Το Doodle που επέλεξε η Google την Τετάρτη προκάλεσε τον ενδιαφέρον του κοινού. Η φιγούρα της Mama Cax δεσπόζει στην εικόνα. Ποια ήταν όμως η Mama Cax;

Η Mama Cax, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία 30 ετών, ήταν ίσως το πρώτο μοντέλο που τίμησε τη διαφορετικότητα στον χώρο του modelling. Η γενναία κοπέλα ήταν μια πρωτοπόρος. Η ίδια έδειξε απίστευτη δύναμη ψυχής και αμφισβήτησε το πρότυπο ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας. Ανέβηκε στην πασαρέλα δείχνοντας περήφανα το προσθετικό της πόδι.

Η περιπέτεια με την υγεία της

Το πραγματικό της όνομα ήταν Cacsmy Brutus. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 20 Νοεμβρίου 1989 και μεγάλωσε στην Αϊτή. Σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα και καρκίνο του πνεύμονα, με τους γιατρούς να της δίνουν τρεις εβδομάδες ζωής.

Δύο χρόνια αργότερα, υποβλήθηκε σε επέμβαση για αντικατάσταση του ισχίου. Το χειρουργείο απέτυχε, οδηγώντας στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. 

Η πρώτη πασαρέλα στην Εβδομάδα Μόδας

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, η Cax έλαβε πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο και το ζεύγος Ομπάμα για να συμμετάσχει σε μια επίδειξη μόδας. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Tο 2017, η Cax εμφανίστηκε στην πρώτη της εμπορική διαφήμιση και σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων JAG Models στη Νέα Υόρκη.

H Μama Cax τον Ιούνιο του 2018 στα VH1 Trailblazer Honors 2018 στη Νέα Υόρκη.

Σαν σήμερα το 2019, η Mama Cax έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Αυτός είναι και ο λόγος που τέσσερα χρόνια μετά η Google της αφιερώνει το Doodle της.

Η Cax έφυγε από την ζωή σε ηλικία 30 ετών, μετά από μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.