Η ανάρτηση πρώην συνεργάτιδας της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο συγκεντρώνει όλο το ζουμί της υπόθεσης που απασχολεί την επικαιρότητα 3 μέρες τώρα σε μια παράγραφο. Μιλώντας για την υπόλοιπη ομάδα των «Ράδιο Αρβύλα» τοποθετείται με σαφήνεια –αφού έχει αναφέρει και την προσωπική της τραυματική εμπειρία ανελέητου «πεσίματος» από τον «αστειάτορα Στάθη» που το κοινό αγάπησε για το κάφρικο χιούμορ του.

Όπως λέει, λοιπόν, σε ένα σημείο στο ποστ της: «Δεν ξέρω λοιπόν να σας πω αν ήξεραν (σ.σ. οι υπόλοιποι της ομάδας των “Ράδιο Αρβύλα”, (aka Κανάκης, Κιούσης, Σερβετάς) για τις παράνομες πράξεις του, μπορώ όμως σίγουρα να σας πω ότι ήξεραν για τις “νόμιμες” και τις φανερές. Αυτές που στην καθημερινότητα γίνονται ανεκτές, εν μέσω αστείων, με βλέμματα που κάνουν πως δε βλέπουν και με σκέψεις τύπου “Έλα μωρέ, έτσι είναι ο Στάθης”. Με ανοχή, λοξές ματιές και σιωπηλή συγκάλυψη, έτσι συνέπλεαν με το γυμνοσάλιαγκα οι υπόλοιποι. Αναγνωρίζω τις καλές τους προθέσεις εν γένει, αλλά το σύννεφο από το οποίο δείχνουν να έπεσαν, όχι».

Αν το καλοσκεφτείς, οι περισσότεροι έχουμε έναν αντίστοιχο «σάτυρο» στο ευρύτερο περιβάλλον μας -μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ πως όλοι έχουμε π.χ. στη δουλειά κάποιον που ανεβάζει ερωτικές περιπτύξεις με τις σχέσεις του σε σάιτ πορνό εν αγνοία τους, αλλά πιθανότατα έχουμε κάποιον που την πέφτει επίμονα και σταμάτητα -έξυπνα ή όχι, ενοχλητικά ή όχι, με γλοιώδη και απωθητικό τρόπο ή όχι- σε ό,τι θηλυκό κινείται γύρω του.

Είναι αυτός ο τύπος που όταν εκμυστηρεύεσαι στη συνάδελφο πως σε ζαλίζει με «πεσιματικά» μηνύματα πρωί βράδυ, απαντά γελώντας «χαχα και σένα;!» και σου δείχνει τα αντίστοιχα που έχουν φτάσει στο δικό της κινητό.

Είναι αυτός που όταν εμφανίζεται στον χώρο νέο θηλυκό αίμα, κάνει ότι μπορεί για να αποσπάσει την προσοχή -και να βρει ένα τρόπο να στείλει μετά μήνυμα στο υποψήφιο «θήραμα». Είναι αυτός που κάνει τους υπόλοιπους να σκουντιούνται και να ανταλλάζουν γελάκια και να σχολιάζουν «πάλι τα ίδια κάνει». Αυτός που στα 60s μπορεί να τον αποκαλούσαν Greek kamaki -και φυσικά πάλι να το ανέχονταν.

Μήπως, όμως, αυτό το «έλα μωρέ, αφού τον ξέρεις πως έτσι είναι…» τελικά δεν είναι απλά κατανόηση σε έναν γραφικό τύπο; Γιατί εν τέλει δεν είναι καθόλου ανώδυνο και απλά «γραφικό» όταν κάποιος παρενοχλεί και κάποιος παρενοχλείται. Άσχετα αν δεν θεωρείται πως αντίστοιχα περιστατικά είναι τόσο σημαντικά για να γίνει μια πιο ουσιαστική κινητοποίηση.

-Πόσες φορές σας την έχει πέσει επίμονα ενοχλητικά ένας τέτοιος τύπος; Στη σχολή, στη δουλειά, στην παρέα.

-Πόσες φορές σκεφτήκατε να κάνετε κάτι ουσιαστικό για να τον σταματήσετε, πέρα από το να τον απωθήσετε με τα λόγια ή με τα χέρια; Ή απλά κάνοντας μπλοκ όταν έρχεται η ντικ πικ;

Μήπως όμως αυτή η ανοχή δημιουργεί το πρόβλημα; Γιατί αν ο Στάθης και κάθε «Στάθης» είχε συναντήσει ένα ουσιαστικό φρένο στην ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του μπορεί να μη συνέχιζε απτόητος σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν τον είχαν βάλει στη θέση του οι «φίλοι» και τον είχαν ξεμπροστιάσει δημόσια αυτές που παρενοχλούσε, αν ο διευθυντής του στο γραφείο τον είχε προειδοποιήσει με κυρώσεις, αν κάποια τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση, δεν θα ήταν το ίδιο χαλαρός στο να συνεχίζει να κάνει τα ίδια. Για χρόνια. Με όλες.

Γι’ αυτό κορίτσια -αλλά και αγόρια- όταν βλέπουμε έναν «Στάθη» γύρω μας δεν αρκεί απλά να γελάμε και -στην καλύτερη- να τον κάνουμε μπλοκ να τον ξεφορτωθούμε.

Η ανοχή και η συγκάλυψη, το «ελα-μωρέ-τον-ξέρεις» δεν βοηθά κανέναν, απλά αφήνει τους «Στάθηδες» της ζωής να συνεχίζουν ανενόχλητοι να είναι σιχαμένοι και επικίνδυνοι. Και πολύ περήφανοι -αν σκεφτεί κανείς τη γυμνή φωτό του Στάθη Παναγιωτόπουλου που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Τους αφήνει το δικαίωμα να λένε μια ψεύτικη συγνώμη μετά, μιλώντας για ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ, λες και ξέχασαν ανοιχτά τα αλάρμ και έπεσε η μπαταρία στο αμάξι. Δεν είναι απερισκεψία να ανεβάσεις τις ερωτικές σου περιπτύξεις με κάποιον σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου εν αγνοία του. Είναι ντροπή και θράσος και κατάντια να βαφτίζεις κάτι τέτοιο “απερισκεψία”.

Γι’ αυτό είτε ο “Στάθης” του δκού μας περίγυρου είναι φίλος, είτε απλά γνωστός, ή ξετυλίγει την παρενοχλητική του συμπεριφορά απέναντι σε μας είτε στους παραδίπλα μας, πρέπει να μιλάμε και να τον βάζουμε στη θέση του -με όποιον τρόπο μπορούμε, αφού έχουμε τα μέσα και η σεξουαλική παρενόχληση τιμωρείται. Γιατί ο γλοιώδης πέφτουλας δεν είναι απλά ενοχλητικός, θρασύς, και γελοίος. Μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ