Το ντοκιμαντέρ What Happened, Brittany Murphy? κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου από το αμερικανικό κανάλι HBO Max προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τον μυστηριώδη θάνατο της 32χρονης ηθοποιού Μπρίτανι Μέρφι. Η πρωταγωνίστρια των επιτυχημένων ταινιών Το κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς (1995) και 8 mile (2003) έφυγε ξαφνικά τον Δεκέμβριο του 2009. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 12 χρόνια μετά, ο θάνατός της δημιουργεί προβληματισμούς σε συνδυασμό και με τον χαμό του 40χρονου συζύγου της Σάιμον Μόντζακ, ο οποίος ενίσχυσε τις θεωρίες συνωμοσίας για το αν η γνωστή ηθοποιός έφυγε από φυσικά αίτια ή όχι!

Το ξαφνικό τέλος

Το πρωί της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου του 2009 η Μπρίτανι Μέρφι, αφού κατέρρευσε στο μπάνιο της έπαυλής της στο Δυτικό Χόλιγουντ, την οποία μοιραζόταν με τον σύζυγό της Σάιμον Μόντζακ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Cedars-Sinai Medical Center, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Τον Φεβρουάριο του 2010, λίγους μήνες μετά τον χαμό της, οι αστυνομικοί του Λος Άντζελες κατέληξαν ότι ο θάνατός της προήλθε από πνευμονία που δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σε συνδυασμό με αναιμία και δηλητηρίαση από συνταγογραφημένα φάρμακα (κατά της γρίπης και παυσίπονα). Δεν βρέθηκαν άλλου είδους ουσίες στον οργανισμό της. Στις 23 Μαΐου του 2010 η μητέρα της Μπρίτανι, Σάρον, βρήκε τον σύζυγο της κόρης της αναίσθητο μέσα στο σπίτι. Κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο, όπου διαπιστώθηκε και ο δικός του θάνατος. Σύμπτωση ή όχι, η αιτία θανάτου του Βρετανού παραγωγού Σάιμον Μόντζακ, σε ηλικία μόλις 40 χρόνων, ήταν η οξεία πνευμονία και η σοβαρή αναιμία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, υπήρχε η υποψία του συσχετισμού της μούχλας που υπήρχε στο σπίτι με τον θάνατο του ζευγαριού. Ο ιατροδικαστής, όμως, πολύ γρήγορα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Η αιτία του θανάτου της δεν είναι μυστήριο. Μυστήριο είναι γιατί κανείς δεν την πρόλαβε; Αν την είχαν πάει στον γιατρό λίγες μέρες νωρίτερα, θα ήταν ζωντανή. Επίσης, ο Σάιμον είχε τη συνήθεια να κρατάει τη σύζυγό του ξύπνια σχεδόν όλο το βράδυ σε ακραίο σημείο. Δεν ξεκουραζόταν και το ανοσοποιητικό της είχε καταρρεύσει. Ακόμα και αν ο σύζυγός της δεν τη σκότωσε, σίγουρα την άφησε να πεθάνει» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του ιατροδικαστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον θάνατό της o ίδιος προσπάθησε να εμποδίσει τη νεκροψία. Μάλι-
στα, όπως τονίζει η πρώην αρραβωνιαστικιά του Ελίζαμπεθ Ραγκσντέιλ, «προτιμούσε να πεθάνει παρά να ανακαλύψουν τι απατεώνας ήταν».

Όλοι ήξεραν

Άνθρωποι από το στενό φιλικό περιβάλλον της αδικοχαμένης ηθοποιού είχαν από την αρχή ενδοιασμούς για τη σχέση της με τον Σάιμον Μόντζακ. «Έμοιαζε να είναι υπνωτισμένη από εκείνον. Είχαμε όλοι φοβηθεί. Είχαμε φρικάρει. Εκείνος έπαιρνε όλες τις αποφάσεις και ξεκάθαρα έπαιρνε τα χρήματά της» εξηγεί φίλη της στο ντοκιμαντέρ. Μετά τον θάνατο της Μπρίτανι ο υπεύθυνος Τύπου Ρότζερ Νιλ, ο οποίος προσελήφθη από τη μητέρα της Σάρον και τον Σάιμον, τόνισε πως ο σύζυγός της προσπάθησε να αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο Σάιμον μέσα σε τρία μόλις χρόνια είχε καταφέρει να ξοδέψει 3 εκατομμύρια δολάρια. Ο σκηνοθέτης Άλεξ Μέρκιν, ο οποίος συνεργάστηκε με την Μπρίτανι σε μία από τις τελευταίες της ταινίες, Across the Hall (2009), διευκρινίζει με τη σειρά του στην κάμερα: «Έμαθα ότι δεν είχε
πρόσβαση στο προσωπικό της μέιλ αλλά ούτε και στο τηλέφωνό της, ενώ στα γυρίσματα η ίδια ήταν σαν τον Τζέκιλ και τον Χάιντ. Η Μπρίτανι ερχόταν στο γύρισμα σε καλή κατάσταση. Μετά έφευγε με τον Σάιμον και όταν επέστρεφε ένιωθα μια έντονη αλλαγή στη διάθεσή της». Και οι αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται. «Δεν ήταν ο εαυτός της. Πονούσε πάρα πολύ. Τα μάτια της ήταν βυθισμένα και έδειχνε τόσο θλιμμένη. Δεν την αναγνώριζα πια. Είχε φύγει» λέει η make-up artist Τρίστα Τζόρνταν, με την οποία συνεργάστηκε στην τελευταία της ταινία Something Wicked (κυκλοφόρησε το 2014).

Μια δεμένη (;) οικογένεια

Με τον Σάιμον Μόντζακ είχαν ήδη έναν χρόνο σχέση όταν η Μπρίτανι Μέρφι είπε το «ναι», με αποτέλεσμα να παντρευτούν το 2007, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως μέχρι και την ημέρα του θανάτου της το ζευγάρι ζούσε μαζί με τη μητέρα της, Σάρον, στην έπαυλη της δεύτερης στο Λος Άντζελες. Βέβαια, και μετά τον θάνατο της Μπρίτανι ο σύζυγός της και η μητέρα της συνέχισαν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Υπήρχε, μάλιστα, μαρτυρία από δημοσιογράφο ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι μοιράζονταν και το ίδιο κρεβάτι. «Ήταν υποτακτική μαζί του. Αναρωτήθηκα τι συμβαίνει εδώ όταν δεν είναι κανείς μαζί τους» είχε αναφέρει ο ίδιος. Το 2010 η Σάρον Μέρφι έδωσε τη δική της απάντηση στις φήμες τονίζοντας: «Είμαστε στενοί φίλοι, οικογένεια. Είναι απαίσιο και γελοίο αυτό που λέγεται».

Επαγγελματίας… ψεύτης

Σε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτρια Άλισον Μπέρνετ θυμάται τη συνάντησή της με τον Σάιμον σε ένα dinner party στο Χόλιγουντ το μακρινό1999. Εκεί ο ίδιος είχε αυτοσυστηθεί ως δισεκατομμυριούχος σεναριογράφος, με 17 Ferrari, του οποίου ο παππούς ήταν ιδρυτής της εταιρείας British Steel. Επίσης, διατυμπάνιζε πως ήταν ζευγάρι με τη Μαντόνα αλλά και ότι είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με μια πειραματική θεραπεία από χόνδρο καρχαρία. Όπως αποδείχτηκε, κάθε λέξη που είχε βγει από τα χείλη του ήταν ψέμα. «Δεν μπορώ να μην τονίσω πόσο πειστικός ήταν αυτός ο άντρας. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο κοινωνιοπαθής είχε καταφέρει να είναι με μια πραγματική καλλιτέχνιδα» επισημαίνει η σκηνοθέτρια. Η ίδια ήταν τόσο προβληματισμένη με τα όσα είχε ακούσει από το στόμα του Σάιμον, που έφτασε στο σημείο να πάρει το πρακτορείο της Μπρίτανι για να τους ενημερώσει ότι πρέπει να της πουν ότι είναι σε σχέση με έναν ψεύτη. Το αποτέλεσμα ήταν να απολυθεί ο μάνατζέρ της στην προσπάθειά του να την προειδοποιήσει.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

«Στο κομοδίνο του βρήκαμε 90 συνταγογραφημένα μπουκάλια με χάπια, σε διάφορα ονόματα. Κάποια ήταν στο όνομα της Μπρίτανι αλλά κι ένα άλλο γυναικείο όνομα –Λόλα Μανίλοου–, το οποίο πιθανότατα ήταν ψεύτικο» αναφέρει ένας από τους ανθρώπους που έδωσαν τη δική τους μαρτυρία για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Ο πατέρας της Μπρίτανι, Άντζελο, με τον οποίο η ίδια δεν είχε σχέσεις, είπε με τη σειρά του ότι η κόρη του δηλητηριάστηκε, ενώ η δημοσιογράφος Άμπερ Ράιλαντ, που ήταν εκείνη που πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τον Σάιμον μετά τον χαμό της αγαπημένης του, αποκάλυψε στο ντοκιμαντέρ: «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε η σκέψη “Μήπως κάθομαι με έναν δολοφόνο; Θα μπορούσε να έχει σκοτώσει τη γυναίκα του;”».
Αποκαλυπτική ήταν και η μαρτυρία της πρώην αρραβωνιαστικιάς του Σάιμον, Ελίζαμπεθ Ραγκσντέιλ, –και μητέρας του γιου του–, η οποία λέει ότι κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πώς εκείνος κατάφερε να κατακτήσει την Μπρίτανι.

«Όπως κι εγώ, έπεσε θύμα της μυστηριώδους γοητείας του». Και την πρώην αρραβωνιαστικιά του, όπως και τη μετέπειτα σύζυγό του, σύμφωνα με τις περιγραφές του ντοκιμαντέρ, τη χειριζόταν και ταυτόχρονα την απομόνωνε από όλους. Μάλιστα, όταν εκείνη έμεινε έγκυος και τον είχε ανάγκη για ιατρικούς λόγους, δεν έκανε τίποτα για να τη βοηθήσει. Αντίθετα, την απειλούσε ότι θα πάρει τον γιο τους μακριά της αν αποκάλυπτε στη Μέρφι ποιος πραγματικά ήταν. «Δεν ήθελε κανείς να ξέρει ότι εκεί έξω υπήρχα εγώ και ο γιος του» αναφέρει η πρώην αρραβωνιαστικιά του. Από την πλευρά του, ο αδελφός του Σάιμον,Τζέιμς, αποκαλύπτει ότι πάντα είχε την ικανότητα να ελέγχει και να χειρίζεται τους άλλους. «Από τα παιδικά μας χρόνια ο Σάιμον είχε την ικανότητα να χειρίζεται το περιβάλλον του για να πάρει αυτό που θέλει», ενώ η μητέρα τους Λίντα εξηγεί ότι η προσωπικότητα του γιου της άρχισε να αλλάζει όταν πέθανε ο πατέρας τους κα ι εκείνος ήταν μόλις 16 ετών. Σε κάποιο σημείο του
ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και μια συνέντευξη του Σάιμον, στην οποία υποστήριζε πως η Μπρίτανι μισούσε το σπίτι τους και ότι το μπάνιο ήταν ο μόνος χώρος στον οποίο αποσυμπιεζόταν, διάβαζε, τραγουδούσε – κοινώς εκεί μπορούσε να είναι ο εαυτός της. Ήταν ο ίδιος χώρος που λίγο αργότερα θα άφηνε εκεί την τελευταία της πνοή.

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image, Zuma/Visual Hellas, The Mega Agency.

Από το περιοδικό ΟΚ! (23/10 -29/10)