Λίγο μετά τις 22.00 βγήκε η ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, για τις 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους από τη Singular Logic.

Ήδη σε ορισμένους Δήμους και Περιφέρειες η εικόνα είναι ξεκάθαρη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε άλλους απαιτείται ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχων.

Σύμφωνα με την Singular Logic, για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους μισούς η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από σήμερα, ενώ στους άλλους μισούς θα απαιτηθεί β’ γύρος την επόμενη Κυριακή.

Με ενσωματωμένο το 27% των εκλογικών τμημάτων, στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λαρισαίων η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

Από τον πρώτο γύρο φαίνεται να εκλέγονται ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Αττική, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Αλέκος Καχριμάνης στην Ήπειρο, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην Δυτική Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός στην Στερεά Ελλάδα, ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο και ο Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην Κρήτη. Οριακά δείχνει να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο και ο Κώστας Αγοραστός στην Θεσσαλία.

Ο χάρτης με τις περιφέρειες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προηγείται στην Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 45,35% με καταμετρημένο το 16,44% των ψήφων. Δεύτερος είναι ο Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 16,41% και τρίτος ο Γιάννης Πρωτούλης με 14,24%.

Μάχη ψήφο με ψήφο δίνουν ο Χάρης Δούκας και ο Κώστας Ζαχαριάδης στον δήμο Αθηναίων για τη δεύτερη θέση. Στο 23,77 % της ενσωμάτωσης η διαφορά τους κυμαίνεται περίπου στις 200 ψήφους, με το αποτέλεσμα να φαίνεται ότι θα αποκρυσταλλωθεί αργά το βράδυ.

Προβάδισμα Κώστα Μπακογιάννη με 40,5%

Προβάδισμα Κώστα Μπακογιάννη με 40,5% έναντι 14,96% του Χάρη Δούκα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα στον Δήμο της Αθήνας.

Η ενσωμάτωση στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας βρίσκεται στο 3,93% των εκλογικών τμημάτων. Στην τρίτη θέση είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης με 12,87% και στην τέταρτη ο Νίκος Σοφιανός με 12,46%

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία. Για τρίτη φορά επανεκλέγονται οι Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γιάννης Κωνσταντάτος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Παππούς στη Φυλή, Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι και Ανδρέας Κονδύλης στον Άλιμο.

Για δεύτερη φορά επανεκλέγονται άνετα ο Σπύρος Βρεττός ως δήμαρχος Αχαρνών και ο Γιώργος Τσίρμπας στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Άνετη επικράτηση, τέλος, πρόσφεραν οι εκλογείς του Δήμου Κηφισιάς στον Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά.

Σε απόλυτο ντέρμπι εξελίσσεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, κατά τη Singular Logic.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 6,8% ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με την επίσημη στήριξη της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, συγκεντρώνει ποσοστό 36%.

Το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 36%, συγκεντρώνει και ο Γιώργος Αμανατίδης, «αντάρτης» της ΝΔ..

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Πρώτος με ποσοστό 40,51% είναι ο Αλκιβιάδης Στεφανής στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σε ποσοστό ενσωμάτωσης 19,85%. Δεύτερος με 33,96% έρχεται ο νυν περιφερειάρχης και αντάρτης της ΝΔ Κώστας Μουτζούρης.

Πάει σε δεύτερο γύρο η Θεσσαλονίκη

Σε δεύτερο γύρο οδηγείται η εκλογή στον δήμο των Θεσσαλονικέων:Με μικρή ενσωμάτωση – στο 2,83% – ο νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας προηγείται ελαφρά με ποσοστό 27,84%, ακολουθεί ο Στέλιος Αγγελούδης με 25,5%,

Μεγάλη νίκη Μπέου στο Βόλο

Με την ενσωμάτωση στο 4,26% (10 από 235 εκλογικά τμήματα), ο νυν δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προηγείται στην κούρσα για τον δήμο. Ο κ. Μπέος συγκεντρώνει ποσοστό 56,17%, ενώ ο αντίπαλός του, Νίκος Παπαπέτρος, ποσοστό 36,67%. Ο Απόστολος Ριζόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 7,16%.

Επικράτηση Μαμάκου στη Λάρισα

Αλλάζει χέρια ο Δήμος Λαρισαίων, με τον υποψήφιο της ΝΔ, Θανάση Μαμάκο (συνδυασμός “Η Λάρισα που μας αξίζει”) να “κλειδώνει” τη νίκη, καθώς φαίνεται, από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Με την ενσωμάτωση στο 32,22%, ο Θανάσης Μαμάκος παίρνει το 50,48%, ενώ ο Απόστολος Καλογιάννης (“Συμπαράταξη Λαρισαίων”) λαμβάνει 37,64%.

Ακολουθεί με 9,18% ο Πέτρος Κρίκης (“Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας”) και με 2,70% ο Κωνσταντίνος Βαϊούλης (“Λαρισαίων Κοινόν”).

Νίκη του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης φαίνεται να επανεκλέγεται άνετα από τον α’ γύρο στην Περιφέρεια Αττικής. Με ποσοστό ενσωμάτωσης 14,63%, ο κ. Αρναουτάκης συγκεντρώνει 78,92% και καταλαμβάνει 36 έδρες έναντι 11,20% του Σπύρου Δανέλλη και 7,56% του Αλέξανδρου Μαρινάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Καρχιμάνης Αλέξανδρος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 15,48%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 55,45%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Στέφος Ιωάννης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,92%

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 12,32%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,67%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,26%

Μεγάλη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο κιόλας γύρο καθώς συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% στο 15% της ενσωμάτωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ