Σε σημαντικές αλλαγές προχώρησε η EBU, η διοργάνωση του μουσικού διαγωνισμού, Eurovision. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως την κατάργηση των κριτικών επιτροπών στους δύο ημιτελικούς και θα ισχύσουν άμεσα, από τον διαγωνισμό του 2023 στην Βρετανία.

Αντίστοιχα η ΕΡΤ φαίνεται πως προχωράει σε σχετική αλλαγή για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision. O πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλιας βρέθηκε καλεσμένος στο «Στούντιο 4» και μίλησε για τον τρόπο επιλογής του τραγουδιού και τη συμμετοχή του κοινού σε αυτό.

«Είμαστε προ της λήψεως μιας αποφάσεως που νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η ΕΡΤ έχει μια επταμελή επιτροπή η οποία κάνει το πρώτο «ξεκαθάρισμα» των τραγουδιών όπως και πέρσι. Φέτος είχαμε 106 τραγούδια συνολικά που κατατέθηκαν εκ των οποίων τα 30 ήταν αυτά που πληρούσαν τις προδιαγραφές. Είμαστε προ της λήψεως και της ανακοίνωσης μάλλον μιας απόφασης να μετέχει και το κοινό, για πρώτη φορά, στη διαδικασία της επιλογής».

«Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής των τηλεθεατών ώστε να φτιάξουμε μια διευρυμένη επιτροπή πολιτών που θα έρθουν στο στούντιο, θα φορέσουν τα ακουστικά, θα ακούσουν τα υποψήφια τραγούδια, θα ψηφίσουν και η δική τους ψήφος θα μετρήσει όσο ακριβώς έβαλε και η EBU τώρα. Η EBU ακύρωσε ουσιαστικά τις επιλογές των επιτροπών στους δύο ημιτελικούς και θα ψηφίσει μόνο το κοινό. Στον τελικό η επιλογή της επιτροπής θα είναι 49,4% και του κοινού 50,6%. Αυτό θα κάνουμε και εμείς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ