Ο Δάκης «έφυγε» τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαΐου σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Μαζί του χάθηκε και ένα κομμάτι της νιότης μας, που τη συντρόφευσε με τη μελωδική φωνή του και τραγούδια επιτυχίες, όπως τα «Τόσα καλοκαίρια», «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», «Κορίτσι στάσου να σου πω, «Μια σου λέξη», «Τελειώσαμε λοιπόν». Ο Μάκης Δελαπόρτας αποχαιρετά με λόγια καρδιάς σε αφιέρωμα στο περιοδικό ΟΚ! τον φίλο του, τον καλλιτέχνη που έγινε γνωστός «από σπόντα» και ύστερα του άνοιξαν όλες οι πόρτες χωρίς ποτέ να χτυπήσει καμία. Ανάμεσα στα όσα θυμάται για εκείνον είναι και ο έρωτας του Δάκη με τη Μαργαρίτα Μπρόγιερ.

Ο έρωτας του Δάκη με τη Μπρόγιερ

Μετά το «Τόσα καλοκαίρια» ήρθε και ο πρώτος μεγάλος δίσκος Το 1969 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Βεατρίκης Δαλαμάγκα, με τίτλο Το ωροσκόπιο της αγάπης. Εκεί τραγούδησε το θρυλικό Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Έτσι, έγινε πασίγνωστος πλέον στο πανελλήνιο. Ήταν η κορυφαία στιγμή στη μέχρι τότε πορεία του. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι πολλοί δίσκοι με εξαιρετικές συνεργασίες και διαχρονικά τραγούδια. «Μετά άνοιξαν όλες οι πόρτες για μένα» είχε πει ο ίδιος «χωρίς να χτυπήσω ποτέ καμία. Έρχονταν όλα βολικά. Ευγνωμονούσα τον Θεό που μου χάρισε αυτό το θείο δώρο που ήταν η αγάπη του κόσμου. Με αυτή πορεύτηκα, με αυτή ανδρώθηκα, με αυτή προχώρησα όλα μου τα χρόνια. Μετά τα μοντέρνα κλαμπ μεταπήδησε και στα μεγάλα λαϊκά μαγαζιά της παραλίας, που μεσουρανούσαν τουλάχιστον για δύο δεκαετίες.

Στα Δειλινά έκανε την πρώτη εμφάνισή του με ένα σχήμα all star για εκείνα τα χρόνια: Νταλάρας, Αλεξίου, Διονυσίου, Δάκης, αδελφές Μπρόγιερ. Πάταγος στη νυχτερινή διασκέδαση.

Με τον Γιώργο Νταλάρα στα Δειλινά.

Εκεί γνώρισε τη Μαργαρίτα Μπρόγιερ και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Μια σχέση που κράτησε για πέντε ολόκληρα χρόνια και σφράγισε και μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία, αφού Δάκης, Μαργαρίτα και Έρρικα Μπρόγιερ έγιναν ένα από τα πιο πετυχημένα τρίο εκείνων των χρόνων με κοινές εμφανίσεις τόσο στο θέατρο όσο και στα νυχτερινά κέντρα.

Με τις αδελφές Μπρόγιερ αρχές του ’70.

Οι μεγάλες επιτυχίες

Η δεκαετία του ’70 ήταν η χρυσή δεκαετία του Δάκη, όπου απογειώθηκε καλλιτεχνικά. Μεγάλες τραγουδιστικές επιτυχίες και οι πωλήσεις των δίσκων του στην κορυφή. Απέκτησε το δικό του φαν κλαμπ και οι εμφανίσεις του πλέον συνοδεύονταν από ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού. Βέβαια και στις επόμενες δεκαετίες έκανε πολλές και μεγάλες επιτυχίες και τα τραγούδια του παίζονταν σε όλα τα μοντέρνα κλαμπ της εποχής και τα ραδιόφωνα της χώρας. «Κορίτσι στάσου να σου πω«, «Στη σελίδα δεκαοκτώ», «Μια σου λέξη», «Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο», «Φιλοσόφησε», «Μάζευα στα χέρια μου βροχή», «Είναι πιο καλά», «Θωρακισμένη Mercedes», «Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι», «Αλαλούμ», Monsieur Cannibal, Gaston, Tu veux ou tu veux pas, Mammy blue και πολλά άλλα.

Ένας καλλιτέχνης All Time Classic

Μία από τις πιο πετυχημένες επίσης συνεργασίες του ήταν και το Δεύτερο ρεσιτάλ με τον Κώστα Χατζή, αφού το πρώτο ήταν με τη Μαρινέλλα. «Η Μαρινέλλα βέβαια δεν ήθελε το δικό μας να λέγεται Ρεσιτάλ Νο 2, για αυτό και το είπαμε «Η Ελπίδα και ο Δάκης στου Κώστα Χατζή» μου είχε πει. «Η συνεργασία μου με τον Χατζή ήταν ένα δώρο ζωής για μένα».

Με τη Μαρινέλλα στο νυχτερινό κέντρο Ζοom το 1980.

Ένας διαχρονικός καλλιτέχνης, με 57 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στο τραγούδι, από τους πιο σεμνούς, χωρίς ίχνος έπαρσης και υπεροψίας.

Με τη Ρούλα Κορομηλά στα παρασκήνια της εκπομπής της ΕΡΤ Μια καλημέρα είναι αυτή το 1990.

«Πάντοτε ήμουν άνθρωπος χαμηλών τόνων, ακόμη και στις εποχές της μεγάλης μου επιτυχίας. Απλά καμάρωνα μέσα μου και αισθανόμουν μια βαθιά ικανοποίηση για όσα κατακτούσα. Από την άλλη, ντρεπόμουν απίστευτα, ακόμη και στον δρόμο όταν με κοιτούν και με αναγνωρίζουν. Να σκεφτείς, πολλές φορές στο τηλέφωνο μιλάω ως Βρασίδας Χαραλαμπίδης και όχι ως Δάκης» έλεγε ο ίδιος. Ο Δάκης αγάπησε το θέατρο εξίσου με τα λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά, όπου έστηνε τα δικά του σόου.

Στο Ρεξ με τους Κώστα Χαριτοδιπλωμένο, Χρήστο Νικολόπολο, και Άντζελα Δημητρίου το 1992.

Η συνεργασία μας στο «Πρώτο μας πάρτι» στο θέατρο ήταν και για μένα μια από τις πιο σημαντικές μου παραστάσεις, όπου συμμετείχε και εκείνος. «Υπέροχη παράσταση, Μάκη μου, που έστησες με πολύ μεράκι και είχαμε μεγάλη επιτυχία. Ξεπεράσαμε τις 200 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το κοινό στο τέλος ήταν πάντα όρθιο και χόρευε μαζί μας. Μαγικές στιγμές! Αξέχαστες!» μου έλεγε.

Από τη θεατρική παράσταση «Το πρώτο μας πάρτι» στο Θέατρο Βέμπο το 2017. Μαζί με τον Δάκη ο Μάκης Δελαπόρτας και η Μπέσσυ Αργυράκη.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Μάκη Δελαπόρτα

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ