Πόσο διαστρεβλωμένη μπορεί να είναι μια πραγματικότητα στο μυαλό μας! Θα σου παραθέσω ένα διάλογο που μπορείς να ταυτιστείς για όποιο θέμα εσύ θες. Πριν φτάσω όμως εκεί, να σου πω ότι υποσυνείδητα οι άνθρωποι φοβόμαστε την αλλαγή, όχι γιατί η αλλαγή είναι τρομαχτική, αλλά γιατί έχουμε βολευτεί σε μια κατάσταση που μας εξυπηρετεί ακόμα και αν είμαστε δυστυχείς, ακόμα και αν αρρωσταίνουμε μέσα από αυτή. Οι τοξίνες έχουν και αυτές τις δικές τους επιρροές στο σώμα.

Η ευτυχία από την άλλη είναι αυτή που μας τρομάζει. Η επίλυση. 

Σκέψη που κάνει το μυαλό ασυνείδητα: Και αν δεν έχω να ασχοληθώ με όλο αυτό το πρόβλημα; Ποιος είμαι; Κι αν είμαι καλά, τι θα συζητάω, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μου; Το να είσαι ο ευτυχής, ο τυχερός δημιουργεί αναστάτωση. Κατ’ αρχάς το πιο πιθανό είναι πας κόντρα στο γενεαλογικό δέντρο. Το να ζεις μέσα από τις ενοχές είναι γνώριμο. Το πρόβλημα με ακολουθεί χρόνια λες. Ζω παράλληλα με αυτό. Δημιουργώ παράλληλα με αυτό. Χωρίς αυτό τι θα κάνω; Χάνεται η ταυτότητα μου. Χρειάζεται να αναλάβω ευθύνη αν πω ότι φεύγω από το πρόβλημα. 

Έχεις δίκιο. Δεν είναι έτσι απλό. Αλλά και είναι. Μπορούμε να περάσουμε απέναντι στη γενναία πλευρά όταν αντιμετωπίσουμε το μέσα μας και όλα όσα μας κρατούν στο αίσθημα της ενοχής. Όταν έχω μάθει να ζω μέσα από το αίσθημα της ντροπής, της αναξιότητας, της αδικίας, του πόνου γενικότερα, μέσα από την ανασφάλεια, πώς να ακολουθήσω τον δρόμο της χαράς! Θέλω, δεν ξέρω πώς. Δεν γνωρίζω το συναίσθημα. Δεν μου είναι οικείο. Ίσως και να μου φαντάζει αδιάφορο. Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται είναι μια οπτική που υλοποιείται από το υποσυνείδητο με ευκολία. Πόσες φορές έχεις οικειοποιηθεί ατάκες του testing «μέσα από τα δύσκολα έρχεται η ευτυχία.» Και την υποστηρίζεις με χαρά μάλιστα!

Αν δεν έχεις νιώσει αληθινή χαρά δεν την αναγνωρίζεις. Την κλοτσάς. Όπως ακριβώς κλοτσάς ένα φαγητό που δεν σου αρέσει. Σε ένα σεμινάριο που βρέθηκα πρόσφατα, έγινε λοιπόν η εξής συνέδρια μπροστά μας: 

Θεραπευτής: Με τι θέμα θα ήθελες να ασχοληθούμε; 

Θεραπευόμενος: Με την αφθονία.

Ωραία. Μπορεί να αποκτηθεί με πολλούς τρόπους. 

Δεν βλέπω πώς. Εμένα κανείς δεν με έχει βοηθήσει. 

Θες να μου πεις τι σημαίνει για σένα αφθονία; 

Να είμαι ελεύθερη κι ανεξάρτητη. 

Κι αν έχεις και σύντροφο, πειράζει; 

Όχι, αρκεί να είμαι ανεξάρτητη. 

Αν σε βοηθά και κάποιος άλλος, δεν θα είσαι ανεξάρτητη; Θα νιώθεις εξαρτημένη; 

Δεν ξέρω. Δεν είμαι σίγουρη. 

Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αν είχες πολλά χρήματα;

Δεν θα ήξερα να τα διαχειριστώ. 

Αν σου μάθαινα πώς. Πώς θα ένιωθες; 

Χαζή που δεν ξέρω. 

Ποιος σε έλεγε χαζή; 

Ο πατέρας μου από όταν ήμουν μικρή, μου έλεγε ότι δεν θα καταφέρω τίποτα.

Ο πατέρας σου; 

Τώρα που το σκέφτομαι, όχι, η μητέρα μου.

Όχι τελικά ο πατέρας σου; 

Δεν θυμάμαι από ποιον πρωτοξεκίνησε. 

Θα μπορούσες πιστεύεις να θυμηθείς; 

Τι σημασία έχει; Δεν με ήθελαν. Δεν ήθελαν γενικά παιδιά. Ήρθα κατά λάθος. Είμαι ένα λάθος. 

Από αλλού ξεκινήσαμε για να φτάσουμε στο κυρίως θέμα. Αυτή η κοπέλα νιώθει ανεπιθύμητη, πώς θα μπορούσε να κρατήσει οτιδήποτε; Χρήματα, αγάπη, σχέση; 

Αυτή είναι μια διαδικασία να καταλάβεις ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από αυτά που λες ότι θες να έχεις και δεν έχεις. Αν δεν βρεις τη ρίζα για να την ξεριζώσεις δεν θα αλλάξει κάτι σε ουσία. Το κλειδί για μια καλή θεραπεία είναι να ξέρεις τι θες να θεραπεύσεις. Και αν δεν ξέρεις εσύ να έχεις διαλέξει θεραπευτή που να έχει την ικανότητα να σε οδηγήσει να βρεις την αρχή! Αν δεν λύσουμε το πρωταρχικό μας θέμα, αυτό που βασανίζει τη ψυχή, το σώμα θα βιώνει το ίδιο και το ίδιο, ξανά και ξανά. Θα αλλάζεις ανθρώπους, γιατί δεν αλλάζεις εσύ. Θα σε ενοχλούν οι άλλοι, γιατί σε ενοχλείς εσύ. Αν δεν αγαπήσεις εσένα, δεν γίνεται να αγαπήσεις άλλον. Ό,τι δοχείο συναισθημάτων έχεις, από εκεί προσφέρεις. Εάν δεν παίρνουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε είναι ένδειξη ότι χρειάζεται να εργαστούμε με πεποιθήσεις. Μπορείς να βρεις τι σε κρατά πίσω εσύ για εσένα, όταν αποφασίσεις ότι αυτό το κομμάτι σου που σε εξυπηρετούσε μέχρι χθες δεν σε εξυπηρετεί πια και θες να το απελευθερώσεις. Σκέψου το πιο απλό. Αν αλλάξεις εσύ δόνηση θα έλξεις αυτόν, αυτήν που επιθυμείς, αυτά που επιθυμείς. Επίσης, οι λέξεις έχουν δύναμη. Πρόσεχε τι λες στον εαυτό σου. Τι σκέφτεσαι. Οι λέξεις επηρεάζουν όλη την έκβαση της ζωής σου. Λες π.χ. θέλω να χάσω βάρος. Ωστόσο, εκεί που χάνεις, ξαναπαίρνεις. Γιατί; Γιατί το υποσυνείδητο ακούει τη λέξη χάνω. Αν κάτι χάνεις θα το αναζητάς πάντα. Δηλώσεις όπως: η ζωή είναι δύσκολη. Χρειάζεται να περάσουμε από δυσκολίες για να μάθουμε χρειάζεται να αντικατασταθούν με: η ζωή είναι πρόσκληση, είναι περιπέτεια. Πεποιθήσεις όπως μισώ, δεν μπορώ να συγχωρήσω, καθιστούν το άτομο κουρασμένο να δράσει, χρειάζεται να αντικατασταθούν με απελευθέρωση της αντιπάθειας. Αρκετές φορές παρατηρείται ότι ο άνθρωπος που του λείπει η αγάπη έλκει ασθένειες. Έλκουμε ασθένειες με τον ίδιο τρόπο που έλκουμε ανθρώπους μέσα από το ίδιο σύστημα πεποιθήσεων. Οι ιοί έλκονται από τα αρνητικά χαρακτηριστικά καθώς η αρνητικότητα εξασθενεί το σώμα. Στη πραγματικότητα του λείπει  του ατόμου το συναίσθημα αγάπης. Χρειάζεται να αλλάξουμε κάποιες ριζωμένες αρχές. Δεν είμαστε αυτό που μας έκαναν. Ούτε είμαστε η αντίδραση που επιλέξαμε από αυτό που μας έκαναν. Είμαστε εμείς. Είμαστε η επιλογή της δικής μας ζωής. Το παράδειγμα που σου έδωσα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για όποιο θέμα σε απασχολεί. Με τις σχέσεις, με το αντίθετο φύλο, με το βάρος. Με την επιτυχία. Με ό,τι θες. Σκάλισε μέσα σου, μέχρι να φτάσεις κάπου. Κάπου άβολα. Δες πού θα καταλήξεις! Σε ποια αλήθεια. Όταν φτάσεις δες μόνος σου που σε εξυπηρετεί ο τρόπος που λειτουργείς. Τι σου αφαιρεί, τι σου προσθέτει. Δες τα! Και πάρε τις αποφάσεις σου. Ή θα αναλάβεις ευθύνες και θα ελευθερωθείς. Ή θα αδρανήσεις. Τώρα όμως αν αδρανήσεις ξέρεις συνειδητά το γιατί. Είναι εντάξει, αν είναι η απόφαση σου. Ελεύθερη βούληση. 

Αρκεί να απαντήσεις: «πού με εξυπηρετεί η σημερινή μου συμπεριφορά στο σκοπό μου σήμερα»; Ναι, η πρόθεση μετράει, αλλά δεν αρκεί. Η πράξη κάνει την πρόθεση άξια σημασίας. Συνδυαστικά έρχεται το αποτέλεσμα! 

(Ζήτησε καθοδήγηση μέσα από τον ανώτερο Εαυτό σου και θα σου δοθεί!) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ