Όταν είχαν ζητήσει από την Μπράρμπρα Στρέισαντ να περιγράψει τον εαυτό της, η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Δεν είμαι παράξενη, αλλά διαφέρω από τους ανθρώπους που δεν είναι διαφορετικοί».

Πίσω στον χρόνο

«Μισούσα το όνομα Μπάρμπαρα. Αλλά δεν μπορούσα να μπω στη διαδικασία να βρω ένα καινούριο. Δεν μου άρεσαν τα καλλιτεχνικά ονόματα. Όμως αφαιρώντας το “α” έγινα η μοναδική Μπάρμπρα στον κόσμο» συνήθιζε να λέει. Η Μπάρμπρα Στρέισαντ γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1942 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η μητέρα της ήταν τραγουδίστρια σοπράνο, όμως δεν κυνήγησε ποτέ το ταλέντο της, με αποτέλεσμα να εργαστεί σε σχολείο. «Η μητέρα μου, η οποία εργαζόταν στη βιβλιοθήκη του ίδιου σχολείου όπου δούλευε ο πατέρας μου ως δάσκαλος, ήθελε να γίνω κι εγώ δασκάλα ή απλά να εργάζομαι εκεί. Δεν μου έλεγε ”ακολούθα τα όνειρά σου”, γιατί δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνα ως ηθοποιός. Ίσως δεν ήθελε να νιώσω απόρριψη» έχει πει η ίδια. Δεκαέξι μήνες μετά τη γέννησή της, τον Αύγουστο του 1943, ο πατέρας της έφυγε ξαφνικά από τη ζωή λόγω επιπλοκών σε επιληπτική κρίση. Η αναπάντεχη αυτή απώλεια άλλαξε ολοκληρωτικά την πορεία της ζωής όλης της οικογένειας. Μαζί με τη μητέρα της και τον μεγαλύτερο αδελφό της Σέλντον μετακόμισαν στο διαμέρισμα των παππούδων της, στην οδό Πουλάσκι στο Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν. «Ο αδελφός μου είχε ένα ράντζο και εγώ με τη μητέρα μου μοιραζόμασταν ένα κρεβάτι. Η γιαγιά και ο παππούς μου ουσιαστικά έμεναν στο άλλο υπνοδωμάτιο και το τρίτο δωμάτιο είχε μόνο ένα τραπέζι και έναν μπουφέ. Δεν είχαμε ποτέ καναπέ. Για μένα ήταν κάτι που μόνο οι πλούσιοι άνθρωποι είχαν» έχει εξομολογηθεί η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλώντας για τα φτωχά παιδικά της χρόνια. Πρώτη φορά που τραγούδησε δημόσια ήταν μόλις στα 7 της χρόνια στο παραδοσιακό εβραϊκό Γιεσίβα. «Ήμουν το παιδί από το κέντρο της πόλης που δεν είχε πατέρα αλλά είχε καλή φωνή» θυμάται.

Με τον αδελφό της
Σέλντον το 1948.

Το 1950 η μητέρα της παντρεύτηκε δεύτερη φορά έναν άντρα ονόματι Λούις Κάιντ, ο οποίος ήταν βίαιος. Η 8χρονη τότε Μπάρμπρα βρισκόταν στην καλοκαιρινή κατασκήνωση όταν πληροφορήθηκε για τον γάμο της μητέρας της. Ουσιαστικά το έμαθε βλέποντας στο αυτοκίνητο μαζί με τη μητέρα της έναν άγνωστο άντρα, που της παρουσιάστηκε ως ο θετός της πατέρας. Όπως έχει παραδεχτεί, θύμωσε πολύ, σχεδόν σοκαρίστηκε. «Με πήγε στο σπίτι, που ήταν πια ένα καινούριο διαμέρισμα. Δεν ήξερα ότι είχε παντρευτεί, δεν μου το είπε ποτέ. Ή ότι ήταν έγκυος. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν ανέχομαι να μου λένε ψέματα» θα πει χρόνια αργότερα. Το 1951 γεννήθηκε η ετεροθαλής αδελφή της Ρόσαλιντ. Όσο για τη σχέση της Μπάρμπρα με τον θετό πατέρα της, αυτή δεν ήταν καθόλου καλή. «Δεν με συμπαθούσε. Ίσως γιατί είχε ήδη τρία παιδιά από προηγούμενο γάμο του, τα οποία δεν ήθελαν να ζουν μαζί μας. Προσπάθησα για λίγο να τον κάνω να με συμπαθήσει. Προσπάθησα να τον αποκαλώ “μπαμπά” και να Με τον αδελφό της του πηγαίνω τις παντόφλες όταν έμπαινε στο σπίτι το βράδυ. Τίποτα όμως δεν άλλαξε».

Mιλώντας για τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη ως παιδί, κάποια στιγμή υποστήριξε: «Είναι αλήθεια. Ακόμα και οι άνθρωποι με επώδυνη παιδική ηλικία, όταν μεγαλώνουν γίνονται πιο ενδιαφέροντες. Οπότε υπάρχει πάντα κάτι θετικό σε κάθε αρνητικό».

Όταν άκουγε στο σπίτι τον παππού της Λούις να τραγουδά, σκεφτόταν ότι εκείνος είχε την πιο ωραία φωνή, ότι δεν υπήρχε καλύτερη στον κόσμο, ενώ όπως έχει αποκαλύψει η ίδια σε συνεντεύξεις, «ως οικογένεια δεν καθόμασταν ποτέ όλοι μαζί να φάμε στο δείπνο, οπότε στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα πάντα το να βρω έναν τρόπο να νιώσω ολοκληρωμένη. Μέχρι τα 13 δεν είχα το δικό μου υπνοδωμάτιο, κοιμόμουν στο σαλόνι. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο είχα πάντα καλούς βαθμούς, οπότε δεν είχα ποτέ προβλήματα. Με κοιτούσαν όμως σαν να είμαι κάτι παράξενο. Έβαφα τα μαλλιά μου πλατινέ και φορούσα περίεργα χρώματα στα κραγιόν και στις σκιές για τα μάτια». Τελειώνοντας το σχολείο η Μπάρμπρα εργάστηκε σε ένα κινέζικο εστιατόριο –«δούλευα ως σερβιτόρα αλλά και στο ταμείο»– και κάποιες φορές ως μπέιμπι σίτερ.

«Ο κύριος Στρέισαντ»

Με τον πρώτο της σύζυγο, τον Αμερικανό ηθοποιό Έλιοτ Γκουλντ, γνωρίστηκαν στην πρόβα του μιούζικαλ I Can Get It For You Wholesale το 1962 στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ. Η ίδια ήταν 19 ετών και ήθελε να περάσει από οντισιόν, ενώ εκείνος –κατά 4 χρόνια μεγαλύτερός της– είχε ήδη τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο νεανικός έρωτάς τους ήταν σχεδόν κεραυνοβόλος και τον Σεπτέμβριο του 1963 παντρεύτηκαν, ενώ τρία χρόνια αργότερα ήρθε στον κόσμο ο γιος τους Τζέισον. Και των δύο η καριέρα σημείωνε ανοδική πορεία, όχι όμως με την ίδια ταχύτητα. Πολύ συχνά ο Τύπος αποκαλούσε τον Έλιοτ Γκουλντ ως «ο κύριος Στρέισαντ». «Ήταν δύσκολο να είσαι παντρεμένος με κάποια που ήταν παντρεμένη με την επιτυχία της. Μαζί προχωρήσαμε όσο μακριά μπορούσαμε» έχει εξομολογηθεί ο ίδιος για τον γάμο τους. Τελικά το 1969 ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους, με το διαζύγιό τους να επισημοποιείται δυο χρόνια μετά. «Δεν ενδιαφερόμουν αρκετά για τα προβλήματα του συζύγου μου όσο ήμασταν μαζί. Πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον. Οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων που είναι εγωκεντρικοί είναι δύσκολοι. Είναι πιο ασφαλές για τους ηθοποιούς να μην παντρεύονται μεταξύ τους» έχει παραδεχτεί η Αμερικανίδα σταρ κάνοντας τον δικό της απολογισμό.

Μοιραία γυναίκα

Η Μπάρμπρα έχει υμνήσει άπειρες φορές την αγάπη και το πάθος μέσα από τα τραγούδια της και μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως ο έρωτας έπαιζε πάντα βασικό ρόλο στη ζωή της. Όπως έχει πει η ίδια: «Πιστεύω στον έρωτα, στη λαγνεία, στο σεξ και στο ρομάντζο. Θέλω κάποιος να τρελαθεί για μένα. Θέλω να νιώσω παθιασμένη, τρελή από έρωτα». Στα γυρίσματα του μιούζικαλ Ένα αστείο κορίτσι (1968) γνώρισε τον γοητευτικό ηθοποιό Ομάρ Σαρίφ. Τότε ήταν παντρεμένη με τον πρώτο της σύζυγο Έλιοτ Γκουλντ, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να τους εμποδίσει να αναπτύξουν μεταξύ τους ένα φλογερό ειδύλλιο. Εκείνος ήταν Αιγύπτιος μουσουλμάνος, εκείνη Εβραία Αμερικανίδα. Μάλιστα, η απόφασή του να πρωταγωνιστήσει στη συγκεκριμένη ταινία είχε δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Από την αρχή της γνωριμίας τους η ερωτική τους χημεία ήταν έντονη και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε μεταφερθεί πια εκτός γυρισμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συναρπαστικό και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενο ειδύλλιό τους αναπτύχθηκε στη σκιά του Πολέμου των Έξι Ημερών – Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967. «Περίπου μία εβδομάδα αφότου τη γνώρισα ήμουν τρελά ερωτευμένος μαζί της. Πίστευα ότι ήταν το πιο υπέροχο κορίτσι που είχα δει στη ζωή μου. Την έβρισκα όμορφη και την ήθελα πάρα πολύ» παραδέχτηκε αργότερα ο Ομάρ Σαρίφ. Λίγο καιρό μετά, η Μπάρμπρα άρχισε να βγαίνει με τον τότε Καναδό πρωθυπουργό Πιερ Τρουντό, πατέρα του νυν πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τρουντό. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Λονδίνο και όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, «ένιωσα ότι ήταν γραφτό. Ήταν όλα όσα μου είχε υποσχεθεί η φαντασία μου και ακόμα περισσότερα». Ανάμεσα στους διάσημους εραστές της ήταν και ο Ράιαν Ο’Νιλ, ο Ντον Τζόνσον, ο Γουόρεν Μπίτι, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Κλιντ Ίσγουντ κ.ά. Ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή της υπήρξε η σχέση με τον κομμωτή Τζον Πίτερς. Οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν το 1973, με τον δεσμό τους να διαρκεί εννέα χρόνια, ενώ μετά τον χωρισμό τους παρέμειναν φίλοι. «Θα της χρωστάω πάντα το ότι μου πρόσφερε τη ζωή που είχα» έχει αναφέρει ο ίδιος. Επίσης, για τέσσερα χρόνια ήταν ζευγάρι με τον εκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπάσκιν, ο οποίος είχε γράψει τους στίχους του τραγουδιού της Here we are at last (1984). Από το 1992 και για έναν χρόνο περίπου έβγαινε με τον κατά πολύ νεότερό της τενίστα Αντρέ Αγκάσι. «Συμφωνούμε ότι κάνουμε καλό ο ένας στον άλλο, οπότε τι κι αν είναι 25 χρόνια μεγαλύτερη; Ταιριάζουμε, οπότε τα δημόσια σχόλια απλά κάνουν τη σχέση μας πικάντικη. Το να βγαίνεις με την Μπάρμπρα είναι σαν έχεις πάνω σου ζεστή λάβα» είχε πει ο ίδιος.

Ο άντρας της ζωής της

Με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Αμερικανό ηθοποιό Τζέιμς Μπρόλιν, γνωρίστηκαν σε ένα δείπνο. «Ήταν ραντεβού στα τυφλά, αλλά με άλλους τριάντα ανθρώπους σε ένα σπίτι. Μπήκα μέσα και είδα έναν άντρα με ξυρισμένο κεφάλι. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για αρχιτεκτονική γιατί ο πατέρας του ήταν εργοδηγός κι εγώ έκανα εκείνη την περίοδο κάποιες κατασκευές. Κάποια στιγμή του είπα “Ποιος κατέστρεψε τα μαλλιά σου;”. Αργότερα μου εξομολογήθηκε ότι εκείνη τη στιγμή κατάλαβε ότι είναι ερωτευμένος μαζί μου. Γιατί απλά του είπα την αλήθεια. Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά έρωτας των 2-3 λεπτών». Παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του 1998. Να σημειωθεί ότι ο Τζέιμς Μπρόλιν έχει αποκτήσει τρία παιδιά από προηγούμενους γάμους του, ενώ η Μπάρμπρα έχει έναν γιο από τον πρώτο της γάμο. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν φοβάμαι να αγαπήσω. Αυτό που κάνει ο Τζιμ στη ζωή μου είναι ότι γεμίζει ένα κενό μέσα μου που ποτέ δεν πίστευα ότι μπορεί να γεμίσει. Κάποιες στιγμές γεμίζει τον ρόλο του πατέρα που δεν είχα. Νιώθω ασφαλής μαζί του» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της μιλώντας για τον δεύτερο σύζυγό της, με τον οποίο είναι ακόμη μαζί μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2005 με τον δεύτερο σύζυγό της Τζέιμς Μπρόλιν και τον άλλοτε αγαπημένο της Αντρέ Αγκάσι σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Λας Βέγκας.
Τον Ιανουάριο του 2020 δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram με την εγγονή του συζύγου της και τα σκυλιά της, στα οποία έχει τεράστια αδυναμία.

Το φαινόμενο «Μπράρμπρα Στρέισαντ»

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική της ζωή, η ίδια έχει εξομολογηθεί: «Δεν είμαι τραγουδίστρια αλλά μια ηθοποιός που τραγουδάει. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Προσεγγίζω ένα τραγούδι όπως μια ηθοποιός έναν ρόλο. Προσπαθώ να συγκινώ τους ανθρώπους όταν τραγουδάω, να δημιουργώ για εκείνους μικρές εικόνες που μπορούν να νιώσουν και να φανταστούν. Αρχικά ήθελα να γίνω ηθοποιός. Τραγουδίστρια έγινα γιατί δεν έβρισκα δουλειά ως ηθοποιός. Ήξερα ότι είχα καλή φωνή ως παιδί». Από μικρή λάτρευε το θέατρο και προσπαθούσε να έχει επαφή με το αντικείμενο. Στην εφηβεία της εργαζόταν περιστασιακά στο Cherry Lane Theatre ως μέλος της παραγωγής. Λίγα χρόνια μετά αφότου τελείωσε το σχολείο, μετακόμισε στο Μανχάταν για να κυνηγήσει το όνειρό της, ενώ φοίτησε σε δύο διαφορετικές σχολές υποκριτικής. Η μία απόρριψη όμως ακολουθούσε την άλλη. Η Μπάρμπρα θυμάται για εκείνη την εποχή: «Για να βγάλεις χρήματα, έπρεπε να ψάξεις για δουλειά. Αυτό έκανα κι εγώ, όχι πια ως ηθοποιός αλλά ως τηλεφωνήτρια. Κάποια στιγμή πήρα μέρος σε έναν διαγωνισμό ταλέντων σε ένα μπαρ στο Greenwich Village ως τραγουδίστρια, παρόλο που δεν είχα κάνει ποτέ μάθημα φωνητικής». Τα υπόλοιπα αποτελούν μέρος της ιστορίας και μιας καριέρας που μετράει σχεδόν έξι δεκαετίες. Από το 1963 που ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia Records η μουσική της έχει κυκλοφορήσει σε βινύλια, κασέτες, CDs αλλά και ψηφιακά. Σύμφωνα με το μουσικό περιοδικό Billboard, η Μπάρμπρα Στρέισαντ είναι η πιο επιτυχημένη σε πωλήσεις γυναίκα καλλιτέχνιδα, με τα περισσότερα Νο 1 άλμπουμ τα τελευταία 60 χρόνια. Είναι επίσης η μοναδική γυναίκα καλλιτέχνιδα που βρίσκεται στην κορυφή των charts κάθε δεκαετία από το 1960 μέχρι σήμερα. Κάτι αντίστοιχο έχει καταφέρει και ο Μπομπ Ντίλαν. Ακόμη, στην καριέρα της έχει κερδίσει δυο Όσκαρ, 5 Emmys, 8 Grammys, 1 βραβείο Tony και 11 Χρυσές Σφαίρες, ενώ η περιουσία της σήμερα ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Και η πορεία της συνεχίζεται…

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image. Zuma/Visual hellas, Instagram