Η Άντζελα Ζήλεια έφυγε από τη ζωή στα 88 της χρόνια σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε γεννηθεί στο Μεταξουργείο στις 24 Μαρτίου του 1935.

Το τραγούδι

Έκανε μουσικές σπουδές στη Σχολή Ζουανέα και διέπρεψε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού κερδίζοντας πέντε βραβεία σε διάφορά φεστιβάλ.

Ήταν νικήτρια στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού στο Σοπότ το 1996. Κέρδισε το 2ο βραβείο στη Διεθνή Ημέρα Τραγουδιού της Πολωνίας, με το τραγούδι Οι Μόρτες (στίχοι Γιώργος Μουζάκης, μουσική Γ. Ιωαννίδης), το οποίο αποδόθηκε στη πολωνική γλώσσα με τον τίτλο Cyganeria, σε στίχους του Zbigniew Stawecki. Αυτό το τραγούδι ερμηνεύτηκε από τις Anna German, Irena Santor και Kayah στο Φεστιβάλ του Sopot το 1993. Κέρδισε επίσης το 1ο βραβείο στη Πολωνική Ημέρα Ελληνικού Τραγουδιού. Το τελευταίο βραβείο της ήταν το 1967 με το τραγούδι Καλωσόρισες έρωτα.

Η Άντζελα Ζήλεια στον κινηματογράφο δίπλα στον Νίκο Ξανθόπουλο

Εκτός από τη βελούδινη φωνή της, η Άντζελα Ζήλεια καθιερώθηκε και στον κινηματογράφο ως παρτενέρ του Νίκου Ξανθόπουλου ερμηνεύοντας ρόλους κοριτσιών του λαού. Ενδεικτικά ταινίες όπου πρωταγωνίστησε ήταν οι: «Αγάπησα και πόνεσα», «Η μοίρα μιας ορφανής», Γιατί γεννήθηκα φτωχή» και «Ταπεινός και καταφρονεμένος». Το ντεμπούτο της είχε γίνει με την ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη».

Ο θάνατος του συζύγου της

Στις αρχές του 2019 η Άντζελα Ζήλεια έχασε τον σύζυγό της με τον οποίο ήταν μαζί περίπου 60 χρόνια. Ο Τέρης Χρυσός είχε μιλήσει τότε για το θάνατο του συζύγου της φίλης του, Άντζελας Ζήλεια στην εκπομπή «Μένιος live»: «Είχε Αλτσχάιμερ και το τελευταίο διάστημα δεν μιλούσε. Ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι».

Η Άντζελα Ζήλεια με τη σειρά της, σε τηλεφωνικές δηλώσεις της τόνιζε: «Είναι δύσκολες στιγμές για μένα. Το φθινόπωρο κλείσαμε 60 χρόνια, που ήμασταν μαζί. Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα».

Η φυματίωση

Την ίδια χρονιά είχε γνωστοποιηθεί μέσα από την εφημερίδα Espresso ο Γολγοθάς που ανέβαινε η Άντζελα Ζήλεια αναφορικά με την υγεία της αφού έπασχε από φυματίωση.

«Αυτούς τους πόνους και τα μαρτύρια που πέρασα για δύο χρόνια να μην τα ζήσει άλλος άνθρωπος παιδί μου», έλεγε τότε. Όλα είχαν ξεκινήσει από μια απλή διάγνωση και έναν καθαρισμό στον λαιμό της. «Την φυματίωση την αντιλήφθηκε εντελώς τυχαία ένα γείτονάς μου, που είναι γιατρός δερματολόγος. Με έβλεπε με κάτι γάζες στον λαιμό και μου λέει: “Άντζελα τι έχεις εκεί, για να δω”. Βγάζω τις γάζες και τι να δει ο άνθρωπος; Μου λέει: “Είναι φυματίωση”. Πήγα στο δημόσιο νοσοκομείο που μου υπέδειξε, έκανα ειδικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι όντως είχα φυματίωση. Και εκεί μου είπαν οι γιατροί ότι η φυματίωση μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Άντζελα Ζήλεια στον Νίκο Νικόλιζα.

«Δυο ολόκληρα χρόνια τα πέρασα στο κρεβάτι. Κοιμόμουν και ξυπνούσα από τους πόνους… Δεν το ξεπέρασα γιατί το έχω μπροστά μου κάθε μέρα. Δηλαδή δεν βλέπω καλά, ενώ για την κουφαμάρα βάζω ακουστικό», ανέφερε τότε. Δύο χρόνια αργότερα στην ίδια εφημερίδα είχε αναφερθεί ότι έχει τη φροντίδα της κόρης της καθώς αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα όρασης και ακοής.

Διαβάστε επίσης:

Άντζελα Ζήλεια: Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ