Θυμάστε που βλέπαμε κάτι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μικροί (επί Πα.Σο.Κ.) που διαδραματίζονταν στο μέλλον γράφοντας στο κάτω μέρος της οθόνης με ψηφιακή γραμματοσειρά: 2022 A.C.; Ε, φτάσαμε… Καλώς ήρθατε.

Δεν έχει βέβαια, ιπτάμενα αυτοκίνητα και πατίνια, μηδέν εγκληματικότητα (τόσο που στο Demolition Man οι αστυνομικοί του μέλλοντος έψαχναν στα αρχεία τους τι είδους παράπτωμα είναι η «δολοφονία»), επικοινωνία με ολογράμματα και φαγητό σε χάπι που προσθέτεις μια σταγόνα νερό και γίνεται κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Έχει, όμως, ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζονται στον δρόμο (Tι; Όχι;), εγκληματικότητα μέσα στα σπίτια «νοικοκυρέων» (πολλές φορές με δράστες τους ίδιους), αλλά και στην ίδια τη Σόουπιτς κρυμμένη καλά κάτω απ’ τα χαλιά, ή την αναγνωρισιμότητα. Το πραγματικό 2022 έχει φλερτ με διπλό ταπ στην οθόνη και συμπληρώματα φαγητού, ή πάουερ-φουδ γιατί δεν προλαβαίνουμε να φάμε αρκετό απ’ το κανονικό. Καλά πήγε αυτό…

Για να μη μιλήσω για τη «Δημοκρατία των Social», όπου λέγονται όλα (καλό), μερικές φορές ανώνυμα (επικίνδυνο), αναδεικνύονται εγκλήματα (λυτρωτικό), αλλά και καταδικάζονται άνθρωποι, χωρίς αντίλογο (σκοτάδι). 

Δεν ξέρω, αδέλφια μου. Συνήθιζα να μην περιμένω πολλά απ’ τις Πρωτοχρονιές. Πίστευα πως εμείς ορίζουμε τους 12 μήνες που θα ξανάρθουν όπως πέρυσι και όχι το ποδαρικό μας. Για την ακρίβεια, δεν έδινα σημασία στις Πρωτοχρονιές ως σταθμούς, παρά συνέχιζα τη ζωή μου με 2 επιπλέον αναγκαίες μέρες αργίας. Φέτος, όμως, νιώθω διαφορετικά… Αν είναι να κοντοσταθούμε αυτήν την πρώτη μέρα, να πάρουμε μια ανάσα και να διορθώσουμε ό,τι πήρε η μπάλα στις ζωές μας από ρουτίνα, ας είναι. 

Ξεκινάμε λοιπόν τα πρώτα #FakeNews του 2022, αλλά και την πρώτη μας διαδικτυακή «κουβέντα» με τραγουδάρα, αδέλφια μου. Καλή χρονιά με υγεία και ό,τι επιθυμείτε από την καρδιά μου, σας εύχομαι. Εντ Σίραν και Afterglow για μετά τη λάμψη των κατ’ οίκον ρεβεγιόν και των ποστ φλουριών…

3 Κριντζ κι Εγώ

Κριντζ: Ανατριχίλα σε συνδυασμό με αποστροφή, συνήθως αποτέλεσμα ετεροντροπής.

Μη μου πείτε πως η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν ο ορισμός του κριντζ… Κρίντζαρα με τα τρέιλερ των «Ράδιο Αρβύλα». Ένιωσα πως είναι πολύ νωρίς για χαβαλέ, πολύ αργά για σάτιρα. Σα να μας έπεσε η βασιλόπιτα απ’ τα χέρια κι εμείς συνεχίζουμε να μοιράζουμε κομμάτια απ’ το πάτωμα. Περίμενε λίγο… Μάζεψε τη βασιλόπιτα που διαλύθηκε, σκούπισε το χαλί κι ύστερα με καθαρό μυαλό και χέρια φτιάξε μια άλλη βασιλόπιτα για το τραπέζι. Κόψε και μοίρασε απ’ την αρχή, δηλαδή…

Καταλαβαίνω πως ο ΑΝΤ1 «λυσσάει» για τα 25άρια του και οι παρουσιαστές για τις δόξες που ξαφνικά και βίαια στερήθηκαν, όμως, ας ηρεμήσουν λίγο, παρόλο που διαχώρισαν τη θέση τους απ’ τον πρώην συνεργάτη και φίλο τους. Υπάρχει μια κοινωνία που φρίκαρε και γυναίκες που κοιμούνται και ξυπνούν προσπαθώντας να προλάβουν την αναπνοή τους και χαμηλώνοντας τα μάτια σε συντρόφους και οικογένειες. Είναι η ώρα τώρα για αντίστροφη μέτρηση βίντεο επικαιρότητας και πάρτι 90’s;

Χαλκιάς Vs Μαλέσκου

2ο «κρούσμα» αυτής της εβδομάδας, φυσικά η «συνέντευξη» του Τάσου Χαλκιά στην Ιωάννα Μαλέσκου. Το «Σημείο Κριντζ» τοποθετείται στη διόρθωση της παρουσιάστριας: «Το όνομά μου είναι Ιωάννα και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό». 

Τα έχετε ακούσει όλα από όλους γραπτά, ή προφορικά και -αν σας νοιάζει- έχετε σίγουρα στο μυαλό σας τα φάουλ της κάθε πλευράς. Άσε που και οι ίδιοι οι δυο πρωταγωνιστές δεν έχουν σταματήσει να απαντούν-ποστάρουν-δηλώνουν, μετά το συμβάν. Από αυτήν εδώ τη στήλη, επίσης, γνωρίζετε ότι δεν έχω μασήσει τα λόγια μου, ως προς την τηλεοπτική παρουσία της Ιωάννας Μαλέσκου, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση τη συμπόνεσα.

Η Ιωάννα Μαλέσκου ήρθε με φόρα και αστραφτερά ελληνικά να διεκδικήσει τη θέση στην τηλεόραση που νιώθει ότι ήταν πάντα εκεί και την περίμενε. Λίγο διδακτικά και σπάνια διστακτικά προσπαθεί ακόμη να κατασταλάξει στον τηλεοπτικό της χαρακτήρα που όλοι πιστεύουμε ότι υφίσταται. Με λίγα λόγια, το «υλικό» υπάρχει, αλλά βρίσκει αναχώματα από την ίδια την Ιωάννα. Κάτι μου θυμίζει αυτό, ίσως εμένα…

Αφού ειπώθηκαν τα παραπάνω, θα γράψω κι εγώ την αποψούλα μου, η οποία είναι απέναντι στον, κατά τα άλλα αξιοσέβαστο επαγγελματικά, κο Τάσο Χαλκιά και πιο κοντά στην πλευρά της Ιωάννας (ω, το θαύμα της Πρωτοχρονιάς). Το μόνο σφάλμα στον χειρισμό της παρουσιάστριας προκύπτει από την έλλειψη τηλεοπτικής εμπειρίας (δυο χρόνια καθημερινής τηλεοπτικής παρουσίας, θα μου πεις -συμβαίνει, όμως και στις καλύτερες οικογένειες). 

Να εξηγηθώ: Το να περιμένει ένας καλεσμένος περισσότερο απ’ όσο τον έχουν ενημερώσει, συμβαίνει και ανάλογα με την πορεία του στον χώρο και τα κουράγια ανοχής του, τον ενοχλεί. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όταν, τελικά, «βγει αέρα» και έχει μόλις 5´-7’ να μιλήσει. Ο άνθρωπος έχει αφηνιάσει (με το δίκιο του) τόσο για την ταλαιπωρία, όσο και με την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο και το επαγγελματικό κύρος του. Θυμάστε πρώτη εβδομάδα Λιάγκα-Σκορδά στο Mega που για τον ίδιο λόγο η Βάνα Μπάρμπα δέχτηκε να βγει στην πολυθρόνα της συνέντευξης απέναντί τους, μόνο και μόνο για να σηκωθεί, να τους εκφράσει την αγανάκτησή της στα μούτρα και να κάνει ηρωική έξοδο; Γίνονται, λοιπόν, αυτά. Δεν πρέπει να γίνονται, αλλά συμβαίνουν τα ρημάδια.

Η Ιωάννα, λοιπόν, έχει τη δικαιολογία της έλλειψης τηλεοπτικής εμπειρίας από τέτοιες καταστάσεις που αργά ή γρήγορα την έκαναν να κινηθεί με γνώμονα το θυμικό της, να χάσει ψυχραιμία και να φανεί αγενής (άρα να χάσει το δίκιο της, που είπε και η Σταματίνα). Εδώ, θα κάνω μια παύση για να διαχωρίσω το εξής από κάθε «δίκιο» που δίνω στην Ιωάννα: «Το όνομά μου είναι Ιωάννα…» και «…είστε εύθικτος…μάλλον έχετε πληγωθεί από ανθρώπους…» και άλλα τέτοια ψυχαναλυτικοενελπίστικα δε χωρούν σε μια συνέντευξη, παρά μόνο σε ιδιωτικές κουβέντες με το αγόρι, ή φιλαράκια σου – δημόσια, φρικάρουν τον τηλεθεατή, προσβάλλουν τον καλεσμένο και δεν τιμούν ούτε εσένα ούτε το Μέσο. Και εκεί είναι που χάνεις το δίκιο σου.

Ο Τάσος Χαλκιάς, απ’την άλλη; Αποκλείεται να μην του έχει ξανατύχει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, κανείς δε θα σε κατηγορήσει, αν σηκωθείς να φύγεις. Οι άλλες δύο επιλογές σου είναι να «τραβήξεις μια Μπάρμπα απ’ το μανίκι» και να «βγεις αέρα» για να εξηγήσεις γιατί αποχωρείς, ή να κάτσεις να «το φας» και περασμένα ξεχασμένα.

Ο αγαπημένος ηθοποιός, όμως, επιλέγει μια δική του «πατέντα»: Προσέρχεται ξενερωμένος στη συνέντευξη και απαντά μονολεκτικά στις ερωτήσεις της παρουσιάστριας σα να της «κρατάει μούτρα». Είδε κι απόειδε η Μαλέσκου και «φόρτωσε». Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται η εμπειρία. Πάρε μια ανάσα, αφού τον βλέπεις «φουντωμένο». Ρώτα τον για πράγματα που θέλει να μιλά (θα επέλεγα την ασφάλεια της παράστασης) και καλόπιασέ τον. Κι αν δεν τα καταφέρεις, πήγαινέ το όσο πάει και λήχ´ το. 

Μην εκθέσεις συνεργάτες σου («δίνοντάς τους» στον «αέρα» για άλλη μια φορά), μην «την πεις» στον καλεσμένο, πάρε ένα μαξιλάρι του καναπέ και ζούπα το. Απ’ την άλλη, κι εσείς κε Χαλκιά μου, αφού έχετε ξενερώσει, γιατί στεναχωρείτε τον εαυτό σας παραμένοντας σε ένα περιβάλλον που δεν γουστάρετε και επιλέγετε να φρικάρετε την παρουσιάστρια και όποιον παρακολουθεί; Λες και μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σας βάλουν στο πλατό έγκαιρα… Ό,τι έγινε, έγινε…

Μια ο Τζέημς, δυό ο Μπάρτζης, λίγο η Ακρίτα, θα μου τη «στείλετε» την Ιωάννα, κακούργοι.

Τη Φαίη και τα Μάτια σας

Αμ το άλλο; Το σκηνικό με τον Χαϊκάλη στο «Το Πρωινό»; Εκεί να δείτε κριντζάρισμα…Αν η εκπομπή έπαιξε πλάνα απ’ την πρόβα τζενεράλε της παράστασης, όπου συμμετέχει ο Παύλος Χαϊκάλης παρουσιάζοντάς τα ως πρεμιέρα είναι φάουλ. Αν η απεσταλμένη από την εκπομπή του ΑΝΤ1, δημοσιογράφος ρωτούσε, όντως, τους θεατές για ποιον ηθοποιό της παράστασης ήρθαν (άρα, ποιος τους αφήνει αδιάφορους, ξέρω γω; 🤷🏻‍♂️) κατά τα λεγόμενα, πάλι του κου Χαϊκάλη, τότε είναι δυό φορές φάουλ το «Το Πρωινό», παρόλο που δεν «έπαιξε στον αέρα» το «γκάλοπ» – αυτό έλειπε κιόλα 🤦🏻‍♂️ Ίσως και τα παιδιά που προέρχονται απ’ τη Σχολή του ΑΝΤ1 και είναι η πρώτη τους «βουτιά» στον χώρο να μην πρέπει να εκτίθενται σε τόσο βαθειά νερά και να «καλύπτονται» -προστατεύονται από την παρουσία κάποιου εμπειρότερου (όπως στην περίπτωση Μούτσιου στο αεροδρόμιο).

Η ενδεχόμενη εμπλοκή δε, του ονόματος του Παύλου Χαϊκάλη σε οποιαδήποτε περίπτωση #metoo είναι κάτι που αφορά τη δικαιοσύνη να αποφανθεί στο βαθμό που έχει ζητηθεί η παρέμβασή της από οποιαδήποτε απ’τις δύο πλευρές.

Όσα όμως κι αν ήταν τα φάουλ της εκπομπής και αν έγιναν τελικά, όσο κι αν μας κρίντζαρε η επιμονή του φίλου μου του Γιώργου να υπενθυμίζει στον Χαϊκάλη πόσες παραστάσεις του έχει δει και πόσο τον εκτιμά ως ηθοποιό, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δημόσια επίθεση του Χαϊκάλη στη Φαίη. Ναι, η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό με τους Φιλιππίδη-Χαϊκάλη από παλαιότερη συνέντευξη που τους πήρε, όταν δούλευε στο TV Μακεδονία. Ναι, δεν είπε κάτι παραπάνω και ναι, ο Χαϊκάλης ένιωσε την ανάγκη να αμυνθεί. Καμία άμυνα, όμως, δε δικαιολογεί τη δημόσια επίθεση σε μια γυναίκα και μητέρα με αιχμές για την ευπρέπεια και την αισθητική της. Κάπου εκεί, πήγε να μιλήσει ο Βαγγέλης Περρής, μακάρι και οι υπόλοιποι της παρέας, του «Το Πρωινό» για την τουλάχιστον άκομψη επίθεση, όμως το θέμα «μαζεύτηκε» τηλεοπτικά.

Κριντζ Γκεημόβερ – Ντροπιάλιτυ

Η Σόουπιτζ αυτή την εβδομάδα είναι σαν τα οικογενειακά τραπέζια, αδέλφια μου -λάμψη και μανούρα. Ας ελπίσουμε ότι τα αποχαιρετίσαμε όλα αυτά μαζί με το 2021 κι άλλο κριντζάρισμα να μη μας έβρει…

The Chase: Στο Κυνήγι της Γκρίνιας μου. Για να κλείσουμε και αισιόδοξα… Τι παιχνιδάρα είναι το The Chase; Επιτέλους, οι «επαγγελματίες» συμμετέχοντες σε τηλεπαιχνίδια γνώσης, ή οι απόκοσμα «καλοί» δε μας εκνευρίζουν πια, γιατί γίνονται μέρος της πρόκλησης. Το «στήσιμο» είναι επιβλητικό, η Μαρία καλύτερη από ποτέ και θα μου θυμηθείτε, ότι θα «κολλήσετε». Τηλεπαιχνίδι έχω να δω με ενδιαφέρον απ’ το «Ομιλείτε Ελληνικά» με τη Λιάνα Κανέλλη και τον «Εκατομμυριούχο» του Σπύρου Παπαδόπουλου, οπότε μη μου δίνετε και πολλή σημασία. 

Πλάκα πλάκα… Λίγο τα καλά λόγια για τη Μαλέσκου, μ’ άρεσε και το The Chase, παραμονή Πρωτοχρονιάς είδα και ένα ολόκληρο επεισόδιο «Κάτι Ξαναψήνεται» με Κωνσταντίνα Σπυροπούλου… Το μόνο που μένει είναι να ψηφίσω και Κωνσταντάρα να κερδίσει Σορβάιβο και «γίναμε»… Λέτε το 2021 να πήρε τη γκρίνια μου, ή μήπως έφαγα πολύ γκρέηβι; #ελαχριστεκαιπαναγία

Κουιζάρα

Και φύγαμε για το εορταστικό κουίζ μας:

Ποιoν παρουσιαστή δεν καλούν οι συνεργάτες του, όταν συναντιούνται, γιατί τους έχει ξύσει τ’ άντερα να τα ανεβάζει όλα στο Ίνστα;

Αυτά και για σήμερα, αδέλφια μου. Να έχετε την πιο όμορφη χρονιά. Να είναι το 2022, το έτος που θα δημιουργήσει τις αναμνήσεις για τα επόμενα χρόνια και πάνω απ’ όλα, υγεία… Μην ξεχνάτε: Χαμογελάμε για να κάνουμε τους άλλους ν’ ανησυχούν …και φέτος 😉

Διαβάζετε τα Fake News του Δημήτρη Ουγγαρέζου κάθε Κυριακή στο okmag.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ