Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Μαρίας

«Είμαι 47 ετών και είμαι εδώ και 11 χρόνια παντρεμένη με τον Κώστα. Σε αντίθεση με μένα, εκείνος θέλει να κάνουμε σεξ σχεδόν κάθε μέρα. Αν και μου λένε ότι θα έπρεπε να χαίρομαι που ο άντρας μου με ποθεί ακόμα, εγώ δεν έχω την ίδια ερωτική διάθεση. Τις περισσότερες φορές ενδίδω και όταν δεν το κάνω, εκείνος μετά μου κρατάει μούτρα. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν υποχωρήσω στα “θέλω” του, εκείνος θα με απατήσει, αφού η σεξουαλική του επιθυμία είναι πολύ έντονη και βλέπω ότι πρέπει να εκτονώνεται».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Μαρία, το θέμα μας είναι ξεκάθαρα η συμβατότητα της συχνότητας της ερωτικής επιθυμίας. Αρκετές φορές ζευγάρια ξεκινούν να έχουν παρόμοιο “sex drive”, αλλά αυτό αλλάζει κατά τη διάρκεια της σχέσης. Κάποιες φορές επανέρχεται ο συγχρονισμός και άλλοτε η απόσταση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Για να δούμε μαζί ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτό τον συγχρονισμό. Στους άντρες είναι πολύ γνωστό πως η τεστοστερόνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία και όσο αυτή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου για οργανικούς λόγους, τόσο μειώνεται και η λίμπιντο. Στις γυναίκες η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και διάφορες άλλες ορμονικές αλλαγές πιθανώς να επηρεάσουν την επιθυμία.

Επιπρόσθετα, διαταραχές διάθεσης όπως η κατάθλιψη μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας. Η φαρμακευτική αγωγή που ίσως λαμβάνει ένα άτομο έχει ως παρενέργεια τη μειωμένη διάθεση ή ακόμα και τη δυσκολία ή την έλλειψη οργασμού. Αν εξετάσουμε επίσης πως η διάρκεια μιας σχέσης είναι πιθανό να φέρει μια ρουτίνα και μονοτονία, κάποια άτομα θα νιώσουν επίσης μειωμένη επιθυμία. Στον αντίποδα, η οικειότητα, η συναισθηματική και εγκεφαλική σύνδεση ενδέχεται να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα επιθυμίας και στις δύο πλευρές. Μάλιστα σε ζευγάρια στα οποία υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, όσο πιο γρήγορα εντοπίσουν αυτή την απόσταση σε sex drive, τόσο πιο γρήγορα θα το λύσουν.

Πάμε τώρα λίγο να μιλήσουμε για τη δική σου περίπτωση, διότι υπάρχει ένα πολύ ανησυχητικό κομμάτι. Όταν δεν επιθυμούμε να συνευρεθούμε με τον σύντροφό μας, πρέπει αυτό να το εκφράσουμε ξεκάθαρα, όσο κι αν φοβόμαστε ότι μπορεί να έχει συνέπειες. Σε καμία περίπτωση δεν υπομένουμε μια δυσάρεστη ερωτική συνεύρεση, γιατί αυτό θα συσχετιστεί με κάτι τραυματικό και αργότερα θα συνδέσουμε κάτι πολύ όμορφο, όπως το σεξ, με κάτι πολύ δυσάρεστο, όπως το να κακοποιούμαστε ερωτικά από κάποιον για τον οποίο έχουμε συναισθήματα. Δεν είναι ποτέ ωφέλιμο να συνδέουμε τη δυσφορία με την αγάπη, την κακοποίηση με τη συντροφικότητα.

Αν φοβάσαι πως ο σύντροφός σου θα απιστήσει, είναι κάτι το οποίο θα συζητήσεις μαζί του για να ανακαλύψεις πόσο ρεαλιστικό είναι όλο αυτό ή αν το έχεις μεγεθύνει εσύ μέσα στο μυαλό σου. Πάντα υπάρχουν λύσεις για να συγκλίνουν οι ερωτικές επιθυμίες, όπως το να βρείτε καινούριους τρόπους ώστε να αυξηθεί η δική σου επιθυμία. Για παράδειγμα, ίσως κάτι σου λείπει αυτό το διάστημα: προκαταρκτικά, συναισθηματική φροντίδα, περισσότερη επικοινωνία ή ερωτικό παιχνίδι και πολλά ακόμα.

Από την άλλη, πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο πως σε μακροχρόνιες σχέσεις υπάρχουν και περίοδοι που ένας από τους δύο δεν έχει την ίδια επιθυμία αλλά αυτό είναι προσωρινό. Αν δεν το συζητήσουμε εκείνη στιγμή, θα δημιουργηθεί μεγάλη απόσταση γιατί η άλλη πλευρά θα νιώθει απόρριψη και δεν θα ξαναπάρει πρωτοβουλία. Στη δική σου περίπτωση νιώθω πως εκβιάζεσαι. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε μια σχέση. Η συντροφικότητα είναι συνώνυμη με την κατανόηση και το καταφύγιο. Το σώμα μας είναι ιερό και η ενέργειά μας κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής συνεύρεσης θα καθορίσει και τη διάθεσή μας, τη ρύθμιση των ορμονών μας και φυσικά τη σχέση με τον εαυτό μας. Σε συμβουλεύω να ζητήσεις άμεσα βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή και μέχρι να μάθεις τρόπους να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τον σύντροφό σου να μην ξανακάνεις έρωτα χωρίς να έχεις ερωτική επιθυμία.

Είναι κακοποιητικό και θα αποκτήσεις μετατραυματικό στρες που θα σε ακολουθήσει για όλη σου τη ζωή. Σε καμία περίπτωση δεν οφείλεις να ικανοποιείς τον σύντροφό σου όποτε εκείνος έχει επιθυμία. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να εκτονωθεί κι εσύ φυσικά να συμμετέχεις με πολλούς τρόπους. Συνήθως με συνεργασία αυτά τα θέματα λύνονται. Ακόμα όμως κι αν δεν λύνονται, η ζωή συνεχίζεται με πιο συμβατούς συντρόφους, που δεν μας κάνουν μουτράκια. Όταν αναφερόμαστε στη σεξουαλικότητά μας και στην ερωτική μας ζωή, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και τίποτα λιγότερο.

Διαβάστε επίσης:

Ρωτήστε τον ειδικό: «Δεν τον απασχολεί αν φτάνω σε οργασμό και ντρέπομαι να του το ζητήσω»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Στην αρχή ο πρώην μου αντιμετώπισε ώριμα τον χωρισμό μας, αλλά πλέον με κατατρέχει παντού»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Του αρέσει να με βλέπει να κάνω σεξ με άλλους… Νιώθω πολύ άβολα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ