Ένα αφιέρωμα στη ζωή σπουδαίου συνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου παρουσίασε ο Χριστος Βασιλόπουλος στην εκπομπή «Πρόσωπα».

Η έρευνα ασχολήθηκε με αυτούς που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του στα χρόνια της ενηλικίωσης και πώς πολιτικοποιήθηκε την δεκαετία του ’60 μέσα από τα συλλαλητήρια, τις πορείες πλάι στον Θεοδωράκη και αργότερα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος οι κόρες του Σεσίλ και Κωνσταντίνα μίλησαν για τη σχέση με τον μπαμπά τους και ο Ανδρέας Μικρούτσικος μοιράστηκε ιστορίες με τον αδερφό του. 

Γεννημένος και μεγαλωμένος σε αστική οικογένεια της Πάτρας, το πιάνο μπήκε στη ζωή του όταν ήταν μόλις 6 ετών. Έμαθε το πιάνο και γοητεύθηκε από τους ήχους του χάρη στη θεία του, ενώ έμαθε να διαβάζει νότες στο ωδείο. Εντός του αυστηρού περιβάλλοντος του Ελληνικού Ωδείου επιτρέπονταν μόνο οι κλασικοί συνθέτες.

Σύντομα όμως ο Θάνος ανακάλυψε τη rock n roll και τον Χατζιδάκι, γνώρισε τη τζαζ, εκτίμησε τα λαϊκά ακούσματα της εποχής, εμπνεύστηκε βαθιά από τα έργα του Θεοδωράκη.

Όταν την δεκαετία του ’60, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη και βρέθηκε στις πορείες στο πλευρό του Μίκη. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, ήταν από τους πρώτους που μπήκαν μέσα στο Ίδρυμα. Εμψύχωνε τους φοιτητές και έπαιζε τραγούδια στο πιάνο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συστήθηκε και καθιερώθηκε στο κοινό ως ένας κατεξοχήν πολιτικοποιημένος συνθέτης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες του δισκογραφικές δουλειές ήταν τα «Πολιτικά Τραγούδια» και η «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

Παρόλα αυτά, οι αναφορές του στο έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι, τον έκαναν αγαπητό στο ευρύ κοινό της εποχής. Για τον ίδιο, η μεγαλύτερη του αγάπη ήταν η μελοποιημένη ποίηση. Μέχρι τα τέλη του ’70 είχε μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, Καρυωτάκη, Ρίτσο, Ναζίμ Χικμέτ και Βόλφ Μπίρμαν.

Ο ποιητής που έμελλε να τον σημαδέψει όμως ήταν ο Νίκος Καββαδίας. Ο «Σταυρός του Νότου» «γεννήθηκε» από τη μελοποίηση 11 έργων του Έλληνα ποιητή. Ήταν μία δουλειά που κανείς, πέρα από τον Μικρούτσικο, δεν πίστευε ότι θα σημειώσει πωλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ