Ανακατεύτηκε πάλι η τράπουλα της τηλεθέασης στην πρωινή ζώνη την Παρασκευή. Λίγο πάνω από το 13% και η Κατερίνα Καινούργιου και η Φαίη Σκορδά αλλά και ο Γιώργος Λιάγκας στην πρώτη εκπομπή χωρίς τη Δούκισσα Νομικού στο πλευρό του. Κανείς δεν λέει ακόμα αν η Δούκισσα θα βγει στον αέρα τη Δευτέρα – αυτό το σασπένς δεν αποκλείεται να ανεβάσει προσωρινά τα νούμερα της εκπομπής. Και λέω προσωρινά γιατί όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής, ο κόσμος στην post-covid εποχή επιθυμεί πιο ανάλαφρα θεάματα το πρωί. Το βλέπω και από μένα, όσο και αν με ενδιαφέρει το θέμα Φιλιππίδη, το αμίλητο πλάνο του κάθε πρωί έξω από το δικαστήριο, δεν μου προσθέτει κάτι.

Ενώ λοιπόν ούτε οι συνεργάτες της Δούκισσας ούτε τα στελέχη του σταθμού έχουν να πουν και κάτι καινούριο στις ασταμάτητες κλήσεις των δημοσιογράφων, αφού λευκός καπνός δεν έχει βγει προς το παρόν, ακόμα και αν εκείνη βγει στον αέρα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, το πρόβλημα παραμένει. Με το ζόρι παντρειά, έστω και τηλεοπτική, δεν γίνεται. Θυμάστε εξάλλου πόσο καλά είχε πάει #not το δίδυμο Στάη-Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού λίγα χρόνια πριν.

Ο Γιώργος Λιάγκας είναι ένα ισχυρό τηλεοπτικό χαρτί. Ανήκει στην τελευταία γενιά των παρουσιαστών που είχαν μάθει να έχουν τον έλεγχο -και την ευθύνη φυσικά- των εκπομπών τους. Ονόματα όπως η Μενεγάκη, ο Αρναούτογλου ακόμα και ο Παπαδάκης που δεν δίσταζαν να κάνουν οι ίδιοι αρχισυνταξία στον αέρα.

Και επειδή εδώ λέμε αλήθειες, ο Λιάγκας δεν ήθελε τη Δούκισσα Νομικού στο «Πρωινό» από την πρώτη στιγμή. Όχι επειδή δεν τη συμπαθεί -το αντίθετο μάλιστα- αλλά επειδή ήξερε προφανώς ότι δεν θα ταιριάξουν τηλεοπτικά. Όπως το ήξεραν ακόμα και άνθρωποι που δεν ήταν στον χώρο. Σε ένα τραπέζι εστιατορίου θα ήταν οι καλύτεροι φίλοι, σε αυτήν την εκπομπή έτσι όπως την έχει διαμορφώσει όμως, όχι. Η Δούκισσα μιλάει γλυκά και αργά -πράγμα που πάντα εκνεύριζε τον Λιάγκα στο πάνελ του-, δεν τσαλακώνεται, τα βρίσκει όλα υπέροχα και εύχεται όλοι να είναι αγαπημένοι και γενικά να υπάρχει παγκόσμια ειρήνη και ομόνοια.

Αλλά αυτή είναι η Δούκισσα, γι’ αυτό την αγαπάμε και χαιρόμαστε που υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, ενώ όλοι υποδέχτηκαν θετικά την τηλεοπτική της επιστροφή, έμειναν με την απορία «γιατί στο πρωινό του Λιάγκα;». «Γιατί ήθελε να είναι το μεσημέρι σπίτι της την ώρα που γυρίζουν τα παιδιά από το σχολείο» μου είχε πει τότε στέλεχος του σταθμού, όταν είχα αναρωτηθεί κι εγώ. Το θέμα ειναι ότι από την εποχή που η Δούκισσα παρουσίαζε πρωινό στο Mega μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 12 χρόνια και η τηλεόραση έχει άλλες προσταγές.

Από την άλλη ο σταθμός ήθελε διακαώς τη Δούκισσα, πρώτον γιατί έχει άριστες σχέσεις με την ιδιοκτησία, και δεύτερον γιατί είναι μία διάσημη πανέμορφη μαμά με αψεγάδιαστο δημόσιο προφίλ και εμπορική δύναμη. Επίσης, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα στις συνεργασίες της. Άρα τι καλύτερο για τους χορηγούς που σε αυτή τη ζώνη απευθύνονται κυρίως σε μητέρες;

Ο Γιώργος Λιάγκας όμως, είναι ακούραστος μαχητής, μελετάει τα νούμερα τηλεθέασης κάθε μέρα εξονυχιστικά και βλέπει πού είναι το πρόβλημα. Και όταν φτάνεις σε σημείο, από νικητής την περσινή σεζόν ξαφνικά να φλερτάρεις με την τρίτη, ακόμα και με την τέταρτη, θέση, αποχαιρετάς την ψυχραιμία και ανοίγεις την πόρτα στην (υπερ)ένταση. Αυτό που αποδείχτηκε τελικά, ήταν ότι η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε εκείνον και την πρώην σύζυγό του, ήταν άκρως ελκυστική για το κοινό. Μπορεί η Φαίη να περνούσε λίγο χάλια, ο λογαριασμός όμως στο τέλος δικαίωνε τον Γιώργο. Και εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να την κρατήσει στον ΑΝΤ1.

Το «Πρωινό» όμως (και) φέτος φαίνεται πως είναι ένα μικρό καζάνι που βράζει, αφού όπως μου μεταφέρουν διαφορετικές πηγές υπάρχει μία ψυχρότητα στις σχέσεις της Φωτεινής Πετρογιάννη και της Άριας Καλύβα. Κάτι που δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς παρακολουθώντας την εκπομπή. Δύο ισχυρές προσωπικότητες, δύο διαφορετικές σχολές δημοσιογραφίας, που η καθεμία έχει δώσει και περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της στον χώρο. Στη μέση ο Τάσος Τεργιάκης, ή αλλιώς η φωνή του λαού.

Σε μία σεζόν που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ανταγωνιστική της τελευταίας δεκαετίας (σε λίγες μέρες στην πρωινή ζώνη θα προστεθεί και το δίδυμο Σεργουλόπουλου-Μελιτά) και με τις πλατφόρμες να κερδίζουν όλο και περισσότερο κοινό, ευχαριστημένος είναι πλέον όποιος κάνει διψήφια ποσοστά τηλεθέασης. Και επειδή στο τέλος προβλέπεται ότι οι διαφορές θα είναι μικρές, καλό είναι να αποφεύγουμε τα αυτογκόλ που μπορεί να αποβούν μοιραία για το τελικό αποτέλεσμα…

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα κείμενα του Νίκου Γεωργιάδη για το Nikopolis Blog.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ