Τρυφερές και προστατευτικές με τα παιδιά τους, πάντα εκεί στο πρώτο κλάμα και στις μεγάλες χαρές τους. Κατάφεραν να συνδυάσουν την καριέρα με τη μητρότητα, ενώ κάποιες επέλεξαν κάτι ιδιαίτερα τολμηρό για εκείνα τα χρόνια, να κάνουν ένα παιδί εκτός γάμου. Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 8 Μαΐου, ο Μάκης Δελαπόρτας θυμάται για το περιοδικό ΟΚ! τις λαμπερές πρωταγωνίστριες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου στον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής τους, αυτόν της μητέρας. Ανάμεσα σε αυτές και η Ζωή Λάσκαρη.

Ζωή Λάσκαρη

Στις 23 Οκτωβρίου 1967 η Ζωή Λάσκαρη παντρεύτηκε πρώτη φορά, με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο, αφού έκρινε πως ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να δημιουργήσει μαζί του οικογένεια και με τη σκέψη να εγκαταλείψει την καλλιτεχνική της καριέρα. Στην αρχή η ιδέα τής άρεσε, αφού δήλωνε πως είχε κουραστεί από όλη αυτή την έκθεση και τις δυσκολίες της σόουμπιζ. Ο σύζυγός της, αφού ήταν ιδιαίτερα πλούσιος, της τα πρόσφερε όλα απλόχερα. Είχε οτιδήποτε ήθελε πια, οτιδήποτε θα μπορούσε να ονειρευτεί μια κοπέλα της ηλικίας της. Αλλά αυτό που επιθυμούσε εκείνη πλέον ήταν ένα παιδί. Και το παιδί δεν άργησε να έρθει. Η είδηση έσκασε λίγους μήνες μετά τον γάμο. Η Ζωή ήταν έγκυος! Ο γιατρός τής συνέστησε ξεκούραση και προσοχή στην εγκυμοσύνη της. Εκείνη ήταν λιγότερο ανήσυχη, όμως ο άντρας της την παρακάλεσε να αφήσει στην άκρη τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Εξάλλου δεν είχε πλέον καμιά οικονομική ανάγκη.

Ωστόσο η Ζωή δυσανασχέτησε: «Τα είχα όλα, αλλά δεν μπορούσα να μη δουλεύω, να αφήσω τον κινηματογράφο που λάτρευα. Ολοκλήρωνα τα γυρίσματα της ταινίας «Μια κυρία στα μπουζούκια», που σημειωτέον ήταν από τις ταινίες που δεν ήθελα να συμμετάσχω, αλλά είχα συμβόλαια με την εταιρεία και δεν μπορούσα να κάνω πίσω. Έπρεπε μέσα στη χρονιά όμως να γυρίσω τη νέα μου ταινία «Όλγα αγάπη μου». Εκεί ήταν που άρχισαν οι πρώτοι διαπληκτισμοί με τον άντρα μου. Η αλήθεια είναι πως είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις πριν από τον γάμο για μερική αποχή μου από τα καλλιτεχνικά και τα γυρίσματα, αλλά πλέον έβλεπα πως ήθελε να απέχω παντελώς. Καταλαβαίνω πως το παιδί ήταν πάνω απ’ όλα, αφού είχα μείνει έγκυος και μέχρι τους τέσσερις μήνες έκανα γυρίσματα για την ταινία, αλλά αισθανόμουν υπέροχα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη μου. Τρεφόμουν καλά, ξεκουραζόμουν και ήμουν ήρεμη. Οι καβγάδες μας ήταν καθημερινοί και άρχισα να δυσανασχετώ, αλλά έκανα υπομονή μέχρι να γεννηθεί το παιδί μου».

Στις 10 Μαΐου 1968 η Ζωή Λάσκαρη φέρνει στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι και πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Ζει τη μητρότητα και δηλώνει σε περιοδικό της εποχής πως περίμενε αυτή τη στιγμή: «Η επιθυμία μου να γίνω μητέρα υπήρχε από τότε που ήμουν μικρή. Όσο μεγάλωνα, τόσο δυνάμωνε. Όταν τις νύχτες γύριζα σπίτι μου ύστερα από κάποια έξοδο ή δεξίωση, ένιωθα μια απέραντη μοναξιά να με κυριεύει. Τότε ερχόταν η εικόνα ενός παιδιού σαν μια γλυκιά οπτασία και μου απάλυνε αυτή την έλλειψη. Ωστόσο, πώς να γίνει ένα παιδί χωρίς τον κατάλληλο σύντροφο; Τον άνθρωπο που θα με έκανε να πω “αυτός είναι ο κατάλληλος πατέρας για το παιδί μου”; Στο πρόσωπο του Πέτρου βρήκα τον κατάλληλο πατέρα για την κόρη μου. Κι αυτό με κάνει να είμαι πολύ ευτυχισμένη». Οι δηλώσεις της αυτές βεβαίως ήταν αληθινές. Αλλά το κενό που άρχισε να δημιουργείται μεταξύ τους ήταν έντονο. Το ζευγάρι χώρισε μετά από τρία χρόνια, αφού ο σύζυγός της της είχε πάρει για ένα διάστημα τη μικρή Μάρθα –είχε φτάσει πλέον 3 χρόνων– και την έστειλε στους γονείς του που έμεναν στο Παλαιό Φάληρο. Η Ζωή έχασε τον κόσμο όλο! Είχε περάσει τότε πολύ δύσκολα, μέχρι να ξαναπάρει πίσω το παιδί της.

Βέβαια η Ζωή δέκα χρόνια μετά απέκτησε ακόμη μία κόρη, τη Μαρία Ελένη, από τον δεύτερο γάμο της με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Εκείνη η εγκυμοσύνη της ήταν δύσκολη και χρειάστηκε απόλυτη ανάπαυση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε προκύψει και να γεννηθεί το παιδί υγιές. Αξίζει να σημειωθεί πως στη μαιευτική κλινική Ήρα ο μπαμπάς Αλέξανδρος Λυκουρέζος κινηματογράφησε με την κάμερά του όλη τη διαδικασία του τοκετού.

Κείμενο και φωτογραφίες: Μάκης Δελαπόρτας

Διαβάστε περισσότερα στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ