Μεγάλο κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στον Ιράν. Η 22χρονη Ιρανή άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου. Είχε συλληφθεί από την αστυνομία επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Μετά τη σύλληψή της έπεσε σε κώμα και κατέληξε τρεις ημέρες αργότερα.

Η ιρανική αστυνομία αρκέστηκε να πει πως επρόκειτο για ένα «ατυχές συμβάν». Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι η άτυχη κοπέλα δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της.

Η οργή των γυναικών στο Ιράν ξεχειλίζει. Έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν. Διαδηλώνουν με ψαλίδια στα χέρια και χωρίς χιτζάμπ ενώ συμβολικά κόβουν τα μαλλιά τους. Ανάμεσά τους και άνδρες που στηρίζουν τις διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στον Λίβανο, την Τουρκία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Ο συμβολικός πια θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως. ανάμεσα σε αυτούς που έστειλαν το δικό τους μήνυμα ήταν και ο Αντώνης Κανάκης που θέλησε να τονίσει τη σημασία της ιστορικής αυτής στιγμής για την ανθρωπότητα.

Το μήνυμα του Αντώνη Κανάκη:

«Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μία άκρως σημαντική και πιθανώς ιστορική κοινωνική εξέγερση. Οι γυναίκες στο θεοκρατικό ισλαμικό Ιράν, ρισκάρουν και θυσιάζουν αν χρειαστεί τη ζωή τους, προκειμένου να λάβουν τέλος επιτέλους οι θηριωδίες που διαπράττονται εναντίον τους στο όνομα της θρησκείας. Δέος για το θάρρος τους και ελπίδα για αλλαγή.

Υ. Γ. Παράλληλα ρίχνεις μια ματιά στα «κοινωνικά» θέματα που απασχολούν τη δική μας επικαιρότητα, με πρωταγωνιστές προσβλητικά για τη γυναίκα ριάλιτι, “influencers”, κόντρες και δεξιώσεις και σε πιάνει θλίψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Κανάκης.

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μία άκρως σημαντική και πιθανώς ιστορική κοινωνική εξέγερση. Οι γυναίκες στο θεοκρατικό…

Posted by Antonis Kanakis Official on Thursday, September 22, 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ