Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν δυο κορίτσια. Ένα μελαχρινό κι ένα ξανθό. Το μελαχρινό μεταμορφώθηκε σε ξανθιά «νεράιδα» και το ξανθό σε μελαχρινή «γόησσα». Αυτά τα δυο κορίτσια έμελλε να σκλαβώσουν τις καρδιές ενός ολόκληρου λαού για αρκετές δεκαετίες. Ο μύθος τους τις ήθελε αιώνια αντίπαλες, ενώ εκείνες στην πραγματικότητα ήταν πάντα φίλες. Ο λόγος για την Τζένη Καρέζη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τότε που νεαρές ακόμα περνούσαν το κατώφλι της Δραματικής Σχολής του Εθνικού. Οι ζωές τους και οι καριέρες τους παράλληλες. Την ίδια χρονιά έγιναν οι λατρεμένες του ελληνικού κοινού. Αλίκη και Τζένη. Οι δύο σταρ. Την ίδια χρονιά γέννησαν τους μονάκριβους γιους τους. Και τον ίδιο μήνα έφυγαν και οι δύο από κοντά μας. Στην ουσία, βέβαια, αυτά τα δύο κορίτσια ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Στην καριέρα τους, στις επιλογές των ρόλων τους, στην προσωπική τους ζωή, στον ψυχισμό τους. Το κοινό τις ακολούθησε με λατρεία. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, που δεν υπάρχουν πια. Και, φυσικά, πάντα τις ήθελε αντίπαλες. Η Ελλάδα στα χρόνια του ’60 είχε χωριστεί σε βουγιουκλακικούς και καρεζικούς.

Η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη γελούσαν με όλα αυτά. Εκείνες ήταν οι πιο αγαπημένες φίλες. Ίσως και να πυροδοτούσαν και οι ίδιες πολλές φορές αυτή τη διαμάχη για λόγους εμπορικούς. Βέβαια, αυτή η κόντρα ήταν κατασκεύασμα των κινηματογραφικών εταιρειών. «Εγώ ετοιμάζω ταινία με τη Βουγιουκλάκη» έλεγε ο ένας. «Ε, κι εγώ με την Καρέζη!» έλεγε ο άλλος.

Όταν η Τζένη «έφυγε» πρώτη, η Αλίκη πραγματικά είχε συγκλονιστεί. Αισθανόταν πως κόπηκε ένα κομμάτι από τον ίδιο της τον εαυτό. Δεν μπορούσε να το πιστέψει. Η Τζένη πια για εκείνη ήταν αδελφή της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν έμαθε και για τη δική της αρρώστια, πήρε στο τηλέφωνο τη μητέρα της Τζένης και της είπε: «Κυρία Θεώνη, θα πάω να συναντήσω την Τζένη». Κι έτσι έγινε!

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως και οι δυο τους ζουν πάντα ανάμεσά μας, εκπέμπουν ακόμη την ίδια λάμψη και ασκούν την ίδια γοητεία στους αμέτρητους θαυμαστές τους, που γεννιούνται ακόμη και σήμερα και μεγαλώνουν με την Αλίκη και την Τζένη. Και η ιστορία συνεχίζεται…

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ