Στο τραγούδι-ύμνο «Candle in the wind» του Sir Elton John για την αδικοχαμένη «πριγκίπισσα του λαού» ένας προφητικός στίχος έλεγε «Your candle burned out long before, your legend ever did» (δηλαδή «το κερί σου έσβησε καιρό πριν, αλλά ο θρύλος σου δεν θα χαθεί ποτέ»). Αυτό το καλοκαίρι, λίγες εβδομάδες πριν από την 24η επέτειο του αιφνίδιου θανάτου της στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα του Παρισιού στις 31 Αυγούστου 1997, αλλά και 60 χρόνια από τη γέννησή της (γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961) εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη! Το γεγονός άλλωστε πως πριν από λίγες μέρες την τίμησαν και ο δευτερότοκος γιος της πρίγκιπας Harry με τη Meghan Markle ανακοινώνοντας πως θα δώσουν το όνομά της στην νεογέννητη κόρη της σημαίνει πως η «κληρονομιά» της Νταϊάνα δεν θα χαθεί ποτέ!

Με υπέροχο κόκκινο φόρεμα στα εγκαίνια του Grandma’s House για τα παιδιά που υποφέρουν από AIDS στις 5 Οκτωβρίου 1990.

Το όνομα Diana στην ελληνική μυθολογία συνδέεται άμεσα με τη θεά Άρτεμη, η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν η θεά του κυνηγιού. Στην περίπτωση της Diana Spencer αυτό το όνομα της ταίριαξε γάντι, αφού ήταν μια γυναίκα που κυνηγήθηκε όσο καμία άλλη από τον Τύπο και τους παπαράτσι που καραδοκούσαν σε κάθε γωνία για μία μόνο φωτογραφία της. Ήταν για τους φωτορεπόρτερ το «τέλειο θήραμα», σε σημείο μάλιστα στις 31 Αυγούστου 1997 και ύστερα από τον τραγικό χαμό της να τους αποδοθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια…

Ο πρίγκιπας Κάρολος με την Diana κατά την επίσημη επίσκεψή τους στην Ουάσινγκτον το 1985.

Μια φορά κι έναν καιρό….

O γάμος της Diana με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο ήταν το απόλυτο love story του 20ου αιώνα, όμως επειδή κάθε παραμύθι δεν έχει πάντα happy end, οι δυο τους βρέθηκαν γρήγορα στο μάτι του κυκλώνα. Το διαζύγιό τους ήρθε ως φυσική κατάληξη μιας σχέσης που είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου μετά από εκατοντάδες χιλιάδες πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για έντονους καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι πίσω από τις βαριές δρύινες πόρτες του Buckingham αλλά και για σενάρια απιστίας και από τις δύο πλευρές. Το διαζύγιό τους δεν έπληξε μόνο σοβαρά τη μοναρχία, αλλά έδωσε και τη χαριστική βολή στην ήδη ευαίσθητη ψυχολογία της Diana που την οδήγησε στην κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού και τη μάχη της με τη βουλιμία. Με την ίδια να αφοσιώνεται εξολοκλήρου στους δύο γιους της αλλά και σε μια έντονη φιλανθρωπική δράση, βρήκε την ευτυχία τον πρόσωπο του γοητευτικού κληρονόμου των Harrods, Dodi Fayed μέχρι που άφησε την τελευταία της πνοή στο πλάι του, μέσα στα συντρίμμια ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

H «βασίλισσα της καρδιάς» όλων

Η Diana Frances Spencer, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961, στο Park House κοντά στο Sandringham, Norfolk. Ήταν η νεότερη κόρη του Earl Spencer και της κυρίας Shand-Kydd. Είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές, τη Jane και τη Sarah, και έναν μικρότερο αδερφό, τον Charles. Πολλά είναι τα άρθρα που έχουν γραφτεί για τα αίτια για την αχίλλειο πτέρνα του χαρακτήρα της, δηλαδή τη μεγάλη της ανασφάλεια, με τους royal experts να συμφωνούν πως για τον χαρακτήρα της ευθύνεται κυρίως ο τρόπος που μεγάλωσε. Η οικογένειά της ζούσε στο κτήμα της Βασίλισσας στο Sandringham όπου ο πατέρας της είχε νοικιάσει το Park House αφού ήταν ο επιστάτης στους στάβλους της βασιλικής οικογένειας. Ο γάμος των γονιών της Diana στο Αββαείο του Westminster ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά events του 1954 ωστόσο όταν η Diana ήταν 6 χρόνων, οι γονείς της χώρισαν με τη μέλλουσα πριγκίπισσα να δηλώνει αργότερα σε συνέντευξή της πως σε όλη της τη ζωή θα θυμάται τον θόρυβο που έκαναν τα τακούνια της μητέρας της πάνω στα χαλίκια του δρόμου την ώρα που έφευγε από το σπίτι. Το χειρότερο όμως ήταν πως η Diana μαζί μ τα αδέρφια της έγιναν πιόνια στη δικαστική μάχη για την κηδεμονία τους. Και αυτό είναι κάτι που τη στιγμάτισε σε όλη της τη ζωή.

Η Diana στο Royal Gala Evening για το London City Ballet στην Ουάσινγκτον στις 4 Οκτωβρίου 1990.

Τα πρώτα χρόνια

Μόλις αποφοίτησε από το σχολείο, η γλυκιά και όμορφη Diana εργάστηκε ως νταντά, μαγείρισσα αλλά και ως βοηθός στον παιδικό σταθμό Young England στο Knightsbridge. Εκείνη την περίοδο γνώρισε και τον πρίγκιπα Κάρολο, ενώ γρήγορα η φιλία τους εξελίχθηκε σε κάτι πολύ δυνατό με τα ΜΜΕ να μιλούν για ένα «μεγάλο ειδύλλιο». Ο αρραβώνας  του ζευγαριού στις 24 Φεβρουαρίου 1981 ήρθε να επιβεβαιώσει τις υποψίες και να δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος δημοσιευμάτων που αμφισβητούσαν αυτό το ταίριασμα. Με τα 13 χρόνια διαφοράς να τους χωρίζουν τα media… ξεσάλωσαν λέγοντας πως ίσως αυτός ο γάμος να μην έχει αίσιο τέλος, Την ημέρα του αρραβώνα μάλιστα όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν το ζευγάρι αν αγαπιούνται ο Κάρολος και η Diana απάντησαν με μια φωνή «Ναι», με τον πρίγκιπα να προσθέτει «ότι κι αν σημαίνει αγάπη».  

O πρίγκιπας Κάρολος με την πάντα καλοντυμένη Diana σε επίσκεψή τους στην Αμερική το 1985. Το στυλ της έδινε τεράστια έμπνευση σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη με τους σχεδιαστές μόδας να δημιουργούν πάντα τα καλύτερα σχέδια για εκείνη.

Ήθελε οι γιοι της να μεγαλώσουν σαν δύο συνηθισμένα παιδιά

Ο γάμος τους τους στις 29 Ιουλίου του 1981 ήταν μόνο ο πρόλογος μιας ιστορίας γεμάτης δάκρυα και μερικές στιγμές ευτυχίας. Όπως θα γινόταν αργότερα γνωστό η εύθραυστη και ευαίσθητη Diana θα ζούσε σε ένα χρυσό κλουβί με το κοινό ωστόσο να μην υποψιάζεται πόσο δυστυχισμένη ένιωθε. Τραγική ειρωνεία; Ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να την ερωτεύεται με τις κάμερες και τους φωτορεπόρτερ να στέκονται για ώρες στους δρόμους προκειμένου να απαθανατίσουν ένα της ενσταντανέ. Μόλις έναν χρόνο σχεδόν από τον γάμο της στις 21 Ιουλίου 1982 έφερε στον κόσμο τον πρωτότοκο γιο της William ο οποίος στις 15 Σεπτεμβρίου 1984 απέκτησε έναν αδερφό τον Henry (στη συνέχεια όλοι τον φώναζαν απλά Harry). Ύστερα από επιμονή της μητέρας τους και τα δύο αγόρια έγιναν οι πρώτοι αρσενικοί διάδοχοι του θρόνου που φοίτησαν σε σχολείο του Λονδίνου και δεν έτυχαν ιδιωτικής εκπαίδευσης στο παλάτι. Η Diana ήθελε άλλωστε να μεγαλώσουν όσο πιο φυσιολογικά γινόταν και να δεχτούν όσο το δυνατό περισσότερη αγάπη και τρυφερότητα στην καθημερινότητά τους.

Η Diana ντυμένη στα κόκκινα έξω από το St. Mary’s Hospital μετά τη γέννηση του Henry Charles Albert David στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον γάμο της

Το 1987 εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρίγκιπα της Ουαλίας και την Diana να χωρίζουν, ενώ το 1992 ένα επίσημο ταξίδι του ζεύγους στην Ινδία ήρθε να βγάλει αληθινά όλα τα σενάρια περί χωρισμού. Αφορμή στάθηκε η φωτογραφία της πριγκίπισσας έξω από το υπέρτατο μνημείο της αγάπης το Taj Mahal να κάθεται μόνη σε ένα παγκάκι – αν μη τι άλλο ήταν μια ηχηρή δήλωση της μοναξιάς που βίωνε. Τέσσερις μήνες μετά κυκλοφόρησε το βιβλίο Diana: Her True Story του συγγραφέα Andrew Morton με το κοινό να καταλαβαίνει πως το παραμύθι έφτασε στο τέλος του! Ούτε λίγο ούτε πολύ η βιογραφία μιλούσε για τις απόπειρες αυτοκτονίας της Lady Di από τα πρώτα χρόνια κιόλας του γάμου της, τη μάχη της με τη βουλιμία, τη σχέση της με τον πρώην αξιωματικού του Ιππικού του βρετανικού στρατού James Hewitt, αλλά και για την πεποίθησή της (που της είχε γίνει έμμονη ιδέα) πως ο Κάρολος ήταν ακόμη ερωτευμένος με την πρώην ερωμένη του Camilla Parker Bowles. Πόσο αλάνθαστο ήταν το ένστικτό της; Πολύ, αφού αυτή την παράνομη σχέση θα την παραδεχόταν ο ίδιος ο Κάρολος σε συνέντευξή του στο BBC και στον Jonathan Dimbeleby. Τελικά τον Δεκέμβριο του 1992 ανακοινώθηκε επίσημα ο χωρισμός του πρίγκιπα Καρόλου και της Diana, ύστερα μάλιστα από πίεση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Diana χορεύει με τον John Travolta στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 1985. Η ίδια είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ με τον πρίγκιπα Κάρολο για να συναντήσουν τον τότε Πρόεδρο Ronald Reagan και την Πρώτη Κυρία Nancy Reagan
Με floral φόρεμα και κόκκινες γόβες δίπλα στην Πρώτη Κυρία Barbara Bush τον Ιούλιο του 1996.

Κάνοντας μια νέα αρχή

Το διαζύγιο Καρόλου-Diana εκδόθηκε επίσημα στις 28 Αυγούστου 1996 και ήταν η «χειρότερη μέρα στη ζωή της Diana», όπως θα εκμυστηρευόταν σε φίλη της. Οι δύο γιοί της και το φιλανθρωπικό της έργο θα απασχολούσαν τα επόμενα χρόνια την Diana, που πλέον είχε τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Τι κι αν δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα; Με τις πράξεις της και την αγάπη που έδινε στους φτωχούς, άρρωστους και αδύναμους, έμελλε να αποκτήσει έναν άλλο πολύ πιο ουσιαστικό τίτλο: Εκείνον της «βασίλισσας της καρδιάς» όλων των ανθρώπων.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενναιοδωρίας της; Τον Ιούλιο του 1997 αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία 79 φορέματα και σύνολα που είχε φορέσει σε επίσημες εμφανίσεις αλλά και σε photo shooting της σε εξώφυλλα των περιοδικών όλα αυτά τα χρόνια. Από αυτή την «έξυπνη» κίνηση πέτυχε δύο στόχους: Και βοήθησε να συγκεντρωθούν 3,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας για τα ταμεία των κοινωφελών ιδρυμάτων και έκοψε τον ομφάλιο λώρο με το βασιλικό της παρελθόν. Άλλωστε εκτός από τα δύο της αγόρια δεν υπήρχε κάτι που να τη συνδέει πια με το παλάτι.

H Diana με τον Dodi στο πολυτελές όχημα φεύγοντας από το ξενοδοχείο Ritz, λίγο πριν βρουν τραγικό θάνατο στη γέφυρα Αλμά του Παρισιού.

Παραμύθι χωρίς happy end

Το καλοκαίρι του 1997 ήταν ίσως το πιο όμορφο της ζωής της, αφού έμελλε να ζήσει τον έρωτα στο πλευρό του γοητευτικού Dodi Fayed (τον γιο του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Mohamed Al Fayed), με τους δυο τους να ζουν στιγμές «καυτού» πάθους σε κρουαζιέρα τους στη Μεσόγειο και τις φωτογραφίες της ανέμελης και ηλιοκαμένης Diana με μαγιό πάνω στη θαλαμηγό του Dodi να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στις 30 Αυγούστου το ζευγάρι βρέθηκε στην Πόλη του Φωτός μετά από ένα σύντομο ταξίδι στη Σαρδηνία, ωστόσο το τραγικό φινάλε αυτού του έρωτα δόθηκε κάτω από τη γέφυρα Αλμά στο κέντρο του Παρισιού τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου, όταν ο Henri Paul, ο οδηγός της Mercedes-Benz W140, έχασε τον έλεγχο του πολυτελούς οχήματος εξαιτίας του άγριου κυνηγητού των παπαράτσι για μία φωτογραφία του ζευγαριού.  Αυτή ήταν άλλωστε η επίσημη εκδοχή για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος αφού τα σενάρια που ακολούθησαν θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν βγει από κινηματογραφική ταινία με τις δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας να διαδέχονται η μια την άλλη. Οι φήμες που ήθελαν την Diana έγκυο στο παιδί του Dodi δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ενώ μέχρι σήμερα είναι άπειρες οι ταινίες και οι σειρές που κάνουν focus στην πολυτάραχη ζωή της γυναίκας που έμελλε να αλλάξει το μέλλον της μοναρχίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ