Σήμερα έχω εστιάσει στην συναισθηματική ωριμότητα. Τι επιφέρει; Ηρεμία! Όταν ωριμάζουμε συναισθηματικά δεν αντιδράμε πλέον αρνητικά στις κριτικές και τις πικρίες των άλλων. Τι κάνουμε αντ’ αυτού; Ακούμε τι ειπώθηκε. Αποφασίζουμε να μην θυμώσουμε. Αποφασίζουμε να μη δράσουμε αντιμιλώντας και ανταποδίδοντας.

Αν αντιδράσουμε κι εμείς αρνητικά πέφτουμε σε χαμηλό επίπεδο ψυχικής δόνησης και γινόμαστε ένα με την αρνητική διάθεση που εκπέμπει ο άλλος. Ωστόσο, εύλογα ακολουθεί η ερώτηση. Πώς φερόμαστε στους δύσκολους ανθρώπους, που έχουν διεστραμμένη, στρεβλή λογική; Είναι εριστικοί, κυνικοί, μη συνεργάσιμοι. Τα άτομα αυτά νοσούν. Έχουν διαστρεβλωμένη σκέψη και πιθανό υποφέρουν από κάποια ψυχική ασθένεια.

Αν παρατηρήσεις αυτόν τον άνθρωπο είναι δυστυχής. Συνήθως οι δυστυχείς επικρίνουν κ κακολογούν όσους τους φέρονται καλά. Μέσα τους υπάρχει η ερώτηση: Γιατί αυτός είναι ευτυχισμένος και εγώ δυστυχισμένος; Η δυστυχία αναζητά παρέα! Όταν κατανοήσουμε αυτή την λογική και την δούμε τότε μπορούμε να παραμείνουμε ήρεμοι κ απαθείς ως προς εκείνους. Ωστόσο, ΝΑΙ κατανοούμε, αλλά μεγάλο ΟΧΙ, στο ότι ΔΕΝ επιτρέπουμε να μας εκμεταλλεύονται και να μας πετάνε πάνω μας τα σκουπίδια του υποσυνείδητου τους.

 Εδώ χρειάζεται από εμάς αυτοπροστασία και δύναμη ψυχής! Είναι η δική μας αρνητική και καταστροφική σκέψη που τα δημιουργεί όλα. Άρα εμείς οφείλουμε να βλέπουμε τι επιτρέπουμε να εισχωρεί μέσα μας! Όσοι κατηγορούν, δεν κατανοούν ότι απλά τιμωρούν τον εαυτό τους. Οι ίδιοι είναι θυμωμένοι κ αντί να συγχωρήσουν τον εαυτό τους για τα δικά τους σφάλματα, κάνουν αυτοπροβολή. 

Για να προχωρήσεις στην ευτυχία χρειάζεται να δεις την αλήθεια, να απελευθερωθείς, να σταματήσεις τις κατηγορίες, τον θυμό και τον φθόνο απέναντι στους άλλους. Όταν κάτι μέσα μας, μας τρώει ενεργούμε με τρόπο αυτό τιμωρίας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε  δημιουργεί τα αποτελέσματα. Η αιτία βρίσκεται μέσα μας, τα αποτελέσματα είναι ο εξωτερικός παράγοντας.

Χρειάζεται να βρεις την αιτία και να την εξαλείψεις. Στη συνέχεια να συγχωρήσεις και να αγαπήσεις! Συγχώρεσε τον εαυτό σου πρώτα και στη συνέχεια τους άλλους. Αγάπησε τους. Δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τους συμπαθείς ή να κάνεις παρέα. Ενδέχεται να σου έχουν κάνει κακό. Δεν χρειάζεται να ανταποδώσεις με κακό. Να τους εύχεσαι καλό. Ό,τι σκεφτόμαστε και νιώθουμε, είναι ό,τι είμαστε εμείς. Ό,τι ευχόμαστε για τον άλλον, ουσιαστικά το ευχόμαστε για τον εαυτό μας! Η θεραπεία είναι μια. Συγχώρεση! Μη φουντώνεις τις πληγές του υποσυνείδητου νου. Η ψυχοσωματική ιατρική τονίζει ότι η πικρία, οι τύψεις, οι ενοχές βρίσκονται πίσω από πολλές παθήσεις. Να θυμάσαι, κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει χωρίς την άδειά σου! 

Ο καθένας μας ζει τη νοοτροπία του. Οι σκέψεις μας, μάς κάνουν τη χάρη και υλοποιούνται! 

Νοητική άσκηση! 

Φέρε στο μυαλό σου ένα άτομο που σου έχει κάνει κακό. Που σε έχει πληγώσει. Κάνε ειλικρινή διάλογο μαζί του. Πες του όσα νιώθεις. Στο τέλος πάρε όποια απόφαση εσύ θες. Ή συγχώρεσέ τον ή εξακολούθησε να νιώθεις άσχημα. Αυτή τη φορά δημιούργησες επιλογή. Να σου θυμίσω! Ό,τι έκανε αφορούσε εκείνον και τη δική του συνείδηση. Ό,τι κάνεις εσύ αφορά εσένα και τη δική σου.

Πρόσεξε μη γίνεις σαν αυτόν που σε πλήγωσε! Αν ακολουθήσεις την εκδίκηση αυτόν που θα εκδικηθείς στο τέλος είναι τον ίδιο σου τον εαυτό και μόνο. Η συγχώρεση είναι εγωιστική πράξη. Σε σένα κάνει καλό! Δε συγχωρούμε γιατί ο άλλος αξίζει τη συγχώρεση. Συγχωρούμε για να μη τον κουβαλάμε μαζί μας και αποκλείσουμε από τον εαυτό μας την ευτυχία μας! 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα blog της Σόφης Πασχάλη στο okmag.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ