα Μάγδα Φύσσα με ένα θέμα, μιλώντας για τραμπούκους. Μιλώντας για τραμπούκους, αγαπητοί μου ηλίθιοι ή βαλτοί, αναφέρομαι στον Ρουπακιά, που αντιμετωπίζει τη μάνα Φύσσα. Και ναι μάνα Φύσσα τη λέω, δημοσιογραφικά και εκτός κάμερας. Οπότε μην προσπαθείτε να στοχοποιήσετε κάποιον επειδή κάνει κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Απέναντι στην κα Μάγδα Φύσσα, που απέτυχα να προλάβω το πόσο μοχθηροί και ηλίθιοι είναι κάποιοι συμπολίτες μου, απευθύνω μια συγνώμη -μόνο απέναντι σε αυτήν».

Την ίδια περίοδο μιλώντας στον Γιώργο Λιάγκα, τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα ως εξής: «Οι χρυσαυγίτες με έχουν στοχοποιήσει, με έχουν βγάλει στη σέντρα, με έχουν βάλει στη γωνία, στα παπάκια τους των άλλων που έχω “ανοιχτό μέτωπο” με τους χρυσαυγίτες επειδή θεωρώ ότι οι ναζί δεν μπορούν να καπηλεύονται τον εθνικισμό. Περιέγραψα αυτό που συμβαίνει στο δικαστήριο. Δίνω στη μάνα Φύσσα όλα τα δίκια του πλανήτη.Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα …θίκια τα οποία είναι έτοιμα να βγάλουν τον Κωνσταντίνο στη σέντρα και να πουν ότι το τραμπούκοι το είπε για την κα Φύσσα. Δικαιολογώ απολύτως αυτή τη μάνα. Ο λόγος για τον οποίο το συζητάμε είναι επειδή ένας πληρωμένος έξυπνος λέει “τώρα θα βγάλω πάλι στη σέντρα τον Μπογδάνο”. Θα του χρεώσω ότι είπε τη μητέρα του Παύλου Φύσσα “τραμπούκο” και θα τους κάνω να τον κυνηγάνε. Αυτό είναι πληρωμένη αλητεία. Εγώ τραμπούκο εννοούσα τον Ρουπακιά. Σε 15.000 εκπομπές χαρακτηρίζω τον Ρουπακιά τραμπούκο, αφήνω μια κακή διατύπωση λάσκα και το βρίσκει ο άλλος και λέει “τώρα σ’ έχω”. Ήταν άκομψη η διατύπωση “αφήνουν λυτή τη μάνα”».

Ιούλιος 2017

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μιλώντας στην εκπομπή του «ΣΚΑΪ στις 3», μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον Λουκά Παπαδήμο, δήλωσε: «Είναι ένα μήνα και μία βδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος στο νοσοκομείο, χτυπημένος από πρώην συντρόφους του Έλληνα πρωθυπουργού κι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να του πει ένα γεια. Δηλαδή να του πει “είστε καλά; Χρειάζεστε κάτι;” ή τέλος πάντων ως πρωθυπουργό σε πρωθυπουργό».

Μετά την αναπάντεχη δήλωση στον αέρα του σταθμού, ο ΣΚΑΪ έσπευσε να πάρει θέση, μέσω επίσημης ανακοίνωσης: «Ο ΣΚΑΪ ζητάει συγγνώμη για τις ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος στην σημερινή του εκπομπή άφησε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.Ο ΣΚΑΪ εγγυάται την ελεύθερη έκφραση σε όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου υπό τον όρο να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες δεοντολογίας και να μη γίνονται φορείς παραπληροφόρησης και ανοίκειων επιθέσεων».

Την ανακοίνωση του ΣΚΑΪ σχολίασε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στα social media του, γράφοντας «Η ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΚΑΪ για μένα δεν αναφέρει καν τι είπα», διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως αναφερόταν σε «πρώην» συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα.

Με ανακοίνωση αντέδρασε και το γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας την εξής τοποθέτηση: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπογδάνος μπερδεύει μέσα στο παραλήρημά του την ενημέρωση με την προπαγάνδα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη συκοφαντία και τις ύβρεις. Είναι εξάλλου γνωστός για το ήθος και το ύφος του. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, που ούτε εμείς αλλά ούτε και κανένας εχέφρων πολίτης δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Η αναγνώριση εκ μέρους του ΣΚΑΙ της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του δημοσιογράφου του αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης αλλά και της βελτίωσης των όρων διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης».

Όπως έγινε σύντομα γνωστό, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ο ΣΚΑΪ διέκοψε τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο -ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μάθαμε πως η απόφαση αυτη πάρθηκε από τον τότε διευθυντή ενημέρωσης του σταθμού του Φαλήρου, Σταμάτη Μαλέλη.

Ο δημοσιογράφος, που εκλέχτηκε στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019, μας έχει μάθει πως διαθέτει αιχμηρό λόγο, υπερασπιζόμενος πάντα με σθένος τις απόψεις του, αυτό άλλωστε έχει “κερδίσει” πολλούς και ενοχλήσει άλλους.
Όμως, τους τελευταίους μήνες μπήκε πολύ λάδι στη φωτιά, οδηγώντας σε μια «κίτρινη κάρτα» από τη ΝΔ πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά και στην χθεσινή οριστική του διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύγουστος 2021

Στις 30 Αυγούστου ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παρέστη σε εκδήλωση μνήμης στον Γράμμο για την λήξη του εμφυλίου, καταθέτοντας στέφανα. Στην ίδια εκδήλωση κατέθεσαν στέφανα ο Αντώνης Μυλωνάκης βουλευτής από την Ελληνική Λύση, ο Θάνος Τζήμερος από τη Δημιουργία Ξανά, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, πρόεδρος της Νέας Δεξιάς, ο Μανώλης Αγγελάκας πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Επιτήδειος, πρώην Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, οι Βασιλόφρονες του νομού Καστοριάς, η Βασιλική Ένωση Ελλάδος, ο Εκπρόσωπος του Ηλία Κασιδιάρη και ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή. Η κίνηση του βουλευτή της ΝΔ προκάλεσε επικρίσεις στη Βουλή, καθώς η εν λόγω εκδήλωση θεωρήθηκε πως δημιουργεί διχαστική διάθεση και καλλιεργεί το μίσος.  Ο ίδιος πάντως, απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε, τονίζοντας πως δεν ήταν ο μόνος βουλευτής του κόμματός του παρέστη, καθώς το παρών έδωσαν τόσο ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, βουλευτής Καστοριάς, όσο και η Μαρία Αντωνίου, διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σεπτέμβριος 2021

Δύο εβδομάδες μετά, το όνομα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα, με αρνητικό πρόσημο, όταν η ιστοσελίδα meaculpa.gr που του ανήκε μέχρι πρόσφατα και πλέον ανήκει στη σύζυγό του, δημοσίευσε λίστα με τα ονόματα παιδιών-μεταναστών, μαθητών σε νηπιαγωγείο της Κυψέλης, υπό τον τίτλο «»Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας, εκφράζοντας ανησυχία που στην τάξη του νηπιαγωγείου υπήρχαν μόνο δύο παιδιά με ελληνικά ονόματα. Τον tweet της ιστοσελίδας έκανε retweet ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος σχολιάζοντας «Καμία επιτυχία της κυβέρνησης σε κανέναν τομέα, δεν αναιρεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική πρωτεύουσα».

Μετά τις (πολύ) έντονες αντιδράσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η λίστα με τα ονόματα των μαθητών του νηπιαγωγείου κατέβηκε από το εν λόγω δημοσίευμα, ενώ το meaculpa.gr προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση: «Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να διορθώνονται. Κατά τη βραδινή αποψινή βάρδια δημοσιεύθηκε εκ παραδρομής ένας κατάλογος που είχε μεν εμφανιστεί και κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως δεν έχει θέση σε ενημερωτικό μέσο. Άμεσα αποσύρθηκε όταν το ατόπημα έγινε αντιληπτό.».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ανέφερε το πρωί της Τετάρτης, 15 Σεπτεμβρίου, στο Twitter «Χθες έγινε ένα λάθος, που διορθώθηκε και υπήρξε απολογία. Το δε σάιτ, που δεν μου ανήκει, σήμερα διέκοψε τη συνεργασία με τον υπεύθυνο για αυτό. Το δικό μου σφάλμα υπήρξε ότι έκανα ένα RT που δεν έλεγξα, πιστεύοντας ότι το δημοσίευμα είχε αλλάξει. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».

Σε συνέχεια του συμβάντος που πρωταγωνίστησε στα θέματα της ημέρας, ο Σταμάτης Μαλέλης, γενικός διευθυντής ειδήσεων του Mega, μέσω tweet από τον προσωπικό του λογαριασμό τοποθετήθηκε για το επίμαχο θέμα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο: «Κωνσταντίνε γιατί πρέπει συνεχώς να μου υπενθυμίζεις πόσο δίκιο είχα που σε απέλυσα», τουίταρε, δίνοντας άφθονη τροφή στα σάιτ.
Σχετικά με το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο ο κυβρνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας ότι στο μέλλον, τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονταν αποδεκτές. Η «κίτρινη κάρτα» από το Μαξίμου είχε μόλις δοθεί.

Οκτώβριος 2021

Η συνέχεια ήρθε μόλις χθες, 5 Οκτωβρίου, όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος χρησιμοποίησε μία φράση που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ότι οι «κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους». Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε αυτόματα την αντίδραση τόσο του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρισκόταν στη Σλοβενία, ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του ο Βουλευτής Α Αθήνας Κωνσταντίνος Μπογδάνος τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η πρώτη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για τη διαγραφή του ήρθε μέσω twitter. Όπως έγραψε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ναι μεν λυπάται για τη διαγραφή του, όμως «δυστυχώς, στην πολιτική, οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ