Το Ποζιτάνο είναι η φετινή Αιδηψός για την ελληνική Σόουπιτς, αδέλφια μου – να το ξέρετε. Γάμοι ακυρώνονται, χωρισμοί ανακοινώνονται (λες και δεν είχε πάει το μυαλό μας από το πλάνταγμα της Κατερίνας, ακόμη κι όταν μας «αποχωριζόταν» για μπρέηκ διαφημίσεων). Η μια εκπομπή «κλέβει» συνεργάτες απ’ την άλλη την τελευταία στιγμή, πανελίστες ζητούν να αποχωρήσουν και για να μη ζήσουν τον περσινό εφιάλτη για δεύτερη χρονιά και πάμε… απ’ την αρχή. Έχεις και στο ίδιο The Voice να «χωρέσεις» τον Αργυρό και τον Ρουβά (καλά θα πάει αυτό). 

Εδώ, θα μου πείτε, στην ίδια τηλεόραση χωρά η ταξιδιωτική εκπομπή του Ευτύχη Μπλέτσα που φτιάχνει αραβική πίτα με χούμους και κάτι παραπονιάρικα μαρουλόφυλλα μπροστά απ’ το μνημείο του Τσέρνομπιλ μέχρι ν’ ανοίξει το Μουσείο να το ρημαδο-επισκεφτεί και ταυτόχρονα, εκείνη του Τάσου Δούση που την αραβική πίτα τη χρησιμοποιεί για να σκουπίσει τον αστακό του απ’ τ΄αλάτια. Τι α κανς; Α κατς α σκάης; Ξέχασα να σας πω, ότι η Τούνη μας ανακοίνωσε ότι πήρε κιλά στις διακοπές – σκέψου να έτρωγε και τα μεσημέρια στους Παξούς που γκρίνιαζε. Δεν την κακολογώ, όμως, αδέλφια μου. Όλοι πάνω κάτω σ’ αυτήν την κατάσταση είμαστε:

Εγώ αυτό που λέω είναι ό,τι γίνεται, ας είναι για καλό, ώστε η ζωή στη Γη των Τσελέμπριτιζ να συνεχίζεται με τις καταστάσεις να θυμίζουν επικίνδυνα η μία την άλλη…

ΑΝΑCKΟΠΙCIC

Το Αφγανιστάν παραδίδεται στο σκοτάδι καούγκανων που ραβδίζουν, ή πετροβολούν γυναίκες (το συνειδητοποιείτε; Πετούν πέτρες σε έναν άνθρωπο, μέχρι να πεθάνει. Ξέρω ότι το γνωρίζετε, αλλά κάντε το εικόνα…) επειδή διάβασαν κάποιο βιβλίο, ή φάνηκε ο αστράγαλός τους, ξερωγώ. 

Θέλω πολύ να γελάσω βλέποντάς τους να οδηγούν συγκρουόμενα σε εγκαταλελειμμένα Λούνα Παρκ της καθημερινότητας που φρέναραν με βία, να κάνουν άτσαλα πεκ-ντεκ ιδιωτικών γυμναστηρίων, ή να τρώνε τα παγωτά του καθεστώτος που ανέτρεψαν, όμως, δεν μπορώ -η σκέψη κάθε γυναίκας που πρέπει να παραμείνει απαρατήρητη γιατί κινδυνεύει η ζωή της με φρικάρει. 

Παρατηρώ τους «γορίλες» να περιεργάζονται τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που άφησαν πίσω, οι κυνηγημένοι και με πιάνει ψυχοπλάκωμα στην «ασφάλειά» μου. Γιατί υπάρχουν ακόμη τέτοια πηχτά σκοτάδια, αδέλφια μου και αη δική μας θέση;

Κι εκεί που λέω να μπω στα Social να ξεχαστώ, πέφτω πάνω σε μπινελίκια στον Χαρδαλιά για το πρόβλημα υγείας του. Ας μη μιλήσω για τις αμπελο-διαγνώσεις του πληκτρολογίου και τις «παρενέργειες απ’ το εμβόλιο» που, και καλά, προκάλεσαν την κατάρρευση του ανδρός… Η Καμπούλ απ’ την Ελλάδα ένα tweet δρόμος; Ελπίζω όχι (ακόμη) σκέφτηκα και κλίκαρα αχόρταγα να δω το τρέιλερ της ένοχης απόλαυσής μου, Ιωάννας Μαλέσκου.

Κάτι ανάμεσα σε «ΕΓΩ Η ΜΑΛΕΣΚΟΥ» και «Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ» το τρέηλερ του φετινού Love it με έκανε να ξεχαστώ. Καταφεύγω στην καθημερινή μου, ρουτίνα: Ντους, πρωινό, δημοσιεύματα και φυσικά, η ημερήσια «προδοσία» της σχέσης Τούνη-Αλεξάνδρου. Γελώ σα παιδί που τους «ξεφεύγει» κάθε λίγο να «προδίδουν» τη σχέση τους, στο post της Πέμπτης. Αθώα παιδιά, πόσο σας ζηλεύω…

Νιώθω ήδη καλύτερα.. Όταν έξω όλα καίγονται, στη Σόουπιτς μας κάνει «Εγωκαιρία». Ας κουμπώσουμε, όμως τραγουδάρα για να ξεκινήσουμε, αδέλφια μου με «Λαθρεπιβάτες» και «Ταξίδι Στ’ Όνειρο» κι αν μας έπνιξ’ η Αθήνα κι αν το καλοκαίρι φεύγει δεν …πειράζει:

Ο Στέφανος, Η Τούνη κ´ ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Λοιπόν, για εκείνους που θυμούνται: Εμένα ο Τσιτσιπάς μου φέρνει λίγο σε Θεόδωρο Πάγκαλο. Υπουργός Εξωτερικών και όχι μόνο, ιστορικό στέλεχος της ορθόδοξης Πα.Σο.Κάρας και χείμαρρος στον δημόσιο λόγο του. Μόνο που, όταν εξέφραζε την εξωτερική πολιτική μιας χώρας ολόκληρης, την κυβέρνηση, ή το κόμμα, ο λόγος του αποκτούσε επιπλέον βαρύτητα και ο διάολος έπαιρνε περισσότερους…

Προς Θεού, ο Τσιτσιπάς δεν εκφράζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και δε θα ξεκινήσω καν εκείνο το επιχείρημα περί προτύπων που εμπνέουν τους νέους, άρα καλό είναι να προσέχουν το παράδειγμα που δίνουν. Πέραν των Ολυμπιονικών, όπου ο τίτλος παραδειγματίζει και ο αθλητής ακολουθεί, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, άνθρωποι των τεχνών, ή πολιτικοί) εσύ επιλέγεις το «πρότυπό» σου φέροντας και την ευθύνη. Ούτε θέλω να γράψω άλλο ένα κείμενο για τον διεθνή τενίστα μας, Νο 3 στον κόσμο, παιδί-θαύμα που μιλάει όμως πιο γρήγορα απ’ ό,τι σερβίρει. Θέλω να συζητήσουμε τα γεγονότα και μόνο.

Είναι ο Τσιτσιπάς υπεραθλητής; Είναι. Είναι μόλις 23 ετών και 3ος στην παγκόσμια κατάταξη του τένις; Αμέ. Τα έχει καταφέρει μόνος του; Απόλυτα. Είναι «βύσμα»; Στο τένις μωρέ; Τον σέβονται αντίπαλοι, εταιρείες, φίλαθλοι και μαζί και τη χώρα μας; Ναι λέμε. Όμορφα..

Πάμε τώρα στη δεύτερη – πιο δύσκολη πίστα, αδέλφια μου: Δικαιούται να έχει ό,τι άποψη του καπνίσει σε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη; Ναι, όπως όλοι μας. Μπορεί να εφαρμόζει την άποψη αυτή στον εαυτό του και το σώμα του; Απόλυτα. Απαγορεύεται; Όχι. Να λέει αυτή τη γνώμη δημόσια; Επίσης του επιτρέπεται. Οπότε, γιάντα το κράζουν το κοπέλι;

Και συνεχίζω: Πρέπει ο Στέφανος Τσιτσιπάς να προσέχει τι λέει δημόσια, ακόμη κι όταν τον ρωτούν; Ναι, επίσης όπως όλοι μας. Δεν είναι θέμα προτύπου, είναι πρόβλημα λειτουργικό και αφορά τον ίδιο: Δεν μπορείς να ξέρεις πώς εκλαμβάνει ο κάθε «δέκτης» απ’ το «κοινό» αυτό που λες ανάλογα με τις καταβολές, το υπόβαθρο, την παιδεία και τα «πιστεύω» του, ούτε μπορείς να βρεις τον καθένα να του εξηγήσεις πώς εννοείς αυτό που είπες. Καταφεύγεις σε δεύτερο και τρίτο κύκλο δημόσιων διευκρινίσεων κάνοντάς τα πιο σκατά. 

Οπότε, στον δημόσιο λόγο, συνετό είναι να προτιμούμε το ασφαλές για τους πολλούς και όχι τη γνώμη του ενός -αυτήν μπορούμε να την αναπτύσσουμε στην «ασφάλεια» της παρέας μας. Μόλις δώσαμε τον πιο μπακαλίστικο, αλλά πλήρη ορισμό του πολίτικαλ κορέκτνες – απ’ τη ζωή βγαλμένο.

Έχω και τρίτη πίστα συζήτησης, αδέλφια μου: Συμμετείχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην καμπάνια της κυβέρνησης για την αφύπνιση του κόσμου, ως προς την πανδημία; Με χαρά. Υποχρεούται να εμβολιαστεί; Όχι, όπως οι περισσότεροι από μας. Εμβολιάστηκε; Όχι λέει, εκτός αν υποχρεωθεί. Μήπως φοβάται ότι θα τον τσιτσιπάρουν; Δεν ξέρω. Το παράδειγμά του, όμως δεν επηρεάζει το κοινό καλό, όταν η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχονται πως αυτό βρίσκεται στον εμβολιασμό; Για όποιον επιλέξει να ακολουθήσει το παράδειγμά του Στέφανου, ναι. Στην καμπάνια τότε, γιατί συμμετείχε; Γιόλο.

Σάμπως είναι κατσαπλιάδες, οι γιατροί στον Π.Ο.Υ.; Ή μήπως τα έχουν βάλει όλοι με τον Τσιτσιπά; Για τον Μουτσινά που απ’ την υψηλής τηλεθέασης εκπομπή του, ούτε με «προκαλώώώ» δεν ήθελε ν’ ακούσει για εμβόλιο, γιατί δεν άνοιξε ρουθούνι; Για όλα σας φταίει ο Τσιτσιπάς, αφού. Παραδεχτείτε το. Είναι ο Στέφανος, η Τούνη του τένις; Έχει πάρει Γκραντ Σλαμ στο «τούνις», σα να λέμε; 

Στα Χάροντς που πρέπει ν’ ανοίξουν στην Ελλάδα είπαμε: «ωραίος», στο tweet που αναρωτιόταν αν όσες γυναίκες παρκάρουν χάλια έχουν και άπλυτα πιάτα σκεφτήκαμε: «ευτυχώς, το έσβησε». Στη μαστίχα που είναι το «κόσμημα της Μεσογειακής Κουλτούρας», όταν όλη η Μεσόγειος φλεγόταν, λες είναι μακριά, ο άνθρωπος… (Είδαμε και τους εγχώριους ίνφλουενσερζ που πήραν χαμπάρι, μόνο όταν οι εταιρείες ειδοποίησαν: «Σταματήστε να ποστάρετε συνεργασίες επί πληρωμή, ο κόσμος καίγεται και μας ξεφτιλίζετε»). Κάτι χοροί στα τραπέζια, Πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι, όταν εδώ έκανε λοκδάουν, σκεφτήκαμε πως δεν είναι ο μόνος, ούτε η Σπυροπούλου «χαμπάριασε». Έφτασε και μέχρι τελικό Γουίμπλετον, παιδί είναι, είπαμε και τα προσπεράσαμε…

Έρχεται με φόρα, όμως, για μπακχάντ και φααααπ: Κάρφωσε αποψούλα για εμβολιασμό. Παρεξήγηση το ένα, μαλακία το άλλο, άγνοια το τρίτο… Ε, πετάξτε του το ίντερνε απ’ το παράθυρο, που έλεγε κι ο πατέρας μου. Ο Τσιτσιπάς είναι υπεραθλητής, αυτό δεν αλλάζει. Από εκεί και πέρα, αν αρκεί αυτό για να συμφωνείς μαζί του, ή να ακολουθείς το παράδειγμά του αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Ε, πάρτε κι εσείς κάτι πάνω σας. Η απλή λογική λέει, πως όταν κάποιος κάνει κάτι άριστα, δε σημαίνει ότι η στάση του στα πάντα αποτελεί αξίωμα. Όπως και το αντίθετο: Το να είσαι μαλάκας σε κάτι δε σε καθιστά μαλάκα σε όλα. Εγώ λέω να μην «τσουβαλιάζουμε» ούτε θετικά, ούτε αρνητικά και να φέρουμε την ευθύνη των αποφάσεων και των απόψεών μας, αδέλφια μου. Είναι όπως στην τηλεόραση: Αν δεν γουστάρεις Τσιτσιπά, άλλαξε κανάλι και δες Αντετοκούνμπο.

Ο 10λογος μιας Μεταγραφής

Η αλήθεια είναι πως, φέτος το καλοκαίρι, η λέξη «μεταγραφή» έπαιξε πιο πολύ κι από διαζύγιο στη Σόουπιτς που ισχύει χρόνια κι απλά, ανακοινώθηκε. Τα ερευνητικά δαιμόνια μυαλά που κρύβονται πίσω απ’ τα Fake News (γιατί κι εμείς κάποιον διατάζουμε) συγκέντρωσαν και σας παρουσιάζουν τον 10λογο της τηλεοπτικής μεταγραφής. Οτιδήποτε άλλο είναι τόσο μούφα, όσο εκπομπή-πάρτι, απ’ την οποία έφυγαν οι περισσότεροι συνεργάτες τρέχοντας (όχι και τόσο πάρτι, τελικά). Φύγαμε:

  1. Μεταγραφή αποτελεί τη μετακίνηση ενός επαγγελματία με δική του, πρωτοβουλία, από μια δουλειά σε άλλη. 
  2. Άρα: Μεταγραφή δεν αποτελεί να πας απ’ τη μια εταιρεία του εργοδότη σου σε άλλη του ίδιου (με τα ισχύοντα δεδομένα για παράδειγμα, δεν αποτελεί μεταγραφή να πας απ’ το Star στον Alpha, παρά ανακατανομή στελεχών με τη συγκατάθεση του εργοδότη). Γνώμη μου, #σόρυ-νοτσόρυ.
  3. Στη μεταγραφή τον επαγγελματία πρέπει να θέλουν και οι δύο εταιρείες (αυτή που αφήνει και αυτονόητα, εκείνη που τον διεκδικεί). Ο ίδιος επιλέγει με ανάλογη δόση ρίσκου να μετακινηθεί στο νέο περιβάλλον. 
  4. Άρα: Μεταγραφή δεν αποτελεί να σε απολύσει η εταιρεία σου και να πας στην επόμενη, όσο κι αν αυτή πράγματι, σε θέλει. Επίσης, τυπικά μεταγραφή δεν υπάρχει όταν είσαι στα αζήτητα στην αγορά και δεχτείς επαγγελματική πρόταση.
  5. Στη μεταγραφή ΠΑΝΤΑ «βγαίνεις» μαλάκας από τον προηγούμενο εργοδότη σου, όσο κι αν τα έκανες όλα σύμφωνα με το εγχειρίδιο «Ήθος κ’ Μεταγραφή» του Κομφούκιου – ΝΟΜΟΣ
  6. Στην αρχή όλα φαίνονται τέλεια στην «επόμενη δουλειά» και απορείς, πώς δεν έκανες το βήμα, νωρίτερα. Σιγά σιγά βρίσκεις κι εκεί τα ψεγάδια -όμως αυτός είναι ο ορισμός της δουλειάς, διαφορετικά θα μιλούσαμε για διασκέδαση επί πληρωμή. Ουσιαστικά, δηλαδή, σε μια μεταγραφή επιλέγεις τα πιο υποφερτά για σένα, ψεγάδια.
  7. Μεταγραφή εξ ορισμού σημαίνει εξαργύρωση της μέχρι τώρα πορείας σου σε μια δουλειά και της ταλαίπας της μετακίνησης σε λεφτά – κασάουτ που λένε και στο χωριό μου. Αλλιώς, κάτσε στ’ αυγά σου. 
  8. Στην παγκόσμια αγορά ο κανόνας είναι πως σε μια δουλειά, εξελίσσεσαι, ή φεύγεις. Αν μείνεις στάσιμος, αργά ή γρήγορα θα αντικατασταθείς από κάποιον που εξελίσσεται, οπότε φύγε.
  9. Στις διαπραγματεύσεις, πάντα περνάει του εργοδότη, εκτός αν είσαι η Ελένη (που δεν είσαι, γιατί αν ήσουν δεν θα διάβαζες αυτόν τον 10λογο).
  10. Δίκιο δε θα βρεις ποτέ σε μια μεταγραφή. Με βάση διεθνείς βίβλους πολυεθνικών εταιρειών, ο χρυσός κανόνας που εγγυάται την επιτυχή κατάληξη είναι ένας: «Τήρησε με συνέπεια αυτό που ορίζεις ως ηθικό (αυτό που δεν «κλωτσάει» τη συνείδησή σου) και η οικονομική και επαγγελματική δικαίωση είναι μονόδρομος».

Κουιζάρα

Και φύγαμε για την κουιζάρα μας, αδέλφια μου:

Ποιος πανελίστας της ερχόμενης σεζόν χώρισε γιατί η παρουσιάστριά του δεν χώνευε τη σχέση του;

Αυτά για σήμερα, αδέλφια μου. Ο πιο δύσκολος Αύγουστός μας φτάνει στο τέλος του, μα εμείς, χαμογελάμε για να κάνουμε τους άλλους ν’ ανησυχούν. Ραντεβού στο #megatokalo – στο δικό μου #homecoming μετά από 6 χρόνια, αλλά και σε ένα ραδιόφωνο που και οι Μάππες – μαζί με την «ήρεμη δύναμη» στα ερτζιανά, Νίκο Νικολακόπουλο – βοηθάμε να στηθεί. Αλήθεια, έχετε να μας προτείνετε κανα όνομα που θα σας άρεσε, να γίνετε νονοί μας, να κάνουμε και καλή πρώτη εντύπωση στον πρόεδρο; Άντε να σας χαρώ…

Κλείνω με τραγουδάρα, ξεκινάει βδομαδάρα και πάμε να πετάξουμε… «Danger Zone» απ’το OST του Top Gun:

Διαβάζετε τα Fake News του Δημήτρη Ουγγαρέζου κάθε Κυριακή στο okmag.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ