Η ελληνική κοινωνία να δοκιμάζεται καθημερινά μέσα από αποτρόπαια εγκλήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Κάθε μέρα πληροφορούμαστε ακόμη μια δολοφονία, έναν βιασμό, ένα έγκλημα με το ένα πιο σκληρό από το προηγούμενο. Σε κάθε νέα είδηση ακραίας βίας αναρωτιόμαστε πόσες από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε.

Το okmag ζήτησε από τον διακεκριμένο ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα να μας εξηγήσει εάν και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση συμπεριφορών ακραίας βίας.

Ψυχολόγοι και ψυχίατροι στα σχολεία για την πρόληψη της βίας

Όπως τόνισε ο ψυχίατρος στο okmag, «αν δεν μπουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι στα σχολεία να ενημερώσουν τους δασκάλους, αν δεν δημιουργηθεί η διάσημη Σχολή γονέων, δηλαδή μια φορά τον μήνα να υπάρχει ενημέρωση των γονιών, το ζήτημα αυτό με τις βίαιες και ακραίες συμπεριφορές δεν θα εκλείψει ποτέ. Όλα τα προβλήματα δημιουργούνται μέσα στην οικογένεια. Η βία δημιουργείται εκεί, η βία μεταφέρεται από εκεί στα παιδιά, τα παιδιά βγαίνουν έξω και δυστυχώς δημιουργούν τα προβλήματα. Πολλές φορές μάλιστα παρασύρονται από άλλους ανθρώπους, συμμαθητές, γείτονες. Αυτό είναι ένα θέμα που αν δεν το προλάβει κάποιος, θα γίνει παραβατικότητα, άρα θα γίνει ήρωας του κακού, άρα θα γίνει εν δυνάμει δολοφόνος, άρα θα γίνει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, άρα θα γίνει δολοφόνος. Άρα λοιπόν το να μιλάμε μετά από κάθε αποτρόπαια πράξη και να αναρωτιόμαστε γιατί έγινε αυτό ή γιατί έγινε το άλλο, δεν βγάζει πουθενά. Η λύση είναι να προλάβουμε τις συμπεριφορές αυτές. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούμε κάθε μέρα και από μια δολοφονία από τέτοιος ανθρώπους. Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας δεν θεραπεύεται. Η λύση είναι να προλάβουμε ώστε να μην δημιουργηθεί».

Απαραίτητη η συνεργασία της οικογένειας

Και ο Δημήτρης Σούρας συμπληρώνει: «Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχει ψυχική νόσος πρέπει να υπάρχει και συνεργασία της οικογένειας. Να καταλάβουν το πρόβλημα και να απευθυνθούν σε ειδικούς. Αν η οικογένεια δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας υπάρξει εισαγγελική εντολή. Να υπάρχει κάτι. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί. Η ενημέρωση να γίνει μέσα από την εκπαίδευση αλλά και από τα ΜΜΕ, Μέσα από επιστήμονες που θα εξηγήσουν τι είναι η κάθε διαταραχή, η κάθε αρρώστια, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει».

Γιατί πλέον έχουμε τόσα εγκλήματα; «Σίγουρα τα απεχθή εγκλήματα γινόντουσαν και παλαιότερα», τονίζει ο ψυχίατρος. Και συνεχίζει: «Ωστόσο, αυξήθηκε κατά πολύ η συχνότητα αυτών των εγκλημάτων. Για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν φοβάται τους νόμους, όλοι πιστεύουν πως θα πέσουν στα μαλακά. Είμαστε λίγο χάφτηδες οι Έλληνες. Σε πέντε μέρες τα έχουμε ξεχάσει όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σοκαριστικό έγκλημα στην Ανδραβίδα πριν από δέκα μέρες περίπου. Πείτε μου αν ασχοληθήκαμε πάνω από πέντε λεπτά με αυτή τη δολοφονία… Μετά έρχεται μια άλλη υπόθεση στη δημοσιότητα και ξεχνιέται η προηγούμενη. Υπάρχει και ο πόλεμος, η πανδημία… Πρέπει να το καταλάβουμε πως υπάρχουν και οι δολοφόνοι της διπλανής πόρτας που δυστυχώς δημιουργούν προβλήματα σε κάθε στιγμή. Ενημέρωση από τους επιστήμονες και από την Πολιτεία, ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει ψυχική νόσος αλλά και τι πάει να πει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που θερίζει αυτή τη στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ