Ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον πέθανε στις 12 Απριλίου 1989 από Αλτσχάιμερ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν αναγνώριζε τους γύρω του και τον εαυτό του. Έφυγε από τον κόσμο χωρίς να θυμάται ότι ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους πυγμάχους στην Ιστορία. 

Είθισται, στην πυγμαχία, να αναφέρεται καθ’ εκάστη ο άγραφος κανόνας: κορυφαίοι στον κόσμο είναι πάντα εκείνοι που μετέχουν στην κατηγορία βαρέων βαρών. Από τον Τζακ Τζόνσον και τον Τζακ Ντέμπσεϊ στον Τζο Λούις και τον Ρόκι Μαρτσιάνο, από τον Σόνι Λίστον και τον Μοχάμεντ Αλί στον Τζο Φρέιζερ στον Τζορτζ Φόρμαν, από τον Μάικ Τάισον και τον Εβάντερ Χόλιφιλντ στον Λένοξ Λιούις, τους αδελφούς Κλίτσκο (Βλαντίμιρ και Βιτάλι, δηλαδή το νυν δήμαρχο του Κιέβου) και τον Τάισον Φιούρι, έκαστος εξ αυτών διεκδικούσε και διεκδικεί για τον εαυτό του τον τιμητικό τίτλο «ο καλύτερος μποξέρ του κόσμου» και, έπειτα, αναλόγως της κυριαρχίας τους, του θετικού ρεκόρ τους και της ποιότητας των υπόλοιπων πυγμάχων, τη θέση τους στην Ιστορία.

Ουδείς, άλλωστε, παίρνει στα σοβαρά τον Φλόιντ Μέιγουεδερ, που λέει ότι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών: Ο «Money», που όταν ξεκίνησε την καριέρα του αυτοαποκαλούνταν «Pretty Boy», έχει τελειώσει με 50-0, αλλά ποτέ δεν πήρε τα ρίσκα, παρ’ όλο που αντιμετώπισε άπαντες: τον Μιγκέλ Κότο, τον Ρίκι Χάτον, τον Μάρκος Μαϊντάνα, τον Σέιν Μόζλεϊ, τον Ζαμπ Τζούντα, τον Αρτούρο Γκάτι, ο Λουίς Καστίγιο, τον Ντιέγκο Κοράλες, τον Όσκαρ ντε λα Χόγια και, βέβαια, τον Μάνι Πακιάο. Του αποδίδεται δόλος στις επιλογές, ότι, δηλαδή, δεν μπήκε στο πεδίο της μάχης έχοντας έναν αντίπαλο στην καλύτερη φόρμα του και, επιπλέον, ότι διάλεγε χαρακτηριστικά που τον βόλευαν. Αυτό, βεβαίως, κάνει επίσης τον σπουδαίο πυγμάχο, παρ’ όλα αυτά οι επαΐοντες αναφέρουν ότι δεν πάει καν κοντά στον Ρόι Τζόουνς τζούνιορ, τουλάχιστον στη μάχη του pound for pound, αφού ναι μεν έφτασε από τη super featherweight στη welterweight, αλλά δεν διένυσε έξι κατηγορίες, όπως ο πιο ταλαντούχος μποξέρ των 90s, που έφτασε να φορέσει τη ζώνη των βαρέων βαρών, έστω και με αντίπαλο τον «ξεφτισμένο» και βολικό Τζον Ρουίς.

Από την άλλη μεριά, οι γνώστες του σπορ κάνουν σκόντο για τον Ρέι Ρόμπινσον, που έφερε τη… ζάχαρη στο μποξ. Το προσωνύμιο «Σούγκαρ», άλλωστε, ουδόλως τυχαίο είναι για έναν πυγμάχο που είχε 19 ήττες στην καριέρα του.

Διαβάστε περισσότερα στο SportDay.gr