Η συνεργασία τους στην καθημερινή σειρά ήλιος τους ΑNT1, η μυθοπλασία που δείχνει να νικά τα ριάλιτι και τα νέα δεδομένα στην προσωπική τους ζωή. Δύο αγαπημένοι πρωταγωνιστές της μικρής οθόνης, η Ευγενία Δημητροπούλου και ο Πέτρος Λαγούτης, μιλούν εφ’ όλης της ύλης.

Από την περασμένη άνοιξη περνούν αρκετές ώρες της μέρας μαζί. Ο Πέτρος υποδυόμενος τον Νικήτα εισέβαλε στην καθημερινή σειρά Ήλιος του ANT1 και ανέπτυξε έναν έρωτα μετ’ εμποδίων με την τηλεοπτική Λήδα, κατά κόσμον Ευγενία Δημητροπούλου. Οι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί γνωρίζονται χρόνια και έχουν αρκετά κοινά. Μια διαδρομή στα πανεπιστημιακά έδρανα που δεν τους οδήγησε στον αντίστοιχο επαγγελματικό κλάδο, η αγάπη τους για την Τέχνη αλλά και ένα κοινό πλέον, πολύωρο, πρόγραμμα γυρισμάτων.

Eίχατε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν;

Ευγενία: Όχι. Γνωριζόμαστε χρόνια και νομίζω ότι αρκετές φορές ήταν να συνεργαστούμε. Δεν θυμάμαι ακριβώς να σου πω πού, αλλά έχω αυτή την αίσθηση.

Πέτρος: Πήγα να πω «ναι». Κόλλησα προ στιγμή και εγώ γιατί γνωριζόμαστε χρόνια. (Γελάει.) Ευγενία, ουσιαστικά για εσένα είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε καθημερινή σειρά.

Ευγενία: Ναι, είναι η πρώτη φορά. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα. Μέχρι να μπω στους ρυθμούς και να καταλάβω τι γίνεται, ζορίστηκα. Ειδικά πέρσι που είχαμε ξεκινήσει τα γυρίσματα αρκετά κοντά στις προβολές και δεν είχαμε μεγάλο περιθώριο. Ξεκίνησε όλη η σειρά με τη Λήδα και την ιστορία της και πραγματικά είχα κάθε μέρα δεκάωρο γύρισμα. Τώρα πια είναι μια χαρά.

Σας ρωτούν στον δρόμο spoiler για τη σειρά;

Ευγενία: Ναι. Εμένα με ρωτούν στο σούπερ μάρκετ ή στον φούρνο. Εν τω μεταξύ, γίνεται εκεί που δεν το περιμένω καθόλου και ενώ είμαι με τη μάσκα μου. Παίρνω, ας πούμε, καφέ και μου λένε «Θα σ’ τον δώσω αν μου πεις τι θα γίνει» ή «Αν θα μου πεις ότι θα κάνεις αυτό». Ενδιαφέρονται για το τι θα κάνω ως Λήδα. Μάλιστα, το καλοκαίρι βρέθηκα στη Σαντορίνη και ήμουν με τη Δέσποινα Τσούτσα, που υποδύεται στη σειρά την Εύα, που ως ρόλοι έχουμε κόντρα. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν λοιπόν πώς εμείς οι δύο κάνουμε μαζί διακοπές. Ήταν απίστευτο. Μας έλεγαν «Είναι δυνατόν εσείς οι δύο να είστε μαζί και να κάνετε διακοπές;».

Πέτρος: Εγώ πήγα κάποια στιγμή στις Σέρρες για μια δουλειά και μετά βγήκαμε σε ένα εστιατόριο για φαγητό. Όλες οι κυρίες με τους άντρες τους ήθελαν να με ρωτήσουν για τη Λήδα και αν θα είμαστε μαζί μετά. Με υποδέχτηκαν ως Νικήτα.

Σας έχει τύχει να συνεργαστείτε με άνθρωπο που δεν συμπαθείτε;

Πέτρος: Μου έχει τύχει και δεν είναι ωραίο. Όταν μου συμβαίνει, προσπαθώ να το κρύψω αλλά είμαι και λίγο ανοιχτό βιβλίο, όπως λένε όσοι με γνωρίζουν. Σίγουρα όταν η σχέση είναι καλή, το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Κάνουμε μια δουλειά που πρέπει να επικοινωνήσεις με τον άλλο. Αν δεν είσαι καλά με τον απέναντί σου και νιώθεις σφιγμένος και μαγκωμένος, τότε τα πράγματα δεν είναι ωραία. Δηλαδή, αυτό το κλισέ που λέμε «περνάμε ωραία στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω» είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Ευγενία: Η δουλειά μας στηρίζεται πολύ στη χημεία. Βέβαια συνεργαζόμαστε με τόσους ανθρώπους, αλίμονο αν κολλούσαμε με όλους. Απλώς σίγουρα όταν έχεις καλή σχέση, είναι και πιο ευχάριστο το κλίμα. Γιατί δεν είναι μόνο η δουλειά. Είναι και η προετοιμασία, η πλάκα στο μακιγιάζ κ.ο.κ. Τουλάχιστον εμένα όλα αυτά μου φτιάχνουν τη διάθεση. Όχι ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Ευγενία, εσύ προοριζόσουν για δικηγόρος και εσύ, Πέτρο, για να κάνεις καριέρα στα ναυτιλιακά. Είχε κάποιος από τους δυο σας όνειρο από μικρός να γίνει ηθοποιός;

Πέτρος: Εγώ δεν την ήθελα αυτή τη σχολή από την αρχή. Ήθελα να περάσω Ψυχολογία. Έχασα το Πάντειο για 20 μόρια. Περνούσα στην Κρήτη αλλά δεν την είχα δηλώσει. Μπήκα λοιπόν στο πανεπιστήμιο και δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που έκανα. Στα 22 μου αποφάσισα να δώσω εξετάσεις για δραματική σχολή. Ήμουν στο τέταρτο έτος των σπουδών μου. Δεν ήταν μια απόφαση ελαφρά την καρδία.

Ευγενία: Τελείωσες τη σχολή σου;

Πέτρος: Όχι. Πέρασα 47 από τα 56 μαθήματα. Από τότε όμως ένιωθα ότι ακόμα κι αν τελειώσω τη σχολή, πιο εύκολα θα γίνω περιπτεράς παρά θα πάω να ασκήσω το επάγγελμα.

Ευγενία: Εγώ είχα εκφράσει την επιθυμία μου να γίνω ηθοποιός πολύ δειλά στο σχολείο. Καθόλου θαρρετά. Απλώς επειδή μεγάλωσα στη Λα – μία και ήμουν από επαρχία είχα πάντα την ανασφάλεια γιατί ήταν ένας χώρος που με φόβιζε και δεν τον γνώριζα. Παράλληλα ήμουν πάντα «φυτό» και καλή μαθήτρια, οπότε ήθελα να σπουδάσω και κάτι άλλο. Συνειδητά λοιπόν πέρασα στο πανεπιστήμιο. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να σπουδάσω στην Αθήνα.

Δεν σε φόβιζε η πρωτεύουσα;

Ευγενία: Καθόλου. Ένιωθα τέλεια. Με το που έφτασα στην Αθήνα κατάλαβα ότι αυτή είναι η πόλη μου.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη μυθοπλασία να ανθίζει ξανά στην ελληνική τηλεόραση. Εσύ, Πέτρο, συμμετέχεις και στο Έτερος εγώ, μια δουλειά που ξεχώρισε.

Πέτρος: Νομίζω ότι το Έτερος εγώ έκανε μια πολύ σημαντική αρχή και ακολουθούν κι άλλες σειρές που έχουν κάτι ιδιαίτερο να πουν. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω και πολλά μπράβο στην ΕΡΤ γιατί έχει μπει πολύ δυνατά στη μυθοπλασία με αρκετές και καλές δουλειές. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Διαβάζοντας σήμερα πέτυχα έναν τίτλο που έλεγε «η μυθοπλασία έχει νικήσει κατά κράτος τα ριάλιτι». Μάλιστα μου ήρθε και e-mail από το Avaaz ότι μαζεύουν υπογραφές για να σταματήσει το The Bachelor. Και σκέφτηκα «Εντάξει, έλεος πια, επιτέλους».

Ευγενία: Εγώ χαίρομαι πολύ για αυτό γιατί καταρχάς ο κόσμος στηρίζει τη μυθοπλασία. Αυτό δίνει δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Θέατρο φέτος θα κάνετε;

Ευγενία: Εγώ όχι. Ήθελα πολύ να πω το «ναι» σε κάποιες προτάσεις γιατί ήταν αξιόλογοι τόσο οι συντελεστές όσο και το έργο και ο ρόλος. Δυσκολεύτηκα να πω τελικά ότι δεν θα το κάνω. Αποφάσισα όμως να επικεντρωθώ για φέτος στα γυρίσματα.

Πέτρος: Εγώ θα κάνω τη Μέθοδο Γκρόνχολμ, που κατέβηκε το 2020 λόγω της πρώτης πανδημίας. Θα ανέβει ξανά Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Εμπορικόν από μέσα Δεκεμβρίου. Δεν προλαβαίνω κάτι άλλο γιατί έχω και το Έτερος εγώ, όπου θα ξεκινήσουμε γυρίσματα στις 10 Ιανουα – ρίου (σ.σ. για τον τρίτο κύκλο της σειράς) και θα πάνε μέχρι τις 7 Απρίλιου. Ταυτόχρονα θα έχω και τα γυρίσματα του Ήλιου, οπότε δεν γίνεται.

Πέτρο, ισχύει ότι οι γιοι σου αρχίζουν τα πειράγματα όταν σε βλέπουν σε έναν ρόλο να φιλιέσαι με τη συμπρωταγωνίστριά σου;

Πέτρος: Ναι. Αρχίζουν τα «Όπα! Έλα!». Οι αντιδράσεις τους είναι όπως ενός εφήβου που κράζει. (Γελάει.) Με τους γιους μου είμαστε μια παρέα. Πλέον πάμε μαζί διακοπές και περνάμε σαν μεγάλοι. Θα βγούμε δηλαδή για φαγητό, μετά μπορεί να πάμε για ποτό.

Ο μεγάλος γιος σου, ο Δημήτρης, έχει φύγει για σπουδές;

Πέτρος: Ναι μεν έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δίνει εξετάσεις σε δραματικές σχολές. Σε μερικά χρόνια δηλαδή κινδυνεύετε να βλέπετε δύο Λαγούτηδες στην τηλεόραση! Το είχε εκφράσει αμυδρά τα τελευταία χρόνια. Εγώ δεν έλεγα τίποτα. Ήθελα να καταλάβω αν αυτό το πράγμα είναι κάτι που το θέλει και αν έχει καταλάβει ότι αυτή η δουλειά δεν σου εγγυάται απαραίτητα ότι θα είσαι σαν τον μπαμπά ή τη μαμά σου. Μακάρι να είσαι και στο Χόλιγουντ, αλλά είναι μια δουλειά που είναι δύσκολη. Θέλει υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι. Αυτό θέλω να το ξέρει. Από εκεί και πέρα, άμα του αρέσει, ώρα καλή στην πρύμνη του και αέρα στα πανιά του. Εγώ θα του πω τι θα κάνει που άφησα το πανεπιστήμιο σε αυτό το σημείο; Μακάρι να πάει όσο καλύτερα γίνεται.

Ευγενία, εσύ έχεις νιώσει άβολα για σχόλια που έχεις ακούσει και αφορούν τις ερωτικές σκηνές;

Ευγενία: Οι γονείς μου δεν μου έχουν πει τίποτα. Δεν μου έλεγαν ούτε τα πρώτα χρόνια. Ήταν πάντα πολύ διακριτικοί. Ούτε μου έδειξαν κάτι. Δεν νομίζω ότι είχα νιώσει ποτέ περίεργα. Γνωστές μου με έχουν ρωτήσει.

Πέτρος: Τύπου «Πώς φιλάει ο τάδε;»;

Ευγενία: Ε, ναι… «Πες μας για αυτόν». (Γελάει.) Εσένα πώς θα σου φαινόταν αν κάνεις κάποια στιγμή ένα παιδί και μεγαλώνοντας σου πει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός; Ευγενία: Κοίτα, είναι τόσο θεωρητικό. Αυτό που φυσικά θα ήθελα είναι να κάνει ό,τι τον ή την κάνει ευτυχισμένη. Εννοείται πως θα ήθελα να χαράξει την πορεία που επιθυμεί το ίδιο. Όποιο επάγγελμα κι αν ήταν αυτό και σε όποιο κομμάτι της Γης. Και οι γονείς μου, παρόλο που ακούγεται πολύ συντηριτικό το ότι ήταν καθηγητές φιλόλογοι, έκαναν πραγματικά αυτό που ήθελαν. Αυτό ονειρεύονταν. Η μαμά μου μου έχει δείξει εφημερίδα της εποχής που περνούσε και στη Νομική. Τότε η Φιλολογία είχε πιο υψηλή βάση. Και ο μπαμπάς μου επίσης ήθελε να είναι σε αίθουσα διδασκαλίας.

Πέτρος: Ορμώμενος από τη λέξη «ευτυχισμένος» που είπε η Ευγενία θα σου πω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι κυνηγούν την επιτυχία και όχι την ευτυχία. Εκεί λοιπόν είναι το μπέρδεμα. Γιατί μπορεί να είσαι πολύ επιτυχημένος αλλά δυστυχισμένος.

Αν δεν ήσουν επαγγελματικά επιτυχημένος και οικονομικά άνετος θα ήσουν ευτυχισμένος;

Πέτρος: Δεν πιστεύω ότι η ευτυχία έχει να κάνει με την οικονομική επιτυχία. Είναι μια ψευδαίσθηση. Είναι ωραίο πράγμα η οικονομική άνεση, ένα ωραίο μέσο να κάνεις κάποια πράγματα αλλά από μόνο του δεν εξασφαλίζει τίποτα. Καμία ευτυχία.

Ευγενία: Πολλές φορές κάνει κάποιος μια δουλειά στην οποία μπορεί να υποφέρει οκτώ ώρες στο γραφείο για να έχει κάποια χρήματα ή να κάνει στην ουσία ένα χόμπι του ή κάτι που τον ευχαριστεί. Όλοι εμείς δεν πήγαμε στο θέατρο για να βγάλουμε χρήματα αλλά για να κάνουμε κάτι που αγγίζει την καρδιά μας και την ψυχή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ