Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Ελένης

«Είμαι 42 ετών και τα τελευταία χρόνια δεν έχω καταφέρει να έχω μια μακροχρόνια σχέση, την οποία και θέλω πολύ. Αισθάνομαι ότι δεν έχει συμβεί μια πιο ουσιαστική και βαθιά σύνδεση με έναν άνθρωπο. Την αποζητώ όμως και αναρωτιέμαι τι κάνω λάθος…».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Ελένη,

Τι πιστεύεις ότι κάνεις λάθος; Αρκετές φορές όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Αυτό που θέλουμε όμως είναι πραγματικά αυτό που θέλουμε εμείς; Ή αυτό που θέλουν οι άλλοι για εμάς, όπως, για παράδειγμα, οι γονείς μας; Τι σημαίνει μακροχρόνια σχέση; Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι σχέσεις που διαρκούν πάνω από έξι μήνες μπορούν να θεωρηθούν μακρόχρονιες, όμως είμαι σίγουρος ότι αναφέρεσαι σε σχέσεις που διαρκούν πολλά χρόνια. Έχουμε προγραμματιστεί από πολύ μικρή ηλικία να πιστεύουμε πως η ευτυχία συνοδεύεται από εικόνες ατόμων μεγάλης ηλικίας που κρατιούνται χέρι χέρι και κάθονται σε ένα παγκάκι μαζί. Αυτή όμως είναι μια φωτογραφία η οποία δεν απεικονίζει το τι συμβαίνει μέσα σε ένα σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών.

Ο χωρισμός συχνά συνδέεται με την αποτυχία. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ντρέπονται επειδή τα παιδιά τους δεν τα κατάφεραν και πήραν διαζύγιο. Τελικά όμως, όταν τα διαζύγια είναι στο 50% και από το υπόλοιπο 50% τα μισά ζευγάρια πάλι δεν είναι ευτυχισμένα, τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε; Προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι η σχέση θα δουλέψει γιατί διαφορετικά έχουμε αποτύχει. Η σχέση όμως μπορεί να είναι επιτυχής και να έχει μικρή διάρκεια. Ενδέχεται να υπάρχει συναισθηματική επένδυση και βάθος σε μια σχέση ενός έτους, ενώ σε μια σχέση δέκα ετών να υπάρχει κακοποίηση, ανία, απιστία και παραμέληση συναισθηματικών αναγκών.

Η κοινωνία σού βάζει ένα μπλε τικ αν τυχόν έχεις παντρευτεί, έχεις κάνει παιδιά και τελικά καταφέρετε να μείνετε μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η κοινωνία όμως δεν ζει μέσα στο σπίτι μας, εμείς ζούμε. Δυστυχώς, εμείς θέλουμε να ικανοποιήσουμε όλους τους άλλους εκτός από εμάς. Έχω δει ζευγάρια τα οποία είναι χρόνια μαζί και δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Δεν γνωρίζουν τα βασικά, ενώ παράλληλα τα πιο βαθιά τους συναισθήματα, τις ευαλωτότητές τους, τις φοβίες τους, τα τραύματά τους τα μοιράζονται με άτομα που δεν είναι οι σύντροφοί τους. Αυτό δείχνει ότι επιλέγουμε λανθασμένα συντρόφους και προσπαθούμε να το κάνουμε να δουλέψει, τραυματίζοντας τον εαυτό μας, τον άλλο και τα παιδιά μας.

Ένα άτομο μπορεί να είναι ευτυχισμένο, δημιουργικό, πετυχημένο και να μη βρίσκεται σε σχέση ή να βρίσκεται μόνο σε βραχύβιες σχέσεις. Δεν είναι το μακροχρόνιο που εξασφαλίζει την επιτυχία. Είναι το να βρισκόμαστε σε σχέσεις για όσο χρόνο αισθανόμαστε ότι το άλλο άτομο προσθέτει αξία στη ζωή μας κι εμείς αισθανόμαστε ασφαλείς, επιθυμητοί, ότι κοιτάμε στην ίδια κατεύθυνση. Αν είμαστε τυχεροί και βρούμε ένα συμβατό άτομο με το οποίο μπορούμε να πορευτούμε για όλη μας τη ζωή, φυσικά αυτό είναι ιδανικό.

Όσο ιδανικό είναι όμως, τόσο σπάνιο είναι επίσης. Προτιμώ να δουλεύω με τον εαυτό μου ώστε να μπορώ να υποδεχτώ άτομα στη ζωή μου που να μπορώ και εγώ να προσφέρω αξία στη δική τους ζωή. Δεν μπορώ με τίποτα όμως να ανεχτώ και να συμβιβαστώ με πράγματα που θίγουν την αξιοπρέπεια, που υπονομεύουν τις ανάγκες μου, που δεν μου δημιουργούν ενθουσιασμό και εξέλιξη, για να με αποδεχτεί η κοινωνία και οι γονείς μου. Δεν θα αμφισβητήσω ότι επιθυμείς τη μακρόχρονια σχέση, όμως αν τυχόν δεν έρθει και δεν καλυφτεί αυτή η επιθυμία, θα πρέπει να αναζητήσεις το γιατί σε θλίβει κάτι τέτοιο.

Δεν μπορούμε να έχουμε όλες μας τις επιθυμίες καλυμμένες σε αυτή τη ζωή και αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς κάνουμε κάτι λάθος. Κάποιες φορές η ζωή μάς τα φέρνει πιο γρήγορα ή πιο αργά. Στη δική σου περίπτωση, μπορείς να υποθέσεις ότι αυτό που επιθυμείς θα έρθει όταν η στιγμή είναι κατάλληλη. Ακόμα όμως κι αν δεν έρθει, μπορείς να έχεις ποιοτικές σχέσεις και η ζωή σου να έχει νόημα επειδή εσύ θα το ορίσεις. Αν περιμένουμε μια μακροχρόνια σχέση να δώσει νόημα στη ζωή μας, σίγουρα κάνουμε κάτι λάθος.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 974 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ