Η Τρίτη 8 Μαρτίου ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα. Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, ωστόσο χθες πραγματοποιήθηκε μια εμβληματική και άκρως συμβολική εκδήλωση. Το event ήταν αφιερωμένο στις «Ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα», ενώ πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Την πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υπό το φως της Ακρόπολης, στην αριστουργηματική Αίθουσα του Παρθενώνα, και με κεντρικό ομιλητή τον κορυφαίο Βρετανό ιστορικό τέχνης Δρ.Tom Flynn, εστάλη ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και για την ανάγκη επιστροφής στις Αξίες που το Μνημείο αυτό συμβολίζει: τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για το νήμα της ιστορίας που συνδέει τη μοίρα των γυναικών ανά τους αιώνες, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά από τις ένοπλες συγκρούσεις και το βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες τους. Μάλιστα για την εμφάνισή της η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επέλεξε ένα κρεμ τουίντ σύνολο Chanel σε navy στυλ με ιδιαίτερα κουμπιά.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη που μάγεψε το κοινό με τη φωνή της στη μουσική παράσταση «Των Σιωπηλών Σπαράγματα», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Πρόκειται για λυρικές αφηγήσεις και τραγούδια βασισμένα σε άγνωστα μέχρι τώρα έργα ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου με απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Θάνο Τσακνάκη. Η Λένα Πλάτωνος συνέθεσε τη μουσική, η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά ήταν η αφηγήτρια.

Τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε στην εκδήλωση η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης μίλησε για την έκφραση της κεντρικής παρουσίας της Γυναίκας μέσα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολύ σημαντικές κυρίες, όπως η κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου επέλεξε ένα κομψό φόρεμα με μπλε δαντέλα το τελείωμα και μανίκια 3/4. Εντύπωση έκανε η κομψή καρφίτσα που διάλεξε.

Την εκδήλωση συντόνισε η Κατερίνα Διδασκάλου. Η ηθοποιός μάλιστα επέλεξε ένα σοφιστικέ κοστούμι σε μπορντό τόνους.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ