Σήμερα θα μιλήσω για τις άτυπες συμφωνίες που κάνουμε και στη συνέχεια πώς να δημιουργήσουμε τη ζωή μας κάνοντας τις ωφέλιμες. Η πρώτη άτυπη συμφωνία που κάνουμε οι άνθρωποι είναι να αρέσουμε. Συμφωνία – παγίδα! Θέλουμε να αρέσουμε. Αρχικά, σαν παιδί να αρέσω στους γονείς μου, να αρέσω στο σχολείο, στις παρέες, να αρέσω στους δασκάλους, να αρέσω στον/στην σύντροφο μου, αργότερα, στη κοινωνία. Να αρέσω για αυτά που κάνω. Για τις επιλογές μου. Γενικά να αρέσω. Φυσικά δεν βρίσκω κανένα κακό σε αυτό, αν και εφόσον αρέσω πρώτα σε μένα και αυτό που παρουσιάζω είναι επιλογή μου, είναι η αλήθεια μου. Αυτό εμπεριέχει υγεία. Μόνο αν αρέσουμε στους εαυτούς μας ζούμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια. Δεν προσποιούμαστε, δεν λέμε ψέματα, δεν κοροϊδεύουμε.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, στη ζωή μας, ή σε κάποια σχέση μας, λέμε συχνά οι άνθρωποι: «θέλω να εκδικηθώ», «μου έκανε κακό». Δεν υπάρχει χειρότερη ψευδαίσθηση από αυτή την ιδέα. Τον εαυτό σου εκδικείσαι αν μπεις σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Δηλητηριάζεις σώμα και μυαλό. Πρωτίστως μυαλό. Σε μια κοινωνία που ψεύδεται ακόμα και για τους ρόλους που υποδύεται, (βλέπε τα γεγονότα ειδήσεων, είναι αρκετά για να πειστείς), γίνε εσύ η διαφορά. Πώς; Γίνε η αλήθεια. Μην φοβάσαι να λες την αλήθεια και το σημαντικότερο στην ώρα της. Μην κρύβεσαι. Τι να το κάνεις να αποκαλύπτεις την αλήθεια πχ. 10 χρόνια μετά το οποιοδήποτε συμβάν αφού σε έχει ήδη φάει η σκέψη σαν σαράκι όλα αυτά τα χρόνια. Ο πόνος που ζει μέσα στο νου, σωματοποιείται στο σώμα. Σε έχει εξασθενήσει. Σου έχει αλλάξει πορεία. Σε έχει μολύνει. Σε έχει μικρύνει.

Να σε μάθεις να μην υπάρχει άλλη λύση πέρα από την αλήθεια, τη στιγμή που αναρωτιεσαι αν μπορείς, είναι η στιγμή που μπορείς. Να σε μάθεις να μετουσιώνεις την αδυναμία, σε δύναμη. Κάνε κίνητρο τα αθώα παιδιά, την κάθε επόμενη γενιά, και θα βρίσκεις τη δύναμη να κάνεις το σωστό, τη σωστή στιγμή όσο δύσκολο και να φαντάζει. Έτσι βοηθάς και εσένα και τους άλλους. Έτσι γίνεσαι παράδειγμα να σε ακολουθήσουν και άλλοι. Έτσι γίνεσαι ο ήρωας πολλών ψυχών. Τα παιδιά σήμερα υστερούν από το να έχουν είδωλα αξίας, και υπερτερούν στο να έχουν είδωλα επιφάνειας.

Οι αξίες ζουν στα σπίτια αγάπης, στις οικογένειες. Η αλήθεια μαθαίνεται μέσα στην οικογένεια, από την οικογένεια. Μην θεωρήσεις ότι η αλήθεια δεν έχει τίμημα και ο δρόμος της είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Φυσικά και έχει και εκείνη δυσκολίες. Όλα έχουν. Αλλά είναι καθαρό αυτό το τίμημα. Κοιμάσαι τα βραδιά. Περπατάς με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να σε τρώνε τύψεις και ενοχές. Νιώθεις περήφανος. Έχεις αυτοπεποίθηση. Έχεις διαύγεια, τάση για δημιουργικότητα και προσφορά. Η αλήθεια λοιπόν είναι ο κυριότερος λόγος που η χρήση λόγου έχει αξία που υπάρχει. Τι να τον κάνεις τον λόγο του ψεύτη; Ή του υποκριτή; Ο λόγος αυτός είναι το αποτέλεσμα της ζωής ενός ανθρώπου που ζει ζωντανή κόλαση.

Δεύτερη σπουδαία συμφωνία να κάνεις με τον εαυτό σου είναι να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό; Όσο το κάνεις εύκολο, θα διαπιστώνεις ότι κερδίζεις την ελευθερία σου, άρα αξίζει με το παραπάνω. Όταν κάποιος δεν μας σέβεται, τον απομακρύνουμε. Όταν κάποιος μας εκμεταλλεύεται, φεύγουμε. Διδάσκουμε στους άλλους τον τρόπο που θέλουμε να μας συμπεριφέρονται. Εμείς τους διδάσκουμε από το τι ανεχόμαστε. Αν τον κρατήσουμε μεταλλασσόμαστε σε θύματα και καταδικάζουμε τον εαυτό μας σε χρόνια ανέχειας. Γιατί να υποφέρεις ενώ μπορείς να απαλλαγείς από το άτομο; Τι σε κρατάει σε έναν άνθρωπο που σε κακομεταχειρίζεται; Η καρδιά θεραπεύεται όταν αγαπιέται και αρνείται την θεραπεία όταν θέλει να πεθάνει. Γιατί θες να φύγεις από τη ζωή; Ποιον θες να τιμωρήσεις; Ή ποιος θες να ζήσει αντί για εσένα και θυσιάζεις τη δική σου ζωή; Πολλά οικογενειακά συστήματα έχουν τέτοιες καταλήξεις. Έρχεται ένα νέο μέλος να υπενθυμίσει ότι κάποιος από το παρελθόν έφυγε με πόνο. Είτε γιατί διώχθηκε, είτε γιατί δεν υπήρξε αποδοχή, είτε γιατί έφυγε με άλυτα δεδομένα. Με αποτέλεσμα αυτό το νέο μέλος να δυστυχεί και να θυμίζει ένα βαθύ πόνο που φαίνεται σαν εμπλοκή.

Μια άλλη συμφωνία να κάνεις με σένα: απέφυγε τις υποθέσεις. Βρες το κουράγιο να κάνεις ερωτήσεις. Επέλεξε να εκφράζεις αυτά που πραγματικά θες και νιώθεις. Επικοινώνησε με τους άλλους όσο πιο ξεκάθαρα μπορείς. Επέλεξε να αποφεύγεις τις παρεξηγήσεις. Οι υποθέσεις προκαθορίζουν μια απόφαση που ενδέχεται να είχε εντελώς άλλη έκβαση. Οι υποθέσεις βολεύουν τους ανθρώπους που δεν θέλουν επί της ουσίας αλλαγή. Κατά αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν το δίκιο τους. Επιβεβαιώνεται το δίκιο τους και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Ωστόσο, όσο υποστηρίζεις το δίκιο σου να θυμάσαι τόσο απομακρύνεσαι από την χαρά σου. Από το να υποθέτεις και να καταλήγεις να δημιουργείς πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε, στάσου και συλλογίσου. Το μεγαλύτερο σύστημα ελέγχου της ανθρωπότητας στηρίζεται στο να υποθέτουμε και στο να τα παίρνουμε όλα προσωπικά. Δοκίμασε τις ερωτήσεις αντί για τις υποθέσεις και δες τι αλλάζει. Επίσης το πόσο επικοινωνεί κάποιος μαζί σου δηλώνει και το πόσο θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου. Όσο σου δείχνει ότι θέλει, τόσο θέλει. Υπάρχει και η περίπτωση φυσικά να βρίσκεται σε εσωτερική θλίψη ένα άτομο και να μην μπορεί να εκφραστεί μια χρονική περίοδο. Αν συμβαίνει αυτό, σου προτείνω να οδηγήσεις τον άνθρωπο αυτό, σε θεραπεία συναισθημάτων. Υπάρχει. Η αλλαγή γίνεται γεγονός και όχι θεωρία. Σε γενικές γραμμές όμως όταν η επικοινωνία ρέει η σχέση δηλώνει υγεία. Η ζωή ζει τη ζωή της. Η επικοινωνία επικοινωνεί και η συνείδηση υπάρχει. Αν έρθουν σε σύνδεση αυτές οι τρεις τάξεις τότε αυτή η συμφωνία, σου γεννά την πληρότητα. Η αγάπη είναι κατάσταση μέσα από την οποία ζεις και πράττοντας από αγάπη παράγεις ευτυχία.

Η ευτυχία είναι επιλογή, όπως υποστηρίζω χρόνια. Σήμερα μετά από μεγάλη εσωτερική δουλειά προσθέτω: το ίδιο και ο πόνος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ