Σαν σήμερα το 2007 έφυγε από τη ζωή ο Σωτήρης Μουστάκας. Ο Σωτήρης Μουστάκας, ήταν ένα τεράστιο ταλέντο, που ξεκίνησε εντυπωσιακά αγγίζοντας ακόμη και το Όσκαρ.

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στη Λεμεσό της Κύπρου, πήρε πτυχίο λογιστικής, ωστόσο η μεγάλη αγάπη του ήταν το θέατρο. Μαθητής του γυμνασίου ακόμη, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ από το 1955 έως το 1959, ενώ συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για επτά μήνες. Μόλις αποφυλακίστηκε, ολοκλήρωσε το σχολείο και το 1958 έφυγε για την Αθήνα.

Το ντεμπούτο του έγινε σε μία θεατρική παράσταση στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Σταυρίδη σε ηλικία 14 ετών. Ζήτησε από τον μεγάλο πρωταγωνιστή να τον βοηθήσει, όταν θα ερχόταν στην Αθήνα να σπουδάσει θέατρο.

Όταν έφτασε στην Αθήνα, δούλεψε ως σερβιτόρος για να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας. Έπειτα από παρότρυνση του Σταυρίδη, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού, αλλά απέτυχε στη συνέχεια έδωσε ξανά εξετάσεις τις οποίες πέρασε.

Η ολιγόλεπτη εμφάνισή του στον φημισμένο «Ζορμπά» στο ρόλο του τρελού του χωριού, θα τον φέρει υποψήφιο για το Όσκαρ δεύτερου ρόλου, αλλά θα κοπεί τελικά από την υποψηφιότητα εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου εμφάνισής του, καθώς σύμφωνα με τα κριτήρια της Ακαδημίας έπρεπε να παίξει ακόμη δυο λεπτά!

Ο Σωτήρης Μουστάκας, που λάτρευε όπως όλοι οι μεγάλοι κωμικοί τον Τσάρλι Τσάπλιν, θα μπορούσε να συνεχίσει στο Χόλιγουντ, μετά την επιτυχία του στην ταινία του Κακογιάννη, καθώς θα προσκληθεί από την Fox για να παίξει δίπλα στον Μάικλ Κέιν, αλλά αυτός αρνήθηκε για να παίξει στη θεατρική παράσταση «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη».

Τη δεκαετίες του ‘80 και ‘90 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες βιντεοταινίες και σε κάποιες φτηνές κινηματογραφικές παραγωγές που του εξασφάλιζαν αρκετά έσοδα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, καθώς τα γυρίσματα κρατούσαν το πολύ δέκα μέρες. Ο Σωτήρης Μουστάκας είχε ανάγκη τα χρήματα αφού έπρεπε να εξυπηρετεί τα μεγάλα του χρέη από το πάθος του για τον τζόγο.

Όπως είχε δηλώσει: «H ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι».

Ακριβώς πριν 15 χρόνια, στις 4 Ιουνίου του 2007, ο Σωτήρης Μουστάκας, σε ηλικία 66 ετών, πεθαίνει από λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο.