Ο Μάκης Δελαπόρτας αποκαλύπτει στο ΟΚ! την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Τόσα Καλοκαίρια» και τον λόγο που ο Δάκης δεν εμφανίστηκε στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες».

«Τόσα Καλοκαίρια», η πρώτη μεγάλη δισκογραφική επιτυχία του Δάκη, όπως μου είπε και ο ίδιος, ήρθε από σπόντα. Είχαν επιλέξει να κυκλοφορήσει σε 45άρι η Αλήθεια που είχε πει στο ντοκιμαντέρ με μουσική του Μίμη Πλέσσα. Από την άλλη πλευρά όμως τι τραγούδι να έβαζαν; Τότε ήταν που πήγε με τον Πλέσσα και τον είδε ένα βράδυ στο Hilton ο Γιάννης Δαλιανίδης. Είχε ξεκινήσει το γύρισμα της ταινίας «Γοργόνες και μάγκες» και έψαχνε έναν νέο τραγουδιστή για να πει το «Τόσα καλοκαίρια», αλλά να εμφανιστεί κιόλας. Του Δαλιανίδη τού άρεσε η παρουσία του, αλλά και η φωνή του και έτσι του ζήτησε να πει το τραγούδι. Ο Δάκης δέχτηκε με χαρά και περίμενε με αγωνία τη μέρα που θα γινόταν η ηχογράφηση.

Ωστόσο, η ηχογράφηση δεν έγινε σε στούντιο. Έγινε στα πλατό της Φίνος, στην οδό Χίου 53. Πηγαίνοντας το συνεργείο με τα σκηνικά στην Ύδρα, όπου γύρισαν σκηνές από την ταινία, άδειασαν το πλατό και έφεραν την ορχήστρα της ΕΡΤ και ένα μαγνητόφωνο Nagra που το είχε επισκευάσει ο Φίνος και έγραφε στερεοφωνικά. Το τρακ του νεαρού τραγουδιστή ήταν κάτι το απερίγραπτο. Γιατί ο Πλέσσας διηύθυνε όλη τη μεγάλη ορχήστρα κι εκείνος έπρεπε να τραγουδά ταυτόχρονα, χωρίς να κομπιάζει πουθενά και βέβαια χωρίς να κάνει κάποιο λάθος. Το τραγούδι ήταν αρκετά δύσκολο και τότε δεν υπήρχαν κοψίματα, ραψίματα και κολλήματα. Αν έκανε κάποιο λάθος ο τραγουδιστής, ξανά από την αρχή όχι μόνο εκείνος, αλλά και όλη η ορχήστρα. Ο Δάκης από το τρακ του είπε το τραγούδι τρεις φορές. Οπότε σηκώθηκε μια μουσικός που την έλεγαν Κυβέλη και έπαιζε τρομπόνι και του είπε: «Νεαρέ, τέλειωνε γιατί θέλουμε να πάμε και στα σπίτια μας». Εκείνος κατακοκκίνισε από την ντροπή του, το είπε μια τελευταία φορά και το τραγούδι έφυγε για το μοντάζ της ταινίας.

Το γύρισμα για το τραγούδι, όπου θα εμφανιζόταν και ο ίδιος ο Δάκης, είχε οριστεί από τον Δαλιανίδη να γίνει στην Ύδρα Δευτέρα, την ημέρα ρεπό των ηθοποιών στο θέατρο. Ο Δάκης δούλευε στο Hilton καθημερινά, εκτός κάποιας συγκεκριμένης μέρας. Κι ενώ όλα είχαν κανονιστεί και είχε πάρει και εκείνος το προβλεπόμενο ρεπό του, ο Δαλιανίδης άλλαξε τη μέρα γυρίσματος και όταν ο Δάκης ζήτησε νέο ρεπό, ο διευθυντής του Hilton δεν του το έδωσε, λέγοντάς του αυστηρά: «Αν πας στο γύρισμα και φύγεις, να μην ξαναγυρίσεις στη δουλειά σου». Έτσι, δεν εμφανίστηκε ποτέ στο φιλμ, ενώ ήταν προγραμματισμένο, και στη σκηνή του τραγουδιού ακούστηκε μόνο η φωνή του. Ο Δαλιανίδης βέβαια την έντυσε μαγικά με υπέροχες εικόνες και χρώματα, δημιουργώντας με πρωταγωνιστές τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Λάκη Κομνηνό το πρώτο βιντεοκλίπ στην ελληνική μουσική βιομηχανία.

Ωστόσο, ενώ το «Τόσα καλοκαίρια» έγινε ιδιαίτερα γνωστό κι αγαπημένο μέσα από την ταινία, ο Δάκης δεν το τραγουδούσε στα νυχτερινά μαγαζιά και στα νεανικά κλαμπ που εμφανιζόταν. Οι μαγαζάτορες προτιμούσαν τα ξένα και τα μοντέρνα ελληνικά για να χορεύουν οι νέοι. Το Τόσα καλοκαίρια ήταν αργό, ερμηνευτικό. Δεν το προτιμούσαν. Με την πάροδο των χρόνων βέβαια έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα κινηματογραφικά τραγούδια, που σφράγισε ανεπανάληπτα την πολύχρονη πορεία του τραγουδιστή.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Μάκη Δελαπόρτα

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ