Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων μέσα από τα social media του δημοσίευσε απόσπασμα από βιβλίο του ιατροδικαστή DiMaio στο οποίο καταγράφεται περίπτωση γονέων στις ΗΠΑ τα παιδιά των οποίων είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο καθώς περιέγραφαν ότι αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με το απόσπασμα οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει και τοποθέτησαν κάμερες στο δωμάτιο. Αποδείχθηκε ότι η μητέρα έπνιγε το παιδί τοποθετώντας την παλάμη του χεριού της στο πρόσωπό του για 90 δευτερόλεπτα. Ο καρδιακός ρυθμός έπεφτε μετά από 30 δευτερόλεπτα από την απόφραξη του αεραγωγού.

«Οι γονείς που είναι μάρτυρες αυτών των επεισοδίων είναι μόνοι τους με τα παιδιά στο δωμάτιο του νοσοκομείου την ώρα που αυτά συμβαίνουν. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο “τα επεισόδια” συνεχίζονται μέχρι είτε να βγει διάγνωση ή τα παιδιά σκοτωθούν.

Ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν αδέλφια με επαναλαμβανόμενη καρδιοαναπνευστική ανακοπή, οφειλόμενη σε απόφραξη από τη μητέρα, η οποία πράξη καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολουθήσης.

Το πρώτο παιδί ήταν 5 μηνών κοριτσάκι, εισήχθη στο νοσοκομείο για καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Ο 4 ετών αδελφός της είχε παρόμοιο ιατρικό ιστορικό. Η μητέρα έδωσε το ιστορικό, αναφέροντας ότι υπήρχαν σχεδόν καθημερινά επεισόδια άπνοιας, κυάνωσης, βραδυκαρδίας και απουσία αισθήσεων από την ηλικία της πρώτης εβδομάδας των παιδιών.

Τα επεισόδια ήταν πολύ συχνά με τη μεγαλύτερη περίοδο ανάμεσα σε δυο περιστατικά να είναι 72 ώρες. Αυτά τα επεισόδια συνέβαιναν είτε όταν το παιδί κοιμόταν ή μόλις ξυπνούσε», αναφέρονται μεταξύ άλλων στο απόσπασμα που δημοσίευσε στα social media του.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων είναι από τα πρόσωπα των ημερών το τελευταίο διάστημα καθώς έχει τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις και παρεμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ