Η ιστορία της πιο καλοντυμένης απατεώνισσας όλων των εποχών έγινε σειρλα στο Netflix και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Περιέχει μυστήριο, περιστατικά εξαπάτησης, έναν προκλητικά ακριβό τρόπο ζωής και την επιβεβαίωση ενός κανόνα: Ότι συχνά είσαι ότι δηλώσεις.

H ηρωίδα της δημοφιλούς σειράς που έκανε πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου στο Netflix είναι υπαρκτό πρόσωπο και ονομάζεται Άννα Σόροκιν. To νέο τηλεοπτικό φαινόμενο βασίζεται στο άρθρο του 2018 της Τζέσικα Πρέσλερ με τίτλο Πώς η Άννα Ντέλβι ξεγέλασε τους ανθρώπους των πάρτι της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στους Times της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑριΤον Φεβρουάριο του 2021 μετά την αποφυλάκισή της στους δρόμους της Νέας Υόρκης.


Η Σόροκιν γεννήθηκε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 1991. Το 2007, στην εφηβεία της, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γερμανία, γεγονός που δεν της άρεσε καθόλου. Πάντα ήθελε να αποδράσει από εκεί και με την πρώτη ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά της μακριά, κάνοντας πραγματικότητα τα μεγάλα σχέδιά της. Το 2012 δούλεψε ως ασκούμενη σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων στο Βερολίνο. Λίγο αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως ειδικευόμενη στο γαλλικό περιοδικό μόδας Purple λαμβάνοντας 400 ευρώ τον μήνα. Εκεί άφησε πίσω της την Άννα Σόροκιν και ξεκίνησε να εμφανίζεται ως Άννα Ντέλβι, όνομα που αρχικά υποστήριζε ότι ήταν της μητέρας της, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι το είχε σκεφτεί μόνη της. Το 2014 έβαλε μπροστά το επόμενο βήμα του σχεδίου της, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη και καταφέρνοντας να κερδίσει την προσοχή των κοσμικών κύκλων με την πολυτελή ζωή αλλά και τη σαγηνευτική προσωπικότητά της. Συστηνόταν ως μια πλούσια Γερμανίδα κληρονόμος και με επιδέξιο τρόπο άφηνε τους ανθρώπους στο στενό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον της να πιστεύουν ότι διαθέτει καταπίστευμα 60 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία, στο οποίο θα είχε πρόσβαση όταν θα γινόταν 26 ετών. «Πώς καθοδηγώ κάποιον να πιστέψει πόσο χρήματα διαθέτω; Στη Νέα Υόρκη δεν τους νοιάζει και δεν εντυπωσιάζονται από το αν έχει κάποιος 50 ή 60 εκατομμύρια. Δεν είμαι άνεργη. Η δουλειά μου ήταν CEO στην επιχείρησή μου. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της τον περασμένο Απρίλιο στην εκπομπή 60 Μinutes Australia.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 με τη συνιδιοκτήτρια του οίκου The Attico Τζόρτζια Τορντίνι, σε εκδήλωση μόδας στο The Jane Hotel της Νέας Υόρκης.


Η νεαρή Άννα έμενε σε πανάκριβα ξενοδοχεία, άφηνε γενναιόδωρα φιλοδωρήματα και έκανε παρέα με χολιγουντιανούς ηθοποιούς, όπως ο Μακόλεϊ Κάλκιν. «Αν κάποιος εντυπωσιάζεται από ένα χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων, τότε δεν ξέρω τι να του πω» είχε πει, ενώ όπου κι αν βρισκόταν την ακολουθούσε η φήμη της βαθύπλουτης Ευρωπαίας αριστοκράτισσας, καταφέρνοντας έτσι να πείσει τους καινούριους της φίλους να στηρίξουν το όραμά της. Και ποιο ήταν αυτό; Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Άννα Ντέλβι, όπου η Τέχνη και η υψηλή αισθητική θα είχαν την τιμητική τους, με την υποστήριξη της ελίτ και των ισχυρών ανθρώπων της Νέας Υόρκης. «Δεν είχα σχεδόν καθόλου χρήματα ποτέ. Είχα μερικές χιλιάδες δολάρια το περισσότερο» είχε απαντήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χωρίς δεύτερη σκέψη στην ερώτηση αν διέθετε ποτέ εκατομμύρια στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Όλα έδειχναν να πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει, όμως το μοιραίο λάθος έγινε όταν κατέθεσε πλαστά έγγραφα για να πάρει ένα δάνειο 200.000 δολαρίων.Τότε ήταν που οι Αρχές την έβαλαν στο μάτι και τελικά, τον Οκτώβριο του 2017, συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λος Άντζελες. Η δίκη της ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, με την ίδια να καταδικάζεται σε 12 χρόνια φυλάκιση για κλοπή και εξαπάτηση δεκάδων ατόμων και επιχειρήσεων ύψους 275.000 δολαρίων σε χρονικό διάστημα μόλις 10 μηνών. «Η φυλακή μπορείς να πεις ότι ήταν σκληρή. Δεν μετανιώνω όμως που πήγα εκεί. Δεν είναι κάτι που θα αφαιρούσα από το ποια είμαι συνολικά. Έμαθα πολλά από αυτή την εμπειρία» έχει παραδεχτεί, ενώ σε άλλη συνέντευξή της έχει τονίσει: «Θα έλεγα ψέματα σε εσάς και σε όλους και στον εαυτό μου αν έλεγα ότι λυπάμαι για οτιδήποτε. Για μένα αυτή η υπόθεση δεν είναι εγκληματική». Με τα έσοδα που προέκυψαν από τη συμφωνία της με το Netflix να μεταφέρει την ιστορία της στην οθόνη –υπολογίζονται σε 320.000 δολάρια– κατάφερε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα αλλά και να αποπληρώσει και κάποια από τα χρέη της. Μάλιστα, το δικαστήριο της επέτρεψε να κρατήσει τα 22.000 δολάρια που απέμειναν.


Σε ό,τι αφορά τη δίκη, η Άννα Σόροκιν, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, πέτυχε να γίνει αντικείμενο σχολιασμού καθώς είχε προσλάβει μια επιτυχημένη ενδυματολόγο για να την ντύνει με αποτέλεσμα κάθε της εμφάνιση στο δικαστήριο να γίνεται viral. «Πάντα με απασχολούσαν οι τέχνες και η μόδα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι με ενδιαφέρουν τα ρούχα. Όταν ξεκίνησε η δίκη, ήμουν ήδη προφυλακισμένη 19 μήνες. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να έχω είναι ρούχα, ούτε προϊόντα μακιγιάζ ή μαλλιών. Τα ρούχα που φορούσα στη δίκη ήταν το μόνο πράγμα στο οποίο είχα τον έλεγχο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Άννα Σορόκιν στο δικαστήριο.


Λόγω καλής συμπεριφοράς αποφυλακίστηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, τον Φεβρουάριο του 2021, και συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να ζει στον δικό της κόσμο, όπου όλα είναι σκηνοθετημένα από την ίδια, προσλαμβάνοντας έναν οπερατέρ για να την ακολουθεί και να κινηματογραφεί την καθημερινότητά της. Έξι εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή της, τον Μάρτιο του 2021, βρέθηκε πάλι ως κρατούμενη στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ λόγω παραβίασης της βίζας της με κίνδυνο απέλασης στη Γερμανία. Η ίδια εξήγησε σχετικά: «Η παραβίαση της βίζας μου ήταν ακούσια και εκτός δικού μου ελέγχου». Τον Ιανουάριο του 2022 διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό, λέγοντας με τον συνήθη κυνισμό της: «Χρόνια είχα να αρρωστήσω έτσι, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ζήσω».

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image, Instagram

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ