Την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έπειτα από 13 μέρες νοσηλείας άφησε η Φώφη Γεννηματά. Η γνωστή πολιτικός πέθανε σε ηλικία 56 ετών, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της, τα αγαπημένα της πρόσωπα και όσους την γνώρισαν μέσα από τη δράση και το έργο της.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Δύο εβδομάδες μετά τη νοσηλεία της δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή.

Η πρώτη μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο δόθηκε το 2008. Στα 43 της. Τότε, για πρώτη φορά σε κάποια από τις εξετάσεις που έκανε τακτικά, λόγω κληρονομικού ιστορικού εντοπίστηκε καρκίνος στον δεξιό μαστό. Υποβλήθηκε επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο νοσοκομείο Μemorial, όπου υποβλήθηκε σε θεραπευτική αγωγή.

Το Ιούλιο του 2019 η Φώφη Γεννηματά είχε βρεθεί καλεσμένη στην εκπομπή Happy Day και είχε μιλήσει για τη μάχη που έδινε όλα αυτά τα χρόνια: «Να μην σε πάρει από κάτω. Να μην ζεις στην αγωνία τι άλλο θα μου συμβεί. Έμαθα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μιζέρια. Η μητέρα μου έλεγε “Αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω έτσι; Και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή. Μια είναι η ζωή, δεν επιστρέφει και κάθε στιγμή είναι μοναδική».

Το 2020, καλεσμένη στα «Μεσάνυχτα» η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είχε μιλήσει για εκείνες τις δύσκολες ώρες:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μη σε θυμάται καν πώς είσαι, να μη θυμάται τη φωνή σου, να μη θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ