Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ειδικότερα, η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά μέρος στον 19ο Διαγωνισμό που έλαβε χώρα στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου στις 6 Απριλίου του 1974. Την εκπροσώπηση της χώρας μας ανέλαβε η σπουδαία Μαρινέλλα με το τραγούδι ”Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου” σε στίχους του Πυθαγόρα και μουσική του Γιώργου Κατσαρού, ο οποίος διηύθυνε και τη ζωντανή ορχήστρα κατά τη διάρκεια της βραδιάς του διαγωνισμού.

Στο σχετικό αφιέρωμα που έχει «ανέβει» στο ert.gr παρουσιάζονται δύο ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ, σχετικά με την αναχώρηση και την επιστροφή της Μαρινέλλας από το Μπράιτον, καθώς και το βιντεοκλίπ του τραγουδιού, που γυρίστηκε στον Πειραιά και προβλήθηκε σε όλες τις κρατικές τηλεοράσεις των χωρών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τον σχολιασμό για την τηλεόραση του ΕΙΡΤ έκανε η παρουσιάστρια Μακώ Γεωργιάδου, ενώ την ανακοίνωση της ελληνικής βαθμολογίας η Ειρήνη Γαβαλά. Η συμμετοχή της χώρας μας συγκέντρωσε 7 βαθμούς και έλαβε την 11η θέση, σε σύνολο 17 διαγωνιζόμενων χωρών. Την 1η θέση κατέκτησε η Σουηδία, με το συγκρότημα ABBA και το θρυλικό πλέον τραγούδι «Waterloo», το οποίο παραμένει ένα εκ των κορυφαίων νικητήριων τραγουδιών της διοργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ