Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Κλαίρης

«Είμαι σε μεγάλο δίλημμα. Με τον σύντροφό μου, που είμαστε μαζί τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ετοιμαζόμαστε να παντρευτούμε τον Φεβρουάριο. Με περνάει 8 χρόνια –εγώ είμαι 27– και πάντα ένιωθα πολύ κατώτερή του και εμφανισιακά και κοινωνικά. Αισθάνομαι σχεδόν σαν να μου κάνει χάρη που είναι μαζί μου. Την προηγούμενη εβδομάδα τυχαία τον είδα αγκαλιά με μια άλλη στην καφετέρια. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Πάγωσα, πήγα σε μία γωνία και έκλαιγα. Δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να κάνω ότι δεν το ξέρω ή να ακυρώσω τα προσκλητήρια».

Τι λέει ο ειδικός;

Αγαπητή Κλαίρη, Μακάρι να μπορούσα να μάθω ποιοι είναι αυτοί που μηδένισαν την αυτοεκτίμησή σου σε τέτοιο βαθμό. Δεν ξέρω ποιος σε μεγάλωσε, τι τραύματα κουβαλάς μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζω ποιες ήταν οι προηγούμενες σχέσεις σου και πώς φτάσαμε να συζητάμε ένα τέτοιο θέμα. Έχω πολύ συχνά περιστατικά ανθρώπων που η αυτοεκτίμησή τους είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και θεωρώ πως εσύ βρίσκεσαι πολύ χαμηλά στο φάσμα αυτό. Λυπάμαι που σου απευθύνομαι με έναν τόσο κυνικό τρόπο, αλλά, πίστεψέ με, ήρθε η ώρα να σου πω την αλήθεια και μετά να σου δείξω τον δρόμο.

Ας ξεκινήσω από το τελευταίο ερώτημά σου, για το αν θα πρέπει να ακυρώσεις τα προσκλητήρια ή να κάνεις ότι δεν το ξέρεις. Θα ρωτήσω κι εγώ: Είναι όντως επιλογή το να προσποιηθείς πως δεν έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου; Είναι επιλογή το να πνίξεις μέσα σου τη στενοχώρια και την προδοσία; Είναι επιλογή το να παντρευτείς έναν άνθρωπο ο οποίος λίγο πριν από τον γάμο σας δεν σέβεται ούτε καν τα προσχήματα και εμφανίζεται αγκαλιά με μια άλλη; Θα σου το απαντήσω εγώ, Κλαίρη. Όχι, δεν είναι επιλογή.

Ο πιο σίγουρος δρόμος για να αποκτήσεις ψυχοσωματικά και αυτοάνοσα είναι να παντρευτείς ένα τοξικό άτομο. Προσθέτω σε αυτό το ότι θα καταπιέζεις τα συναισθήματά σου για να κερδίσεις τι ακριβώς; Μια ζωή μέσα στο ψέμα; Μου αναφέρεις πως νιώθεις κατώτερή του και εμφανισιακά και κοινωνικά. Αυτό είναι κάτι που νιώθεις, όχι κάτι που ισχύει. Υποθέτω ότι είναι κάτι που αυτός σε έκανε να το νιώθεις. Δεν γνωρίζω αν ο ίδιος έχει κάποια ναρκισσιστική διαταραχή, όμως κάποια από τα σημάδια βρίσκονται εκεί. Αν βάλω έναν ναρκισσιστή δίπλα σε μια γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουμε την τέλεια καταιγίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός. Μπορεί να σε καταστρέψει σε όλα τα επίπεδα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορείς να κάνεις για να γλιτώσεις από το χείλος του γκρεμού στο οποίο βρίσκεσαι.

Το πρώτο βήμα είναι να πας στον καθρέφτη και να πεις στον εαυτό σου πως η προηγούμενή σου ζωή τελειώνει αυτή τη στιγμή και τώρα ξεκινάς να ζεις όπως σου αξίζει. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μπορεί να σε κάνουν πολύ ευτυχισμένη και με τους οποίους θα νιώθεις ο εαυτός σου, πλήρης και υγιής. Βήμα δεύτερο, κλείνεις επειγόντως ραντεβού με έναν ψυχολόγο που ασχολείται με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία ασχολείται με το εδώ και τώρα και έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις τις διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις που κουβαλάς μαζί σου. Δεν δικαιούται κανένας να σε κάνει να νιώθεις έτσι και δεν χρειάζεται για κανέναν απολύτως λόγο να υπομείνεις τέτοια τραυματική σχέση. Βήμα τρίτο, μέσα στις επόμενες μέρες, όταν αισθανθείς έτοιμη και προετοιμαστείς για τα διαδικαστικά, χωρίζεις. Το πώς θα το κάνεις θα το συζητήσεις με τον ψυχοθεραπευτή σου.

Αν προτιμάς να είναι πρόσωπο με πρόσωπο ή με ένα γράμμα ή μήνυμα, αυτό θα το βρείτε. Σημαντική σημείωση: Το τρίτο βήμα είναι πως χωρίζεις – και χωρίζεις οριστικά χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο αυτός ο άνθρωπος να έχει πρόσβαση στη ζωή σου. Αυτό το βήμα είναι και το επίσημο ξεκίνημα για την υπόλοιπή σου ζωή. Κρατάς ένα μάθημα που σε πόνεσε πάρα πολύ και μέσα από αυτό θα δημιουργήσεις καινούριες ικανότητες και θα ανακαλύψεις κομμάτια του εαυτού σου που δεν γνώριζες πως ήταν εκεί.

Δεν θα ξαναπεράσεις ούτε 1 δευτερόλεπτο με κάποιον ο όποιος δεν σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, δεν σου χαρίζει γέλια και οργασμούς και δεν σέβεται την προσωπικότητά σου και τα όριά σου. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να έχεις περάσει πολύ δύσκολα στη ζωή σου για να ανέχεσαι τέτοιες καταστάσεις. Αυτό τελειώνει σήμερα. Το καλό με το να πιάνουμε πάτο στη ζωή μας είναι ότι δεν έχει πιο κάτω. Από σήμερα ανεβαίνεις. Ζήτησε βοήθεια, ζήτησε υποστήριξη και όλα αυτά σε λίγο καιρό θα είναι απλά ένα κακό όνειρο.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 943 του περιοδικού ΟΚ!

Διαβάστε επίσης: Ρωτήστε τον ειδικό: «Ο άντρας μου δεν θέλει να κάνουμε σεξ όταν είναι τα παιδιά στο σπίτι. Μήπως με αποφεύγει;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ