Πριν από λίγες μέρες ο 50χρονος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ έγινε ξανά παγκόσμιο θέμα συζήτησης ανακοινώνοντας ότι επιθυμεί να αγοράσει το Twitter, έχοντας μάλιστα κάνει ήδη επίσημη προσφορά ύψους 41,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος αποκάλυψε τα νέα του σχέδια κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου TED Τalks: «Νομίζω ότι αξίζει να υπάρχει μια αρένα για την ελευθερία του λόγου. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να μιλούν ελεύθερα μέσα στα όρια του νόμου»

Τα μοναχικά παιδικά χρόνια

Ο Ίλον Μασκ γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1971 στην επίσημη πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια. Έχει δύο μικρότερα αδέλφια, τον Τίμπαλ και την Τόσκα, ενώ η οικογένειά του υπήρξε ιδιαίτερα ευκατάστατη. «Είχαμε τόσο πολλά χρήματα κάποιες περιόδους που δεν μπορούσαμε να κλείσουμε το χρηματοκιβώτιό μας» έχει παραδεχθεί ο ίδιος.

Με τη μητέρα του Μάγιε σε βρεφική ηλικία

Τα πρώτα 8 χρόνια της ζωής του ζούσε με τη μητέρα του Μάγιε μοντέλο της εποχής και διαιτολόγο– και τον πατέρα του Έρολ, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανολόγος. «Δεν είχα ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Ο πατέρας μου είχε σοβαρά ζητήματα. Δεν είχα κάποια νταντά. Υπήρχε απλά μια οικονόμος που ήταν στο σπίτι και προσπαθούσε να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να σπάσω τίποτα. Έφτιαχνα εκρηκτικά, διάβαζα βιβλία και δημιουργούσα πυραύλους, πράγματα που θα μπορούσαν να με σκοτώσουν. Είμαι σοκαρισμένος που έχω ακόμα όλα μου τα δάχτυλα. Ουσιαστικά ανατράφηκα από τα βιβλία και μετά από τους γονείς μου» έχει εξομολογηθεί μιλώντας για την παιδική του ηλικία. Σπάνια έβλεπε τους γονείς του, καθώς εκείνοι ταξίδευαν συχνά και η απουσία τους ήταν αισθητή. «Όταν ήμουν παιδί, έλεγα πάντα το ίδιο πράγμα: “Δεν θέλω ποτέ να είμαι μόνος”» έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του. Για αρκετό καιρό στο οικογενειακό αλλά και το σχολικό περιβάλλον του υπήρχε η εντύπωση ότι μπορεί να είναι κουφός. Ο λόγος; Ήταν τόσο συνεσταλμένος ως παιδί, τόσο χαμένος στις σκέψεις του που δεν αντιδρούσε ακόμα και όταν όσοι προσπαθούσαν να του μιλήσουν βρίσκονταν ακριβώς δίπλα του.

Με τη μητέρα του και τον αδελφό του Τίμπαλ.

Όπως παραδέχτηκε αργότερα η μητέρα του, ο Ίλον Μασκ απλά οραματιζόταν τις μελλοντικές εφευρέσεις του. «Ήταν ένα παιδί με έντονη περιέργεια. Όταν διάβαζε κάτι, αμέσως το αποστήθιζε. Ήξερε αμέσως τι είχε διαβάσει». Δεν ήταν λίγες οι φορές που και ο ίδιος ένιωθε πως δεν μπορούσε να ταιριάξει πουθενά. «Πίστευα ότι είμαι τρελός γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι το μυαλό των ανθρώπων δεν γέμιζε με ιδέες, σαν μια έκρηξη», όπως ακριβώς γινόταν στο δικό του μυαλό.

Τον Φεβρουάριο του 2017 στο πάρτι του περιοδικού Vanity Fair με τη μητέρα του.

Ο ρόλος του πατέρα

Η σχέση των γονιών του ήταν εξαιρετικά προβληματική και το 1980 πήραν διαζύγιο. Εκείνος και τα αδέλφια του ένιωσαν να χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους. Ο Ίλον Μασκ έχει περιγράψει σχετικά: «Ένιωθα άσχημα για τον πατέρα μου, γιατί η μητέρα μου είχε και τα τρία παιδιά της, ενώ εκείνος έμοιαζε πολύ λυπημένος και εντελώς μόνος. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαινα εκείνη την περίοδο τι είδους άνθρωπος ήταν». O πατέρας του είχε εξαιρετικά υψηλό δείκτη νοημοσύνης και ιδιαίτερο ταλέντο στη δουλειά του. «Έχω φυσική κλίση στη μηχανική γιατί είναι κάτι που κληρονόμησα από εκείνον. Ό,τι μπορεί να είναι δύσκολο για άλλους είναι για μένα εύκολο» έχει τονίσει μεταξύ άλλων ο 50χρονος εφευρέτης και επιχειρηματίας και ίσως αυτή να είναι μία από τις ελάχιστες αναφορές στον πατέρα του, η σχέση με τον οποίο σήμερα παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη. «Ήταν ένα απαίσιο ανθρώπινο ον. Δεν ήταν βίαιος με μένα. Μόνο όταν ήμουν πολύ μικρός. Δεν έχετε ιδέα για το πόσο κακός είναι. Κάθε έγκλημα που μπορεί κάποιος να σκεφτεί το έχει κάνει» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ίλον Μασκ αναφερόμενος στον πατέρα του. Όπως έχει αποκαλύψει, δεν ήταν λίγες οι φορές που στο παρελθόν εκείνος είχε κακοποιήσει σωματικά τη μητέρα του.

Το παιδί-θαύμα

Από τα παιδικά του χρόνια ακόμη το καταφύγιό του ήταν η τεχνολογία, ενώ από πολύ νωρίς ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την πληροφορική. Όταν σε ηλικία 10 ετών είδε για πρώτη φορά έναν υπολογιστή σε βιτρίνα καταστήματος, μαγεύτηκε. Έμαθε γρήγορα προγραμματισμό και στα 12 του είχε ήδη καταφέρει να πουλήσει ένα δικό του βιντεοπαιχνίδι σκοποβολής με διαστημόπλοια, το Blastar, έναντι του ποσού των 500 δολαρίων. «Είναι σαν να κατασκευάζεις ένα μικρό σύμπαν» είχε πει ο ίδιος για το πρώτο παιχνίδι που δημιούργησε. Στο σχολείο, μέχρι τα 15 του χρόνια, δεχόταν έντονο bullying από τους συμμαθητές του. «Τον περισσότερο καιρό ήμουν το μικρότερο και πιο μικρόσωμο παιδί στην τάξη γιατί η ημέρα των γενεθλίων μου τυγχάνει να συμπίπτει με την τελευταία μέρα που σε δέχονται στο σχολείο. Οι συμμορίες του σχολείου με κυνηγούσαν και με έριχναν κάτω» έχει εξομολογηθεί. Ο ξυλοδαρμός από τους συμμαθητές του τον είχε στείλει ακόμα και στο νοσοκομείο. Αυτό όμως τον παρακίνησε να ασχοληθεί σοβαρά, πέρα από την τεχνολογία, και με τις πολεμικές τέχνες.

Η πορεία προς την κορυφή

Στα 17 του χρόνια ο Ίλον Μασκ μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του στον Καναδά, ενώ απέφυγε την κατάταξή του στον στρατό και εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Kουίνς του Καναδά και δύο χρόνια αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Από εκεί αποφοίτησε παίρνοντας πτυχίο στα Οικονομικά και στη Φυσική. Λίγο μετά έκανε την εγγραφή του στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όμως μετά το πρώτο διήμερο εκεί αποφάσισε να φύγει και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Ίσως γιατί μπροστά του είδε να ξεδιπλώνονται οι απίστευτες δυνατότητες που δημιουργούσε τότε το Διαδίκτυο. Λίγο αργότερα ίδρυσε την εταιρεία Zip2 και το 1999 την πούλησε για το ποσό των 307 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την ίδρυση της διαδικτυακής εταιρείας x.com – αργότερα μετονομάστηκε στη γνωστή PayPal, η οποία ειδικεύεται στη μεταφορά χρημάτων μέσω Διαδικτύου.

Το 2002 την πούλησε κι αυτή στην εταιρεία ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγορών eBay αντί 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Δημιούργησε τις εταιρείες SpaceX, Tesla και Neuralink, φτάνοντας σήμερα να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, με περιουσία 264 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το περιοδικό Time τον ανακήρυξε Άνθρωπο της Χρονιάς για το 2021.

Η ιδιαιτερότητα στην ομιλία

«Δεν έχω πάντα πολύ επιτονισμό ή διακύμανση στον τρόπο που μιλάω, το οποίο όπως μου έχουν πει είναι ιδανικό για κωμωδία. Στην ουσία μένω στην ιστορία σήμερα ως ο πρώτος άνθρωπος με σύνδρομο Άσπεργκερ που παρουσιάζει την εκπομπή Saturday Night Live» είχε αποκαλύψει τον Μάιο του 2021 κατά την εμφάνισή του στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή. «Οπότε δεν θα έχω πολύ οπτική επαφή με το καστ απόψε. Αλλά μη στενοχωριέστε, είμαι πολύ καλός στο να τρέχω το πρόγραμμα “άνθρωπος” σε κατάσταση προσομοίωσης». Ο ίδιος μάλιστα, όπως έχουν αποκαλύψει διεθνή ΜΜΕ, έχει δείκτη νοημοσύνης ιδιαίτερα υψηλό (150-155), αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αϊνστάιν είχε 160. Την ίδια στιγμή, το μότο της ζωής του συνοψίζεται σε μια απλοϊκή φράση: «Μπορείς να έχεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι, αρκεί να το ελέγχεις εσύ».

Φωτογραφίες: AFP/Backgrid/Zuma/Visual Hellas, Getty Images/Ideal Image

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ