Τα περισσότερα παιδιά στα 12 τους χρόνια ζουν τη ζωή του ανέμελα, αλλά η περίπτωση της Χεντ Ζάζα είναι διαφορετική.

Η 12χρονη αθλήτρια από τη Συρία είναι η νεαρότερη αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και η πέμπτη μικρότερη ηλικιακά στην ιστορία του θεσμού, που μετρά ήδη 52 τελευταία χρόνια.

Άσος του πινγκ-πονγκ, η Χεντ Ζάζα εξασφάλισε την εφετινή συμμετοχή της πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2020.

Ποια είναι η νεαρότερη αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο

Γεννημένη το 2009 στη Χάμα της Συρίας, η Χεντ Ζάζα ξεκίνησε να παίζει πινγκ πονγκ το 2014 υπό την καθοδήγηση του προπονητή Αντάμ Αλιαμάν, τη στιγμή που η πόλη της είχε πληγεί από την τρομοκρατία και τον πόλεμο. Το πινγκ πονγκ ήταν η διέξοδός της από μία τρομακτική κατάσταση, παρόλο που δεν είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε αρκετά τουρνουά. Το 2015, σε ηλικία έξι ετών, η Χεντ Ζάζα πήρε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Junior της Συρίας και από τότε η πορεία της είναι ανοδική. Τρία χρόνια αργότερα, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Συρίας, μέχρι που έφθασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Χεντ Ζάζα, στον πρώτο προκριματικό γύρο του πινγκ-πονγκ, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Ιουλίου, αποκλείστηκε από τη Λιου Ζια, η οποία στο Τόκιο αγωνίζεται με τα χρώματα της Αυστρίας. Η Λιου Ζια επικράτησε με 4-0 σετ (11-4, 11-9, 11-3, 11-5).

Παρά την ήττα της, η Χεντ Ζάζα έγραψε ιστορία κι έζησε μια εμπειρία που σχεδόν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες ονειρεύονται, όμως στην πλειονότητά τους δεν γεύονται ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ