Ημέρα πένθους για το Ηνωμένο Βασίλειο η χθεσινή 8/9 μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η μονάρχης της Αγγλίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, Φιλίππου. Το ερωτήματα που γεννιούνται μετά τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής είναι πλέον πρακτικά και έχουν να κάνουν με θέματα διαδοχής, αλλά και με το τι θα γίνει η περιουσία της βασίλισσας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε την Πέμπτη 8/9 στο κάστρο του Μπαλμοράλ, το σπίτι της στη Σκωτία. Και αφήνει πίσω της περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία από τα 70 χρόνια της στον θρόνο, τα οποία θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος όταν στεφθεί βασιλιάς.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, η περιουσία της βασίλισσας —και αυτό που συμβαίνει τώρα— είναι περίπλοκη. Κι αυτό γιατί πολλά από αυτά που φαίνεται ότι ανήκουν στην ίδια ανήκουν στη λεγόμενη Βασιλική Εταιρεία, την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όπως ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και ο πρίγκιπας Φίλιππος κάποτε ανέφεραν ως «η οικογενειακή επιχείρηση».

Πώς πληρωνόταν η βασίλισσα Ελισάβετ:

Η βασίλισσα λάμβανε εισόδημα μέσω ενός ταμείου φορολογουμένων γνωστό ως Sovereign Grant, το οποίο καταβάλλεται ετησίως στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Προέρχεται από μια συμφωνία που έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’, ο οποίος παρέδωσε τα εισοδήματά του από το Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει μια σταθερή ετήσια πληρωμή για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές της βασιλικής οικογένειας. Αρχικά, αυτό ήταν γνωστό ως Civil List κι έπειτα αντικαταστάθηκε από το Sovereign Grant το 2012.

Αυτό το ποσό επιχορήγησης ορίστηκε σε λίγο πάνω από 86 εκατομμύρια λίρες το 2021 και το 2022. Αυτά τα κεφάλαια διατίθενται για τα επίσημα ταξίδια, τη συντήρηση περιουσίας και τα έξοδα λειτουργίας ή συντήρησης του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Αλλά η βασίλισσα δεν λαμβάνει μόνο ετήσιο μισθό. Η βασιλική οικογένεια διαθέτει μια περιουσία 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η εταιρεία, γνωστή και ως Monarchy PLC, είναι μια ομάδα ανώτερων μελών και δημοσίων προσώπων του Οίκου των Ουίνδσορ, της βασιλικής οικογένειας της οποίας ήταν επικεφαλής η βασίλισσα. Μαζί, λειτουργούν αυτό που μπορεί να θεωρηθεί μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία που διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο μέσω τηλεοπτικών εκδηλώσεων και τουρισμού.

Μέλη της Εταιρείας ήταν εκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ: ο πρίγκιπας (νυν βασιλιάς0 Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του δούκισσα Κάθριν, η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της Βασίλισσας. ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της βασίλισσας, και η σύζυγός του Σόφι.

Η μοναρχία κατέχει σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα από το 2021, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με το Forbes.

The Crown Estate: 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Δουκάτο της Κορνουάλης: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Το Δουκάτο του Λάνκαστερ: 748 εκατομμύρια δολάρια
Παλάτι του Κένσινγκτον: 630 εκατομμύρια δολάρια
The Crown Estate of Scotland: 592 εκατομμύρια δολάρια

Αν και η οικογένεια δεν επωφελείται προσωπικά από την επιχείρηση, ο σκοπός είναι να τονώσει την οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προσφέρει πλούτο στους Windsor μέσω δωρεάν κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και βασιλικών εντολών.

Τα βασιλικά κτήματα

Το Crown Estate είναι μια συλλογή από κτήματα και εκμεταλλεύσεις που ανήκαν στη βρετανική μοναρχία, την οποία κατείχε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Αλλά αυτό δεν είναι ιδιωτική περιουσία που κατείχε η ίδια. διοικείται από ένα ημι-ανεξάρτητο δημόσιο συμβούλιο. Τον Ιούνιο, το Crown Estate ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 312,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021–2022, 43 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται από ένα ποσοστό των κερδών των εσόδων, το οποίο αρχικά καθορίστηκε στο 15%, σύμφωνα με το Royal Household. Η επιχορήγηση αυξήθηκε το 2017–2018 στο 25% για την υποστήριξη της ανακαίνισης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και υποτίθεται ότι θα μειωθεί ξανά στο 15% έως το 2028.

Η επιχορήγηση χρησιμοποιείται για την πληρωμή των επίσημων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογίων για το προσωπικό, την ασφάλεια, τα ταξίδια, τη φροντίδα του σπιτιού και τη συντήρηση. Αλλά τα ιδιωτικά έξοδα της βασίλισσας και της ευρύτερης οικογένειάς της πληρώνονται μέσω ενός ξεχωριστού επιδόματος που ονομάζεται Privy Purse.

Το Privy Purse

Το Queen’s Privy Purse είναι ουσιαστικά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που κρατήθηκαν σε καταπίστευμα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, το οποίο παρέχει ιδιωτικό εισόδημα στη Μεγαλειότητα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία δεν καταβάλλονται απευθείας στη βασίλισσα, αλλά τα 24 εκατομμύρια δολάρια σε πλεονάζοντα κεφάλαια καταβάλλονται. Αυτή η χρηματοδότηση φορολογείται και χρησιμοποιείται κυρίως για την κάλυψη δαπανών που δεν καλύπτονται ήδη από το Sovereign Grant.

Η προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Η προσωπική περιουσία της βασίλισσας ανέρχεται σε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία, σε μεγάλο βαθμό λόγω των επενδύσεών της, της συλλογής έργων τέχνης, των κοσμημάτων και των ακινήτων, που περιλαμβάνουν το Sandringham House και το Balmoral Castle, σύμφωνα με το Business Insider. Τώρα που πέθανε, τα περισσότερα από τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στον πρίγκιπα Κάρολο όταν αυτός πάρει τον θρόνο.

Η Αυτού Μεγαλειότητα κληρονόμησε επίσης σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια από τη βασίλισσα Μητέρα όταν πέθανε το 2002, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε πίνακες ζωγραφικής, συλλογή γραμματοσήμων, εκλεκτή πορσελάνη, κοσμήματα, άλογα, ακόμη και μια πολύτιμη συλλογή αυγών Faberge. Οι πίνακες της συλλογής περιλαμβάνουν έργα των Monet, Nash και Carl Fabergé.

Υπάρχει ειδική νομική ρήτρα που απαλλάσσει τη βασίλισσα από την πληρωμή φόρου κληρονομιάς στην περιουσία που άφησε η μητέρα της. Αυτή η ρήτρα θα ισχύει και για τον πρίγκιπα Κάρολο. Η κληρονομιά από κυρίαρχο σε κυρίαρχο εξαιρείται από τον φόρο κληρονομιάς 40%, όπως συμφωνήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό John Major το 1993 για να αποφευχθεί η διάβρωση του πλούτου της βασιλικής οικογένειας.

Αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα κληρονομήσει άμεσα την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την περιουσία της Σκωτίας, το Κτήμα του Στέμματος, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το Δουκάτο της Κορνουάλης και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον.

Θα λάβει μόνο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που του έχουν ορίσει ειδικά η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ