Αίγυπτος! Ονειρεμένο ταξίδι! Το προτείνω ανεπιφύλακτα, αλλά θα βάλω ένα αλλά! Το προτείνω σε σένα που έχεις τη βούληση κ την θέληση να αφήσεις τον επικριτικό σου εαυτό πίσω. Θα έχεις πολλούς λόγους να κρίνεις τη διαφορετικότητα που θα βιώσεις. Αν πας για να αποκομίσεις και να αγαπήσεις περισσότερο εσένα τότε θα την ερωτευθείς! Πέρα από τα μουσεία, ανάκτορα, πυραμίδες που όλα αυτά είναι υπέροχα, οι περιπέτειες που μπορείς να ζήσεις είναι μαγευτικές! Θα ξεκινήσω με τις γουρούνες που ξεχώρισα κιόλας, καθώς μου θύμισε τα νιάτα μου που οδηγούσα μπομπο (αν τα θυμάσαι).

Οδηγείς στην έρημο 25 χιλιόμετρα μέσα στο πουθενά! Καταπληκτικό. Χάνεσαι κ βρίσκεσαι παράλληλα. Η αδρεναλίνη στα ύψη! Φτάνεις σε ένα χωριό των Βεδουίνων κ επιστρέφεις! Ιππασία βραδινή άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία! Πάλι στην έρημο. Ιππεύεις διασχίζοντας ένα χωριουδάκι βλέποντας παιδάκια να παίζουν με τέλειους διαφορετικούς τρόπους από τα παιδιά της Ευρώπης. Δεν βλέπεις υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, παίζουν στις γειτονιές με φωτιές, με ζώα, τρέχουν τριγύρω ελεύθερα με μπάλες στους δρόμους. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που μεγαλώνουν. Δεν λέω εύκολος, λέω διαφορετικός, θα μπορούσα να πω ίσως και αγνός. Φτάνεις σε ένα σημείο σε ένα λόφο που έχουν φτιάξει ένα κιόσκι έχει μουσική πίνεις το τσάι σου και κοιτάς τις φωτισμένες πυραμίδες.

Νιώθεις αλλού. Σε ένα δικό σου αλλού. Γεμίζει η ψυχή σου. Η βόλτα με τα αερόστατα είναι κι αυτή μοναδική εμπειρία! Στην Ερυθρά θάλασσα αξίζει να δεις τον υπέροχο βυθό τους κάνοντας snorkelling. Κολυμπάς έχω να σου πω με δελφίνια. Τα χρώματα στον βυθό υπέροχα.

Το να νοικιάσεις ένα σκάφος κ να πας σε κάποιο νησάκι -εμείς επιλέξαμε το Paradise- άλλη μια εξαιρετική εμπειρία. Τα νερά καταγάλανα σαν να βρίσκεσαι σε πισίνα. Μέσα στη θάλασσα κούνιες και αιώρες.

Ωστόσο, όπως σου είπα και στην αρχή, θα δεις πράγματα που θα σε ενοχλήσουν. Είναι η οπτική σου, όχι η δική τους πραγματικότητα. Ανέβασα βόλτα με καμήλες και κάποιοι έσπευσαν να μου γράψουν ντροπή! Βιντεάκι με κροκόδειλους μου είπαν το ίδιο. «Δεν ντρέπεσαι» μου έγραψαν διαδικτυακοί φίλοι που υποστηρίζεις τέτοιες εικόνες ήταν μια ανάρτηση. Το ότι δείχνεις την πραγματικότητα ενός λαού δεν σημαίνει ότι την ασπάζεσαι. Αλλά σίγουρα δεν ταξιδεύεις και δεν επισκέπτεσαι ένα μέρος για να το κρίνεις ή για να επαναστατήσεις. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου άποψη. Ποια είναι η ντροπή άλλωστε; Ο τρόπος που ζουν είναι ντροπή; Έτσι ζουν εκεί. Αυτό είναι. Όπως και το Ραμαντάν. Ήθελες να φας και δεν έβρισκες πουθενά τίποτα ανοιχτό για αρκετές ώρες. Οι ίδιοι δεν έτρωγαν δεν έπιναν τίποτα κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Είναι παραδόσεις τους. Οφείλεις να το αποδεχτείς.

Αυτό που πήρα από το ταξίδι ήταν επιπλέον διαύγεια και η διαύγεια οδηγεί στη σωτηρία. Καμία πειθώ εντέλει, καμία συνταγή δεν μας κάνει εμάς τους ανθρώπους να αλλάζουμε ουσιαστικά. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Πώς; Μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας. Όταν σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τις ιδέες μας, τότε υποστηρίζουμε τις δράσεις μας. Δεν θα αρέσουμε σε όλους. Αν όμως αρέσουμε πραγματικά στους εαυτούς μας είμαστε κοντά στην ευτυχία. Ξέρεις τι ονομάζω  σήμερα ευτυχία; Να σε έχεις βρει. Να έχεις κατανοήσει την αποστολή σου. Η γαλήνη στη ψυχή σου βρίσκεται σε αυτή την απάντηση. Δεν ψάχνεις. Είσαι. Υπάρχουν πολλές λέξεις που πλησιάζουν την ευτυχία. Η ικανοποίηση, η διασκέδαση, η απόλαυση, η ευχαρίστηση. Η ευτυχία όμως είναι κάτι άλλο. Κι έχει διαφορετικό ορισμό για τον καθένα μας. Ευτυχία για μένα είναι την στιγμή που κατανόησες ότι μέσα σου δεν έχεις άλλο σύγκρουση. Τι είναι άλλωστε η ζωή; Το ζην. Για να ζήσεις εγκατέλειψες τον φόβο. Σκοπός μας να κάνουμε τη ζωή μας πλούσια. Με εσωτερικό πλούτο.

Πρώτα γεμίζουμε το άυλο δοχείο μας και μετά μπορούμε να απολαύσουμε την ύλη. Δεν μπορείς να εκτιμήσεις τίποτα αν μέσα σου δεν νιώθεις πλήρης. Είσαι εδώ, είσαι εκεί, στην ουσία δεν είσαι πουθενά. Μισό υπάρχεις παντού. Η ζωή είναι οι σχέσεις μας. Η δράση στις σχέσεις. Αν οι σχέσεις είναι μπερδεμένες υπάρχει σύγχυση στους εαυτούς. Τίποτα μπερδεμένο δεν βρίσκεται στον άνθρωπο που έχει βρει την αρμονία. Η αγάπη δεν βρίσκεται. Μην ψάχνεις άδικα. Την ανακαλύπτεις μέσα από τις σχέσεις. Όμως μπορούμε να το κατανοήσουμε; Αφού ο φόβος νικά τις περισσότερες φορές. Τι κάνει ο φόβος; Σκοτεινιάζει τον νου. Υπάρχουν δυο ειδών φόβοι. Ο φυσικός που προστατεύει το σώμα με την νοημοσύνη. Θα με φάει ο λύκος, άρα με προστατεύω από τον λύκο. Και υπάρχει και ο ψυχολογικός φόβος. Αυτός είναι πρόβλημα. Αυτός ο φόβος υποδηλώνει τη διαδικασία μιας σκέψης για το μέλλον ή για το παρελθόν.

Ο φόβος υπάρχει σε συνάρτηση με κάτι άλλο. Οφείλεις να βρεις το άλλο, διαφορετικά θα σε κατευθύνει αυτή η σκέψη. Η σκέψη γεννά φόβο. Η σκέψη είναι χρόνος. Σκέφτεσαι κάτι που απόλαυσες. Η σκέψη εντείνει την ικανοποίηση και δημιουργεί την προσδοκία και την ηδονή. Αντιστοίχως πέρασες κάτι δύσκολο, εντείνεις το συναίσθημα της απογοήτευσης όπου η σκέψη του πόνου που υπέφερες γεννά φόβο. Ο φόβος προκαλεί αβεβαιότητα στη σχέση νου καρδιάς, βάζει εμπόδια στην επικοινωνία κ στην κατανόηση. Η λύση; Αναγνώριση κ αντιμετώπιση του παρελθόντος.

Για να απαλλαγεί η σχέση σκέψης και συναισθήματος πρέπει να γίνει κατανοητό το παρελθόν δια μέσου του παρόντος. Γιατί συνέδεσα το ταξίδι με τον φόβο; Γιατί ο φόβος είναι το εμπόδιο του ταξιδιού! Και το πραγματικό ταξίδι είναι ΕΝΑ. Το ταξίδι κατανόησης εαυτού. Αν βγεις νικητής σε αυτό το ταξίδι, το ταξίδι της ζωής σου έχει άπειρες δυνατότητες. 

Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ του ταξιδιού στην Αίγυπτο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ