Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 χρόνων άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Απριλίου η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη. Η ίδια ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του «Nέου Kύματος» και την είχαμε γνωρίσει μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια της και τη βελούδινη φωνή της που είχε «ντύσει» πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες.

Από τα πιο γνωστά τραγούδια της ήταν το «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες» και «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα. Η Ρένα Κουμιώτη είχε εμφανιστεί και στην τηλεοπτική σειρά «Δυο Ξένοι».

Η ίδια δεν αγαπούσε πολύ τις κοσμικές εμφανίσεις και σπάνια έδινε συνεντεύξεις, ξεχώριζε όμως για το ήθος και τον ευγενικό της χαρακτήρα. Η Ρένα Κουμιώτη είχε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη ζωή της. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και είχε βιώσει μια μεγάλη απώλεια που τη λύγισε. Ο λόγος για τον θάνατο του γιου της, Νίκου που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, το περασμένο καλοκαίρι. Εκείνη δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του, που έγινε στο παρεκκλήσι του κοιμητηρίου του Ελληνικού, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και δεν της επέτρεπαν συγκινήσεις.

Ποια ήταν η Ρένα Κουμιώτη

Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία και μεγάλωσε στην Κοκκινιά. Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από την έλλειψη της μητέρας της, την οποία έχασε σε πάρα πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλωσε φτωχικά, αλλά σε μια ευτυχισμένη οικογένεια με τα άλλα δύο αδέλφια της, με την αγάπη του πατέρα και της γιαγιάς της, η οποία στάθηκε για εκείνη πραγματική μάνα. Η Ρένα Κουμιώτη ήταν παιδί προσφύγων. Ο πατέρας της καταγόταν από τη Σμύρνη και η μητέρα της από την Κωνσταντινούπολη.

To 1968 ξεκίνησε να εργάζεται στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι». Και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο». Στη συνέχεια θα δισκογραφηθούν τραγούδια όπως «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα. Θα συμμετάσχει στους δίσκους «Ώρες» και «Θαλσσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, και το επόμενο καλοκαίρι πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία». Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σαιζόν.

Απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972. Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα. Το 1974 πήγε για δουλειά στον Καναδά όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της.

Το 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίστηκε πάλι με το Γιάννη Πουλόπουλο, την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και την Αθηναϊκή κομπανία στο «Ζυγό». Μετά στα «Ηλιοβασιλέματα» με το Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα και στ’ «Αστέρια» με τον Κόκοτα. Για δυο συνεχόμενες χρονιές στη μπουάτ «Μαρκίζα». Το 1995 συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Από τότε έκανε μόνο συναυλίες τα καλοκαίρια και επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.

Ο γάμος στα 13 της χρόνια και η απώλεια που της στοίχισε

Η Ρένα Κουμιώτη είχε παντρευτεί δυο φορές. Όταν ήταν μόλις 13 ετών παντρεύτηκε τον πρώτο σύζυγό της, Σταύρο Σαββίδη. Απέκτησαν έναν γιο, τον Νίκο, όμως ο γάμος τους κράτησε μόλις δύο χρόνια. Σε συνέντευξή της στη Lifo είχε αποκαλύψει: «Ο γάμος ήρθε πολύ νωρίς, το 1960, εννοείται προτού μπλεχτώ με το τραγούδι. Με τον άντρα μου δουλεύαμε μαζί στον Παπαστράτο και το βράδυ πήγαινε νυχτερινό Γυμνάσιο. Έμεινα έγκυος και παντρευτήκαμε. Γέννησα τον πρώτο μου γιο, που τον πρόλαβε η γιαγιά μου και μου τον μεγάλωσε. Ο γάμος αυτός κράτησε δύο χρόνια – να ξέρετε ότι εγώ πάνω στο “δύο” τις χάλαγα τις σχέσεις μου.

Μόνο ο δεύτερος γάμος μου στην Αμερική, όπου πήγα το ’74 ως τραγουδίστρια πια, διήρκεσε πολύ παραπάνω. Χώρισα, λοιπόν, αφού ένιωσα ότι δεν μου πήγαινε αυτός ο άνθρωπος. Κατάλαβα ότι δεν ήταν ούτε έρωτας, ούτε αυτές οι βλακείες. Δεν κρατήσαμε καμιά επαφή. Σήμερα, και να τον δω στον δρόμο, δεν θα τον γνωρίσω».

Τον Ιούλιο του 2022 ο πρωτότοκος γιος της πέθανε προδομένος από την καρδιά του. Η Ρένα Κουμιώτη δεν μπόρεσε να πάει ούτε στην κηδεία εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ