Καλεσμένη στο «Πρωινό ANT1» ήταν σήμερα η Βάνα Μπάρμπα και η συζήτησή τους κινήθηκε σε έντονο κλίμα. H Φαίη Σκορδά ξεκίνησε με φιλοφρονύσεις για τη Βάνα Μπάρμπα, αλλά στη συνέχεια οι δυο τους είχαν διαφορετικές απόψεις. Και δεν άργησε να έρθει η διαφωνία στον «αέρα» για τη Βάνα Μπάρμπα και τη Φαίη Σκορδά με φόντο τη θέση της γυναίκας.

Αρχικά, η Βάνα Μπάρμπα μίλησε για τη νέα της παράσταση με τίτλο «Η περίεργη ιστορία της κυρίας καμίας». Αλλά, σύντομα η κουβέντα ήρθε στις γυναίκες, με τον Γιώργο Λιάγκα να χαρακτηρίζει το ελληνικό #Metoo ως την «επανάσταση της καταπιεσμένης γυναίκας».

Το ελληνικό #Metoo

«Μπορώ να διαφωνήσω; Δεν είναι αυτό το #Metoo. Για μένα είναι ότι βγαίνουν στο φως συμπεριφορές μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Δεν φταίει η γυναίκα. Πέφτει φως σε συμπεριφορές κρυμμένες ανδρών» είπε η Φαίη Σκορδά με τη Βάνα Μπάρμπα να αναφέρει: «Θα μου επιτρέψεις εγώ να μην απαντήσω σε αυτό. Εγώ ως μητέρα δεν θα μπορούσα ποτέ να μην είμαι κοντά στη γυναίκα».

Η Φαίη Σκορδά στη συνέχεια τη ρώτησε αν μετάνιωσε για τις δηλώσεις της. «Μου το λέτε λίγο προβοκατόρικα. Γιατί πρέπει να μετανιώσω για κάτι που πιστεύω. Δεν μπορώ να μετανιώσω για κάτι που πιστεύω. Δεν μπορεί να μην είμαι πάντα με τη γυναίκα. Η ιστορία και η κάθε εποχή κουβαλάει τα δικά της πράγματα. Όμως όσο υπήρχε η σχέση αρσενικού – θηλυκού υπήρχε κακοποίηση. Η γυναίκα χειραφετήθηκε στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε από την Αμερική μία μόδα που καλώς ξεκίνησε και ήρθε και εδώ. Όμως εγώ είμαι εναντίον της υπερβολής. Καταντά να γίνει άτσαλα. Με ενοχλεί γιατί δεν θέλω να τρομάξουμε τα αρσενικά. Να μη φοβηθούν να φλερτάρουν. Το ότι η γυναίκα μπορεί να μαρτυρήσει την κακή συμπεριφορά του αρσενικού είναι υπέροχο και αυτονόητο. Αλλά μη φτάσουμε στην αντίπερα όχθη».

Η Φαίη Σκορδά θεώρησε, πάντως, δευτερεύον θέμα το φλερτ και τις σχέσεις και ανέφερε: «Ας λύσουμε πρώτα αυτό. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πιο σημαντική από τη φύση της σχέσης και ποιος θα προσεγγίσει περισσότερο».

Διαφωνία για τη Βάνα Μπάρμπα και τη Φαίη Σκορδά

«Συμπλέουμε Φαίη μου, δεν είμαστε αντίθετες. Αλλά τίποτα στην υπερβολή. Τα media έχουν ευθύνη. Δεν είμαι εναντίον, είμαι μαζί, εμείς πολεμάμε για τη φύση της γυναίκας. Οι γυναικοκτονίες είναι τρομερό φαινόμενο. Όμως λέμε ότι είμαστε μόνες. Βγήκα μια μέρα έξω και είδα ότι είμαστε μόνες. Μη φτάσουμε στην αντίπερα όχθη να είναι εχθροί το αρσενικό και το θηλυκό. Είμαστε σε έναν πόλεμο. Να ξαναβρούμε τη σύμπλευση» της είπε η Βάνα Μπάρμπα.

Όταν η Φαίη Σκορδά τόνισε ότι η κοινωνία εκπαιδεύει τους άντρες, η ηθοποιός της είπε: «Όχι η κοινωνία, η μητέρα τον εκπαιδεύει. Εσύ σαν μητέρα έχεις εξουσία. Από ‘μας ξεκινάει γλυκιά μου. Εσύ αν μάθεις τα παιδιά σου ότι είσαι ο πρίγκιπας…».

«Εγώ αν είχα κόρη δεν θα τη μάθαινα να έχει ανάγκη από έναν άνδρα για να είναι ευτυχισμένη στη ζωή», είπε η Φαίη Σκορδά, επισημαίνοντας πως η μητέρα της την έμαθε να μην έχει κανέναν ανάγκη.

Και ακολούθησε η θέση της Βάνας Μπάρμπα: «Είναι λάθος σου αυτό. Το λες σε εμένα αυτό. Μια γυναίκα που δεν παντρεύτηκα και δεν έκανα γάμο. Εσύ έκανες και έναν γάμο που έπρεπε να φορέσεις το νυφικό για να είσαι πριγκίπισσα. Εγώ δεν το έκανα ποτέ. Το λες σε εμένα αυτό. Εγώ είμαι η γυναίκα η αυτόνομη, η ανεξάρτητη. Το λες σε εμένα σαν να λες ότι “έχω ανάγκη να προσδιοριστώ από έναν άνδρα”.

Μα έκανες γάμο για να προσδιοριστείς και όλα. Και σου ξαναλέω δεν είναι η κοινωνία. Πρώτα είναι η μητέρα. Αν είχα γιο θα τον είχα καταστρέψει. Η αδυναμία που έχω στο παιδί μου, θα το είχα ευνουχίσει. Θα ήταν στην κατηγορία των ανδρών που δεν σέβονται τις γυναίκες. Γιατί τα λάθη ξεκινούν από τη μάνα και την οικογένεια. Ευτυχώς ο Θεός μου έδωσε κόρη. Θα ήμουν μια μητέρα που θα τον έκανα νάρκισσο και με πλήρη ασέβεια στις γυναίκες».

Τέλος για τις δηλώσεις για τον Πέτρο Φιλιππίδη είπε: «Είναι δικαίωμά μου. Να μιλάω και να λέω τη γνώμη μου και να στεκόμαστε στο ηθικό ανάστημα της άποψής μας. Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο για τον Πέτρο Φιλιππίδη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ