Ο χορός, το κέφι, οι ξέφρενοι ρυθμοί και οι τρελοί μασκαράδες των μπαλ μασκέ πάρτι αποτέλεσαν, επίσης, ένα από τα πιο λαμπερά σκηνικά και για τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Κλακέτα, φώτα, μοτέρ, χαρτοπόλεμος, σερπαντίνες και πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποκριάτικες σκηνές από ταινίες που όλοι βλέπουμε και ξαναβλέπουμε με τους πιο αγαπημένους μας ηθοποιούς. Στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Γάμος αλά ελληνικά» οι δυο πρωταγωνιστές Γιώργος Κωνσταντίνου και Ξένια Καλογεροπούλου γνωρίζονται σε ένα μπαλ μασκέ πάρτι, εκείνος ντυμένος Ρωμαίος κι εκείνη καλόγρια. Ο Ρωμαίος γοητεύεται από την καλόγρια και η καλόγρια από τον Ρωμαίο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Στην ουσία οι Απόκριες αποτέλεσαν τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη ταινία υπάρχει η μοναδική καταγραφή του Καρναβαλιού στην Αθήνα, που εκείνη την εποχή διένυε τις τελευταίες μέρες της δόξας του. Επίσης, στην ταινία υπάρχει κι ένα ακόμη ντοκουμέντο. Στην πρώτη σκηνή η Ξένια Καλογεροπούλου ετοιμάζεται να πάει οικογενειακώς στον χορό των μεταμφιεσμένων με τον αδελφό της (Χάρρυ Κλυνν) που είναι ντυμένος πιερότος και τη μητέρα της (Δέσπω Διαμαντίδου) που έχει ντυθεί διαβολάκι. Η Καλογεροπούλου αρχικά είχε ντυθεί Κλεοπάτρα, φορώντας το ιστορικό κοστούμι της Κλεοπάτρας που φορούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην παράσταση «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» που είχε ανέβει στο Θέατρο Ρεξ έναν χρόνο πριν. Ένα πολύ χαρακτηριστικό ροδί φουστάνι, που είχε σχεδιάσει ειδικά για την παράσταση και την Αλίκη ο Νίκος Εγγονόπουλος.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Ψεύτρα» του Γιάννη Δαλιανίδη ντυμένη Σπανιόλα θα πάει σε αποκριάτικο χορό με συνοδό τον Κώστα Βουτσά μεταμφιεσμένο σε Κινέζο. Εκεί θα εκδηλώσει τον έρωτά της στον Αλέκο Αλεξανδράκη και ο ανομολόγητα ερωτοχτυπημένος Βουτσάς θα μείνει μπουκάλα. Ένας χορός που μάλλον απογοητεύει τον νεαρό πρωταγωνιστή.

Ένα βενετσιάνικο Καρναβάλι με πολλούς αρλεκίνους, πιερότους, δούκισσες και ιππότες θα στηθεί για το φινάλε της ταινίας «Μια τρελλή… τρελλή… οικογένεια» με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τη Μαίρη Αρώνη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Το φαντασμαγορικό φινάλε της ταινίας αναπαριστά την καρναβαλική Βενετία, με υπέροχες χορευτικές μουσικές του Μίμη Πλέσσα και εντυπωσιακές χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ. Το τελευταίο μουσικό μέρος όσο κι αν θυμίζει δαλιανιδικό μιούζικαλ, εντούτοις φέρει την υπογραφή του Ντίνου Δημόπουλου, ο οποίος στήνοντας ένα αποκριάτικο γαϊτανάκι θα βάλει να παρελαύνουν όλοι οι χαρακτήρες της κομέντια ντε λάρτε: η Κολομπίνα, ο Πιερότος, ο Αρλεκίνος, ο Πανταλόνε, ο Καπιτάνο και ο Πουλτσινέλα.

Σε διαγωνισμό μεταμφιεσμένων όμως θα κερδίσει το πρώτο βραβείο η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία Η θεία μου η χίπισσα ντυμένη καθαρίστρια, τον ρόλο δηλαδή που έπαιζε στην ταινία. Ένας χορός που έγινε στο ξενοδοχείο όπου δούλευε η κυρά-Λένη. Για τις ανάγκες της ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου θα μεταμφιεστεί και χίπισσα, για να πάει στα Μάταλα της Κρήτης και να βρει την κόρη της. Η αλήθεια είναι πως η Βλαχοπούλου στη ζωή της ουδέποτε συμπάθησε τις Απόκριες, αφού έλεγε χαρακτηριστικά: «Ωρέ, δεν με παρατάτε με τις Απόκριες. Εμείς κάθε μέρα στο θέατρο Απόκριες έχουμε. Κάθε μέρα μασκαράδες ντυνόμαστε… Άπαπα, δεν πάω ποτέ σε μπαλ μασκέ γιατί βαριέμαι αφόρητα. Άντε καλέ!».

Σε αποκριάτικο χορό θα κάνει το ξεπόρτισμά του ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», πριν γίνει αντιληπτός από τη σύζυγό του Μάρω Κοντού. Ο Θόδωρος θα ξεσαλώσει όλο το βράδυ με την ερωμένη του στο κέντρο που τραγουδούν η Μαίρη Λίντα κι ο Μανώλης Χιώτης αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, αφού η γυναίκα του, η Φωφώ, γυρνώντας σπίτι σε άθλια κατάσταση θα του ζητήσει εξηγήσεις. Τότε θα γεννηθεί στο μυαλό του «ο φίλος του ο Λευτεράκης».

Όμως και ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Αγάπη μου παληόγρια», στα μέσα της δεκαετίας του ’20, θα γνωρίσει σε μπαλ μασκέ τη γυναίκα της ζωής του, Ξένια Καλογεροπούλου, και θα αποφασίσει να μείνει κοντά της μέχρι τα βαθιά γεράματά τους.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ