Η Έλλη Λαμπέτη έφυγε από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 νικημένη από τον καρκίνο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ο λογαριασμός στο Instagram @ellielambeti που είναι αφιερωμένος στην σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, μοιράστηκε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Θυμάμαι την Έλλη» όπου η Έλλη Λαμπέτη, μετά την εγχείρηση στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης και την αφαίρεση της φωνητικής της χορδής, ηχογραφεί στο μαγνητόφωνο τη φωνή της. Η ηχογράφηση αυτή έγινε το καλοκαίρι του 1982, έναν χρόνο πριν φύγει από τη ζωή.

«Αργώ πολύ να πεθάνω κι είναι δυσάρεστο γιατί αλλάζει ο χαρακτήρας μου πολύ γρήγορα. Έχω κοπεί από τους ανθρώπους κι από κάθε ενδιαφέρον και κυρίως αποκόβομαι από τον εαυτό μου. Νόμιζα πως είχα ταλέντο, καμάρωνα για αυτό, λυπόμουνα που πήγε χαμένο. Και τώρα ξέρω πως είχα ταλέντο αλλά επειδή πήγε χαμένο δεν φταίνε ούτε οι συνθήκες. Κατάλαβα ζώντας ότι πήγε χαμένο γιατί δεν ήταν αρκετό. Θα ανακαλύψω κι άλλες πικρές αλήθειες αν δεν βιαστεί ο Θεός. Έγινε η ζωή μου κουραστική: αναπνέω δύσκολα, έχω πόνους συνεχώς, κοιμάμαι μόνο με φάρμακα. Και κυρίως αυτό το απόθεμα της αγάπης που είχα μέσα μου για τους ανθρώπους όλο χάνεται. Φτάνει ως εδώ…»

Ο καρκίνος έκανε την εμφάνιση της στη ζωή της Έλλης Λαμπέτη το 1969. Μετά την εγχείρηση (ολική μαστεκτομή) στην οποία υποβλήθηκε στις ΗΠΑ επέστρεψε και προσπάθησε να το ξεπεράσει. Ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνισή του έπειτα από 11 χρόνια, το 1980. Οι μεταστάσεις ήταν συνεχείς. Οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη φωνή της.

Η Έλλη Λαμπέτη με τον Βαν Χέφλιν και την Μαρία Κάλλας το 1961. (Alamy)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ