Ο κάθε ένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα. Υπάρχουν οι αρνητικές και οι θετικές πεποιθήσεις.

Οι θετικές είναι αποτέλεσμα των όμορφων εμπειριών που έχει ζήσει ένα παιδί και όσες περισσότερες έχει, τόση περισσότερη ψυχική ανθεκτικότητα έχει χτίσει που το βοηθά να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της ζωής πιο θετικά. Και υπάρχουν και οι αρνητικές εμπειρίες που είχε ένα παιδί που όσες περισσότερες είχε τόσες περισσότερες οι αρνητικές πεποιθήσεις. Όταν ένα παιδί έχει νιώσει εγκατάλειψη, προδοσία, απόρριψη έχει δημιουργήσει έναν εαυτό που η βάση του είναι ο φόβος. Η επιβίωση είναι μέλημα του και οι εχθροί υπάρχουν εύκολα στο μυαλό του, εξού και υπάρχουν και στην πραγματικότητα του. Αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι πεποιθήσεις του να δημιουργεί ανθυγιεινές συνήθειες όσον αφορά την ψυχική του αλλά και τη σωματική του υγεία και ο φαύλος κύκλος έχει ξεκινήσει. Πώς θεραπεύεται το τραύμα. Αρχικά με αγάπη.

Πρώτο βήμα. Το αντιλαμβάνομαι. Το αναγνωρίζω. Στη συνέχεια το αποδέχομαι. Ανακαλύπτω ποιες φράσεις ή ποιες συμπεριφορές, μου ενεργοποιούν την πεποίθηση. Αλλάζουμε πεποίθηση. Σπάμε συμπεριφορικό μοντέλο. (Αυτά είναι τα βήματα που με έναν ειδικό τα δουλεύεις.)

Σκέψου πόσο ταύρος γίνεσαι όταν κάποιος σου αγγίζει ένα τραύμα.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Είναι δυο φίλες.

Λέει η μια στην άλλη:

-Δείχνεις κουρασμένη σήμερα.

-Σου φαίνομαι κουρασμένη ε; Εμ φυσικά τι θα έλεγες εσύ που τα έχεις όλα λυμένα. Εγώ μεγαλώνω ένα παιδί μόνη μου δεν έχω χρόνο για μένα, και συνεχίζει… λέει λέει….

Το εγώ της δεύτερης είναι θυμωμένο, άρα η αντίληψη είναι παγιωμένη σε απαντήσεις θυμού. Το εγώ άκουσε: είναι πάντα εξαιρετικά αγενής. Δεν αναγνωρίζει ποτέ τις δυσκολίες που περνάω. Το εγώ βίωσε ένα πυρηνικό συναίσθημα αναξιότητας. Να θυμάσαι το πώς βλέπεις τον κόσμο έχει να κάνει με τον εαυτό σου. Τι είναι το πρόβλημα. Είναι αυτό που εμφανίζεται στη ζωή μας όταν τρέφουμε διαρκώς την αρνητική πλευρά των σκέψεων.

Μια άλλη οπτική είναι ότι ένα πρόβλημα είναι και μια ευκαιρία για αλλαγή. Ο Στιβ Τζομπς είχε πει ότι χάρη στην απόλυση του από την Apple την εταιρεία που ο ίδιος είχε ιδρύσει ωρίμασε σε πολλά επίπεδα. Γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του. Είχε χρόνο να σκεφτεί, απελευθερώθηκε από βάρη. Ίδρυσε στη συνέχεια δυο εταιρείες. Έφτιαξε τη πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων μέσω υπολογιστή το Toy Story και τώρα είναι από τα πιο πετυχημένα στούντιο κινουμένων σχεδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμπέρασμα: δεν μπορούμε να αντιληφθούμε που μας οδηγεί αυτό που ζούμε, αν δεν δώσουμε χώρο. Αν αποφασίσεις να αλλάξεις έναν χρόνο, θα αλλάξουν όλοι. Μην ξεχνάς είσαι ένας. Αν αλλάξεις παρόν, αυτόματα αλλάζει παρελθόν και μέλλον. Η κινητικότητα σου στο σήμερα θα σου δώσει διαφορετική αντίληψη και ενδέχεται να σε απογειώσει. Αν το παρόν σου είναι ίδιο, δεν έχεις καν αυτό το ενδεχόμενο ως εναλλακτική.

Ο άνθρωπος που δεν θέλει αλλαγή είναι ο άνθρωπος που μέσα του θεωρεί ότι δεν την αξίζει. Το αληθινά άξιο του το φοβάται και θα δώσει πολλή μάχη για να το χάνει κατ’ επανάληψη, όποτε το συναντά.

Το λίγο από την άλλη τον κάνει να νιώθει δύναμη, όχι πληρότητα, όχι ευτυχία. Όταν πάλλονται μέσα σου δυο συναισθήματα, ένα θέλω που ουρλιάζει και δεν σου επιτρέπει να ησυχάσεις κι ένα δεν μπορώ που σε ορίζει, διάλεξε το θέλω που ουρλιάζει.

Αν δεν επιλέξεις το θέλω σου, οι επιθυμίες σου θα μένουν προσκολλημένες στις εμμονές και στους περιορισμούς του παρελθόντος, τότε που ένας παλαιότερες εαυτός δεν ήταν σε θέση να ξέρει κι εσύ σε ένα σήμερα, χαμένος μεταξύ χρόνων. Επίσης, μην σε μάθεις σε αναμονή γιατί είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Γλιστράς σαν στη νεροτσουλήθρα, προς τα κάτω. Έχει μόνο κατηφόρα. Βγες όσο πιο γρήγορα μπορείς. Να θυμάσαι περισσότερος χρόνος δεν σε απελευθερώνει από τον χρόνο.

Ο πόνος είναι μια προειδοποίηση. Όσο περισσότερο τον κρατάς μέσα σου, τόσο τον μετατρέπεις σε ασθένεια. Η ασθένεια είναι η συνέπεια του να μην αλλάζεις συμπεριφορά για πολύ καιρό. Η σωματοποίηση υπερβολικού αρνητισμού. Ο πόνος οδηγεί σε περισσότερο πόνο. Τι θα συνέβαινε αν σε έπαιρνε τηλέφωνο κάποιος και σου έλεγε κέρδισες ένα εκατομμύριο ευρώ. Το πιο πιθανό θα ξέχναγες τον πόνο. Η διάθεση λοιπόν συσχετίζεται με την αντίληψη του πόνου.

Ο Αριστοτέλης είχε πει: «Πίσω από κάθε πόνο σου, στέκει ένα λάθος σου». Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν πειράζει. Έχουμε το δικαίωμα των λαθών. Δεν έχουμε θεωρώ το δικαίωμα των κατά συρροή λαθών, στο ίδιο λάθος. Άλλαξε το λάθος σου, κάντο σωστό. Μάθε από το λάθος σου και άλλαξε ΕΣΥ! Η απόδειξη της αλλαγής σου είναι αυτή που θα σε κάνει υπερήφανο. Έτσι κατακτάς την αυτοεκτίμηση. Όσο θα μετατρέπεις τον πόνο σε ανακούφιση τόσο θα κερδίζεις. Έτσι διακόπτει ο υποσυνείδητος νους την καθοδική πορεία.

Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, μπορούμε να αλλάξουμε νευρικές οδούς και να σταματήσουμε μια και καλή τους λάθος συναγερμούς. Μια στιγμή χρειάζεται.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ να ενεργοποιήσω το κουμπί διαγραφής για να διαλύσω τις τραυματικές εμπειρίες.

Τα πάντα μπορούν να απλοποιηθούν, τα πάντα μπορούν να είναι περίπλοκα. Το θέμα είναι τι πρόθεση έχουμε εμείς. Να ξεκαθαρίσει ή να θολώσει ακόμα και να κρυφτεί η αλήθεια μας; Το αξιακό μας σύστημα αν είναι η πυξίδα μας, θα βοηθήσει στη παραπάνω ερώτηση! Κάτι τελευταίο να απαντήσεις με την ησυχία!

Ποιος είμαι!

Που πάω;

Με ποιον;

Αυτογνωσία, είναι να ξεκινάς από την αρχή. Ανακαλύπτω: αφαιρώ ότι με εμποδίζει να ζω. Πετάω τη μάσκα. Εμφανίζομαι όπως είμαι στα αλήθεια. Και δεν επιτρέπω η πορεία μου να καθορίσει ποιος είμαι, μετατρέποντας με σε σκλάβο. Εγώ καθορίζω την πορεία μου, όχι η πορεία μου εμένα!  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ