Τρυφερές και προστατευτικές με τα παιδιά τους, πάντα εκεί στο πρώτο κλάμα και στις μεγάλες χαρές τους. Κατάφεραν να συνδυάσουν την καριέρα με τη μητρότητα, ενώ κάποιες επέλεξαν κάτι ιδιαίτερα τολμηρό για εκείνα τα χρόνια, να κάνουν ένα παιδί εκτός γάμου. Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 8 Μαΐου, ο Μάκης Δελαπόρτας θυμάται για το περιοδικό ΟΚ! τις λαμπερές πρωταγωνίστριες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου στον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής τους, αυτόν της μητέρας. Ανάμεσα σε αυτές η Τζένη Καρέζη, η Έλενα Ναθαναήλ και η Νόρα Βαλσάμη.

Τζένη Καρέζη

Όταν η Καρέζη συνάντησε τον Κώστα Καζάκο και έκανε μαζί του τον δεύτερο γάμο της (ο πρώτος ήταν με τον Ζάχο Χατζηφωτίου), η κοσμική Τζένη καθώς και η σταρ μπήκαν για πάντα στο χρονοντούλαπο. Ανακαλύπτει δίπλα στον Καζάκο έναν άλλο κόσμο, πιο αληθινό, πιο γήινο, πιο φιλοσοφημένο. Και της πάει πολύ. Εξάλλου, εκείνος δεν θα μπορούσε ποτέ να ζήσει δίπλα σε μια σταρ με την κλασική έννοια του όρου. Κουβαλούσε το όραμα μιας ταλαιπωρημένης γενιάς που ονειρεύεται και αισιοδοξεί για ένα καλύτερο μέλλον. Όταν συναντήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας τους «Κοντσέρτο για πολυβόλα» ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και αποφάσισαν να παντρευτούν στις 5 Αυγούστου 1968 μεταξύ λιγοστών φίλων και συνεργατών. Η Τζένη έλαμπε από ευτυχία.

Σίγουρα αυτή την ευτυχία επισφράγισε η γέννηση του Κωνσταντίνου τζούνιορ, που έρχεται στον κόσμο στις 25 Απριλίου 1969. Φυσικά το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησής του γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλα τα έντυπα της εποχής. Λουλούδια, γράμματα, τηλεγραφήματα και δώρα από όλη την Ελλάδα έρχονται για να συγχαρούν τους δυο ευτυχισμένους γονείς. Και η Τζένη συγκινείται! Αισθάνεται για πρώτη φορά πως μοιράζεται την ευτυχία της με τόσο πολλούς ανθρώπους. Και τους ευχαριστεί όλους μέσα από αποκλειστικές φωτογραφίσεις αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της και πολύ τρυφερές δηλώσεις: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου στέλνουν τόσο συγκινητικά την αγάπη τους και μοιράζονται μαζί μου την απέραντη χαρά μου για την απόκτηση του γιου μου. Τα δύο τελευταία χρόνια ζω την πιο γεμάτη περίοδο της ζωής μου. Γνώρισα τον Κώστα, παντρευτήκαμε και τώρα αποκτήσαμε τον γιο μας. Θέλω να είστε σίγουροι πως αυτή η ολοκλήρωση θα ανοίξει και επαγγελματικά καινούριους ορίζοντες στην καλλιτεχνική διαδρομή».

Η Τζένη Καρέζη στο ησυχαστήριό της στο Πήλιο τη δεκαετία του ’80. Δίπλα της ο έφηβος τότε Κωνσταντίνος Καζάκος.

Πράγματι, η Τζένη βρισκόταν πια στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής, γεμάτης σχέδια για νέες προοπτικές και έργα διαφορετικού ρεπερτορίου. Ήδη τη χειμερινή περίοδο 1968-1969 με τον Κώστα Καζάκο (για πρώτη φορά στο πλευρό της) ανέβασαν το ιστορικό έργο «Θεοδώρα η Μεγάλη» του Γιώργου Ρούσσου. Το τόλμημα ήταν μεγάλο. Από τις πρόβες η Τζένη μαθαίνει πως περιμένει παιδί, όμως το ανέβασμα της «Θεοδώρας» είχε ήδη αποφασιστεί. Δεν γινόταν να κάνουν πίσω. Τα έξοδα ήταν υπέρογκα. Όμως, η τελική απόφαση ήταν δική της. – Θα παίξω, είπε στον Καζάκο. – Είσαι σίγουρη; – Ναι! Είμαι σκληρό καρύδι εγώ. Θα γεννήσω το παιδί μου ακόμη και πάνω στη σκηνή, αν χρειαστεί. Η «Θεοδώρα» μάς έφερε γούρι, γι’ αυτό πρέπει να ανέβει. Πράγματι, η «Θεοδώρα» ανέβηκε και έσπασε τα ταμεία. Χάρη στο πείσμα της η Τζένη είχε καταφέρει δύο πράγματα. Αφενός είχε κερδίσει το στοίχημα πειραματιζόμενη με έναν δύσκολο, ιστορικό ρόλο, αφετέρου μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της έπαιζε στη σκηνή χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα.

Είχε μεγάλη αδυναμία στον γιο της. Ήταν στο πλευρό του ακόμη και όταν εκείνος παρουσιάστηκε στην αεροπορία.

Έλενα Ναθαναήλ

Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν μία από τις πρώτες διάσημες Ελληνίδες που τόλμησαν να αποκτήσουν παιδί εκτός γάμου. Η θυελλώδης σχέση της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη επισφραγίστηκε με τη γέννηση ενός παιδιού, που ήταν πολύ συνειδητή απόφαση και από τους δύο ερωτευμένους νέους. Η ίδια είχε δηλώσει: «Ήταν εξυπνάδα τελικά που δεν παντρεύτηκα, αφού δεν χρειάστηκε να χωρίσω και να τρέχουμε σε δικηγόρους για να βγάζουμε διαζύγια. Έτσι, πολύ απλά, όταν αισθανθήκαμε πως δεν πήγαινε άλλο, χωρίσαμε ωραία και πολιτισμένα, χωρίς το παιδί μας να σοκαριστεί καθόλου και να ενοχληθεί. Η Ίνκα είναι ένα ευτυχισμένο παιδί. Μεγάλωσε ως love child, δηλαδή ένα παιδί που δημιουργήθηκε από έρωτα και οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν αναγκαστικά επειδή η μαμά έμεινε έγκυος κατά λάθος».

Η Έλενα Ναθαναήλ με τον σύντροφό της Γιώργο Τσαγκάρη και την κόρη τους Ίνκα το 1973.

Πράγματι, η κόρη της Έλενας Ναθαναήλ, η Ίνκα, ήταν ένα από τα πιο ευτυχισμένα παιδιά διάσημης μαμάς. Πήρε το όνομά της από το Περού, αφού οι γονείς της το αγαπούσαν πολύ. Η ίδια έχει πει: «Ναι, οι γονείς μου μου έδωσαν το όνομα Ίνκα, από τους Ίνκας. Με βάφτισαν βέβαια Μαρία Ίνκα γιατί η εκκλησία δεν το δεχόταν μόνο του, αφού οι Ίνκας ήταν ειδωλολάτρες και μετά καθολικοί. Για αυτό και γιορτάζω 21 Ιουνίου, που είναι το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Με την κόρη της σε έξοδό τους τη δεκαετία του ’80.

Το όνομά μου στα κέτσουα (η γλώσσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας) σημαίνει ο γιος του ήλιου γιατί Ίνκα ήταν το όνομα των βασιλιάδων τους. Φυσικά θείες, γιαγιάδες κ.λπ. μου εύχονται στις 15 Αυγούστου. Πάντα η γιορτή της μητέρας είναι μια δύσκολη μέρα για μένα. Πέφτω πολύ αφού όσο περνούν τα χρόνια η μητέρα μου μου λείπει ακόμα πιο πολύ. Ποτέ δεν έχω σταματήσει να τη σκέφτομαι. Πάντα βέβαια είναι κοντά μου και με συντροφεύει σε κάθε μου βήμα. Και τι δεν θα ‘δινα για μια αγκαλιά, για ένα φιλί. Προσπαθώ πια να μη λυπάμαι που έφυγε, αλλά να χαίρομαι που γεννήθηκα από εκείνη και που τη γνώρισα έτσι όπως δεν την είχε γνωρίσει κανείς. Από όλες τις μαμάδες του κόσμου ήταν θεσπέσιο που ήταν η δική μου. Επίσης, αν υπάρχει επόμενη ζωή και ξαναγεννηθώ, πάλι εκείνη θα ήθελα για μαμά μου…».

Νόρα Βαλσάμη

Η πιο δημοφιλής ενζενί του ελληνικού κινηματογράφου, Νόρα Βαλσάμη έγινε μητέρα το 1975 και τα περιοδικά της εποχής τη φιλοξένησαν στο εξώφυλλό τους, αφού δέχτηκε να φωτογραφηθεί με τον νεογέννητο γιο της. Η ίδια είχε δηλώσει: «Θέλω να βγει αγόρι. Λένε ότι τα αγόρια μοιάζουν στον πατέρα τους. Θέλω λοιπόν να ‘ναι αγόρι για να μοιάσει στον Ερρίκο. Και για αυτό θα του δώσω τα όνομά του. Ο Ερρίκος είναι ένας πολύ καλός, σοβαρός και ισορροπημένος άνθρωπος».

Πράγματι, η Νόρα γέννησε αγόρι και του έδωσε το όνομα του αγαπημένου συζύγου της (σ.σ. του σκηνοθέτη Ερρίκου Ανδρέου). Σήμερα θυμάται: «Γέννησα έναν μήνα σχεδόν νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενα. Ένα πρωί ξύπνησα και κατάλαβα πως κάτι θα συμβεί εκείνη την ημέρα. Στην ουσία δεν ήξερα τι. Όμως άρχισα να μην αισθάνομαι καλά και αποφασίσαμε να πάμε στο μαιευτήριο. Σε μια ώρα περίπου κρατούσα στην αγκαλιά μου τον γιο μου.

Η Νόρα Βαλσάμη σε τρυφερά στιγμιότυπα με τον μοναχογιό της Ερρίκο.

Τι ευτυχία, Θεέ μου! Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Όταν μείναμε μόνοι μας στο δωμάτιο, δηλαδή εγώ, ο Ερρίκος και το μωρό, κοιταχτήκαμε και ξεσπάσαμε σε κλάματα. Η ευτυχία μας ακόμη κρατά με την ίδια φλόγα και την ίδια δύναμη, αφού εμείς οι τρεις δεν χωριστήκαμε ποτέ, ακόμη και τώρα που έχουμε αποφασίσει να αποσυρθούμε από τις καλλιτεχνικές μας δραστηριότητες και ζούμε ήσυχα στη Σύρο».

Κείμενο και φωτογραφίες: Μάκης Δελαπόρτας

Διαβάστε περισσότερα στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ