«Το δόλωμα» ήταν μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη και γυρίστηκε στη Ρόδο. Όλο το συνεργείο με τους ηθοποιούς είχαν μετακομίσει στο νησί για τα γυρίσματα, που τα συνδύασαν και με διακοπές. Διακοπές βέβαια αλλά με πολύ κοπιαστική δουλειά. Εκτός από την Αλίκη πρωταγωνιστούσαν ο Αλεξανδράκης, ο Βουλγαρίδης, ο Ηλιόπουλος και ο Μπάρκουλης.

Κάποια μέρα ήταν να κινηματογραφήσουν μια σκηνή πολύ κουραστική για την πρωταγωνίστρια, που στην ουσία ήταν το φινάλε του φιλμ. Αποφάσισαν να το γυρίσουν στην Καλλιθέα, τη γραφική ροδίτικη τοποθεσία, από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του νησιού. Η Αλίκη θα ερχόταν τρέχοντας από το βάθος ενός ανθοστόλιστου διαδρόμου –ο περίφημος διάδρομος με τα ψηφιδωτά και τις βουκαμβίλιες της Καλλιθέας– και θα έπεφτε με δάκρυα και αναφιλητά στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη. Ετοιμάστηκαν όλα, οι μηχανές, οι προβολείς, τα μικρόφωνα, και το γύρισμα άρχισε: «Μοτέρ». Τρέχει, τρέχει η Βουγιουκλάκη και φτάνει με δάκρυα στα μάτια έως την αγκαλιά του Βουλγαρίδη. Κι όταν λέμε δάκρυα, δάκρυα. Η Αλίκη δεν δεχόταν να της βάλουν σταγόνες από νερό, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Έκλαιγε πραγματικά. Τα δάκρυα τα είχε στο τσεπάκι της. Η σκηνή όμως δεν πέτυχε. Η Αλίκη ήρθε λίγο δεξιότερα από ό,τι έπρεπε να έρθει και ο Καβουκίδης, που ήταν και διευθυντής φωτογραφίας και καμεραμάν, δεν πρόλαβε να κάνει σωστά το πανοραμίκ.

«Αλίκη μου, η σκηνή πρέπει να ξαναγυριστεί» της είπε.

«Γιατί;».

«Ήρθες πολύ δεξιά». Σκύλος, όπως πάντα, στη δουλειά της, η Αλίκη δεν είχε καμιά αντίρρηση.

«Να την ξαναγυρίσουμε!».

«Και τι θα γίνει με τα κλάματα;».

«Τι θα γίνει δηλαδή;».

«Θα κλάψεις πάλι;». «Και βέβαια θα κλάψω» του απάντησε με σιγουριά.

Ξαναστήθηκαν οι μηχανές, άρχισε ξανά την τρεχάλα η Αλίκη, έφτασε κλαμένη στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη, αλλά η σκηνή χάλασε και πάλι. Απάνω στον πιο τρυφερό εναγκαλισμό της κλαμένης πρωταγωνίστριας με τον συγκινημένο πρωταγωνιστή ακούστηκε από μακριά τα παραπονεμένο γκάρισμα ενός γαϊδάρου. «Στοπ» είπε ο Σακελλάριος. Και το γύρισμα της σκηνής ξανάρχισε. Η Αλίκη έτρεξε και πάλι κλαμένη, αλλά η σκηνή και πάλι δεν πέτυχε. Να μη σας τα πολυλογώ, έξι φορές έγινε εκείνη η περιβόητη σκηνή και η Αλίκη έτρεξε περισσότερα μέτρα απ’ όσα έτρεξε ο Κεντέρης στους παγκόσμιους στίβους.

Την τελευταία φορά, τέλος πάντων, όλα πήγαν καλά. Η σκηνή πέτυχε. Δόξα σοι ο Θεός! Το συνεργείο άναψε τσιγάρο και άρχισαν να προετοιμάζονται για την επόμενη σκηνή. Και τότε ήταν που ήρθε τρομερά στενοχωρημένος ο Καβουκίδης και ψυθίρισε στο αυτί του Σακελλάριου:

«Η σκηνή πρέπει να ξαναγυριστεί».

«Γιατί;».

«Είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φιλμ στη μηχανή».

Όταν το έμαθε αυτό η Αλίκη Βουγιουκλάκη, άρχισε πάλι να κλαίει. Αυτή τη φορά όμως και εκτός σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ