Ένα μείζων θέμα στις μέρες μας είναι η «ευτυχία» που βλέπουμε στα social media. Τι εννοώ; Καταπληκτικές φωτογραφίες, ερωτευμένα ζευγάρια, ονειρεμένα τοπία. Εξαιρετικά! Πίσω από τη φωτογραφία ωστόσο βρίσκεται η πραγματικότητα,(δεν θα αναλύσω αυτή).

Αν εσύ λοιπόν δεν βρίσκεσαι στο κέντρο σου για να μπορείς να δεις απλά τις εικόνες χωρίς να δημιουργηθούν μέσα σου εμμονικές ψευδαισθήσεις για να ζηλέψεις και να γεννηθεί φθόνος, τότε όλα μια χαρά. Ωστόσο, θα σου θέσω ένα παράδειγμα για να κατανοήσεις αυτό που συμβαίνει όσον αφορά πρόθεση-επιθυμία!

Βλέπω τη φωτογραφία στο τάδε μέρος. Μυαλό: Χρειάζομαι περισσότερα χρήματα. Γιατί; Για να πάω και εγώ σε αυτό το μέρος. Γιατί θέλεις να πας σε αυτό τα μέρος; Γιατί βλέπω την εικόνα και αναρωτιέμαι γιατί εκείνοι κ όχι εγώ; Γιατί θες κάτι που θέλουν οι άλλοι; Γιατί εκείνοι περνάνε πιο όμορφα από εμένα! Αυτή λοιπόν είναι η ρίζα της επιθυμίας.

Τι αντιλαμβανόμαστε όταν φτάνουμε στη ρίζα. Την αλήθεια μας! Δεν ήταν το θέμα τα χρήματα και τα ταξίδια, στο συγκεκριμένο άτομο, αλλά το ότι δεν περνάει όμορφα. Οφείλουμε να βρούμε τι μας λείπει! Στη ψυχή! Η ψυχική υπόσταση, μας φανερώνει την αλήθεια. Ξεκινήσαμε από τα χρήματα για να καταλήξουμε στο ότι δεν περνάει όμορφα το άτομο και ενδεχομένως να θέλει πιο συναρπαστική ζωή.

Πάμε τώρα στο αποτέλεσμα! Θέτουμε στον εαυτό ερωτήσεις όπως: Πώς μπορούμε να έχουμε πιο περιπετειώδες ζωή χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα; Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα να κάνουμε και να δημιουργήσουμε χαρά στον εαυτό μας αν αυτό θέλουμε πραγματικά! Αν από την άλλη ένας άνθρωπος θέλει να βγάλει πολλά χρήματα για να ταξιδεύει και να μπορεί να κάνει ότι θέλει, να αγοράζει ότι θέλει, τότε αλλάζει η πρόθεση.

Εδώ η πρόθεση είναι η οικονομική ελευθερία! Οπότε η απόφαση αυτού του ατόμου είναι να εργαστεί σκληρά, μέχρι να υλοποιήσει το όνειρο του. Πάλι όμως η απάντηση είναι ίδια! Για να μπορείς να οδηγείσαι σωστά ως προς τις επιθυμίες σου, οφείλουν πρόθεση-επιθυμία να είναι συμβατές! Χρειάζεται να γνωρίζεις την αλήθεια για να μπορείς να κινείσαι ανάλογα! Αν οι προθέσεις είναι εκδικητικές ή εγωκεντρικές σπέρνουμε ζιζάνια. Οπότε αντί να φυτρώνει αγάπης δύναμη για υλοποίηση, φυτρώνουν ζήλια, θυμός, ανταγωνισμός και άρα στασιμότητα. Ασχολούμαι με το τι κάνουν οι άλλοι, αντί με το τι κάνω εγώ!

Λανθασμένος στόχος- λανθασμένη πυξίδα. Ψυχή, μυαλό, δεν συνδέονται ως προς την επιθυμία και δυο διαφορετικά πεδία δεν δημιουργούν δύναμη για το πολυπόθητο ναι της ψυχής! Οι εξωτερικοί στόχοι δεν καλύπτουν εσωτερικά κενά. Καμία ταμπέλα ή επίτευγμα δεν μας χαρίζει κάτι αληθινό! Όταν ανακαλύψουμε μέσα μας την ουσία, ό,τι κατακτάμε θα είναι επιπρόσθετος εσωτερικός πλούτος αληθινής χαράς και τότε ο εξωτερικός πλούτος αποκτά αξία! Θέλουμε πχ μια όμορφη σχέση. Κινούμαστε ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Να θυμάσαι. Όταν λες θα ήθελα είναι σαν να λες δεν θέλω να κάνω τίποτα διαφορετικά. Η πρόθεση να συνάδει με τις αξίες μας και τις επιθυμίες μας. Έτσι οδηγούμαστε στην επιτυχία αλλά και ευτυχία παράλληλα! Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση! Αν νιώθεις δυστυχείς ενώ είσαι πετυχημένος κοίταξε βαθιά μέσα σου, κάνε την εσωτερική βουτιά και αναρωτήσου: Ποια ήταν η πρόθεση μου σε σχέση με την επιθυμία μου; Αν δεν σου άρεσε η απάντηση. Άλλαξε τη πρόθεση και συνέχισε! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ