Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, «Δημοκράτες» είναι ο Βασίλης Σίμος. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, έχοντας ήδη διατελέσει πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Βασίλης Σίμος αν και νέος στην ηλικία έχει σπουδάσει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας, έχω ασχοληθεί με την τηλεόραση, αλλά και το μόντελινγκ και έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια τη στήριξη της Ιχθυαγοράς, έχοντας κάνει αγώνες στο να βελτιωθεί η εικόνα της και να ενισχυθούν οι παραγωγοι.

Λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου για την Ευρωβουλή, ο Βασίλης Σίμος μιλά στο okmag για το όραμά του και την απόφασή του να διεκδικήσει μια θέση στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρώπης. Μότο του άλλωστε, σε αυτή την προεκλογιή εκστρατεία είναι το εξής «Μπορεί να ζούμε στην Ελλάδα, αλλά διεκδικούμε τις ζωές μας στην Ευρώπη».

Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε πώς ήρθε η πρόταση για τις ευρωεκλογές.

Θεωρώ πως μέσα από τους αγώνες που έχω κάνει στη Βαρβάκειο Αγορά, με θέματα που μας έκαιγαν, όπως αυτό του πληθωρισμού, κατάφερα να θωρακίσω τις τιμές σε προϊόντα όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά ανά την επικράτεια και να μιλήσω με πράξεις. Μπορούσαμε και είχαμε σταθερές και καλές τιμές και έτσι ξεγυμνώσαμε την αισχροκέρδια από διάφορες αλυσίδες, αλλά και τα καπέλα που έβαζαν οι μεσάζοντες σε κάποια συνοικιακά μαγαζιά.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία που μπόρεσα να την επικοινωνήσω και μέσα από τα κανάλια, με πλησίασαν άνθρωποι από διάφορα κόμματα και είδα ότι ήθελαν έναν άνθρωπο που να είναι στην πρώτη γραμμή της αγοράς. Έτσι κι εγώ, όταν ήρθα σε επαφή με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θεώρησα πως εκπροσωπεί ένα νέο κόμμα στον χώρο του κέντρου. Εμένα η ιδεολογία μου είναι στο προοδευτικό κέντρο και πιστεύω πως είναι ένας χώρος που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπείται. Μόνο η κυβέρνηση αλωνίζει στο κέντρο που είναι ανοχύρωτό κάστρο. Το προοδευτικό κέντρο έχει φύγει από τον στόχο της αντιπολίτευσης και έχουν συμφωρηθεί στα αριστερά και το απροσδιόριστο.

Οι «Δημοκράτες» του ανδρέα Λοβέρδου με εκφράζουν ιδεολογικά και γι’ αυτό ήρθε και η θετική μου απάντηση. Μου έδωσαν έναν ενδιαφέροντα ρόλο στο κόμμα, αυτόν του πολιτικού εκπροσώπου και ένα έναυσμα ώστε να ξεκινήσω την πολιτική μου καριέρα στο πολιτικό σκηνικό. Έτσι, προέκυψε και η υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι χρειάζονται νέα άτομα στην πολιτική, χωρίς να τη σνομπάρουμε, ώστε να διεκδικήσουμε τα καλύτερα δυνατά για τη γενιά μας.

Σε ποιον τομέα θα ήθελες εσύ να δραστηριοποιηθείς;

Αν δεν υπήρχε το θέμα της ακρίβειας μπορεί να μην είχα θέσει την υποψηφιότητά μου. Θα περιοριζόμουν στον ρόλο που έχω στο κόμμα. Θεωρώ, όμως, πως νούμερο ένα αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια, οπότε εγώ έχω τη γνώση σε αυτό το κομμάτι και ξέρω από πού ξεκινά ένα προϊόν και πού καταλήγει. Πιστεύω πως μπορώ να συνεισφέρω σε ένα τέτοιο κομμάτι και στο Ευρωκοινοβούλιο θα ήθελα να συμμετέχω σε μια επιτροπή, όπως αυτές της αλιείας. Γνωρίζω καλά τι συμβαίνε και πόσα μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας σε αυτό για ένα καλύτερο μέλλον στην αλιεία που βάλλεται, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο πυλώνας της οικονομίας και όμως, βλέπουμε πως γίνεται μια προσπάθεια να εξαφανιστούν. Στις οικογενειακές επιχειρήσεις απασχολούνται 3.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και χρειάζονται στήριξη.

Δεδομένου ότι έχεις κατακτήσει σε νεαρή ηλικία και μια πολύ ισχυρή θέση στην Ιχθυόσκαλα, πιστεύεις πως έχεις συμμάχους και ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα;

Έχω τελέσει 4,5 χρόνια ως αντιπρόεδρος και τώρα κλείνω τον 2ο χρόνο ως πρόεδρος της Ιχθυαγοράς. Θεωρώ πως όλοι οι συνάδελφοί μου, είδαν στα μάτια μου το καινοτόπο, το ότι μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα, αλλά και το ότι πάλεψα με όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να φτιάξουμε την αγορά και να την ανανεώσουμε. Εφόσον έπεισα τόσους ανθρώπους και είχα δυο πρωτιές στην κάλπη (την πρώτη φορά θεώρησα σωστό να αφήσω λόγω σεβασμού τον προηγούμενο πρόεδρο για να μάθω κι εγώ πράγματα από εκέινον), τώρα νιώθω ότι αυτοί οι άνθρωποιι βλέπουν τους αγώνες που έχω δώσει.

Έχω ζητήσει χρήματα για την ανανέωση της αγοράς, που είχε να γίνει από το 2002 και το πέτυχα πέρσι με στόχο να γίνει η Κεντρική Αγορά πόλος έλξης. Θεωρώ πως πρέπει να έιναι στολίδι της χώρας. Επίσης, πέτυχα να κρατήσουμε σταθερές και ανταγωνίσιμες τις τιμές, όταν ξέφυγε ο πλυθωρισμός και έδειξα πως μιλώ με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Οπότε πιστεύω πως έχω συμμάχους, αλλά πρέπει να κοιτάμε τη γενική εικόνα και να προσεγγίσουμε τους νέους,.

Πρέπει να αλλάξει το “θα πάμε με τον παππού και τη γιαγιά στην αγορά”. Πρέπει οι νέοι άνθρωποι να έχουν τριβεί με αυτά τα θέματα. Θεωρώ, λοιπόν, πως οι νέοι πρέπει να ορίζουμε τις ζωές μας από την κάλπη και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην αποχή. Και θα το θεωρούσα νίκη, αν έπειθα τον κόσμο να φθάσει ως την κάλπη και να καταλάβει πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογική αναμνέτρηση, καθώς οι περισσότερς αποφάσεις παίρνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή, ο ευφυής φαίνεται στην αλλαγή, οι νέοι άνθρωποι όπως εργάζονται καθημερινά σκληρά για να βιοποριστούν μπορούν να το κάνουν και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θεωρείς ότι το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου θα ήταν ανοιχτό σε συνεργασίες;

Όπως είπα και νωρίτερα, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο κενό στο κέντρο, άρα εμείς ναι μεν μακάρι να έχουμε το αποτέλεσμα και την πολυτέλεια να κάνουμε μια κουβέντα στον κόσμο που στηρίζει το κέντρο, αλλά είναι ξεκάθαρο για τον πρόεδρό μας ότι δεν θα έχει καμία κουβέντα με τον τοξικό διάλογο. Θα είμαστε ανοιχτοί στα προοδευτικά πράγματα του κέντρου και όχι στην τοξικότητα.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να υπάρξει πράγματι νέο αίμα στην πολιτική με καινοτόμες ιδέες, ώστε να αντιμετωπιστεί και η εκτεταμένη αποχή από τις κάλπες.

Το νέο μοντέλο της πολιτικής είναι να βιοπορίζεσαι από το επάγγελμά σου και αν σου μένει χρόνος να ασκείς και την πολιτική. Εγώ το πρωί θα πάω στη δουλειά να πουλήσω τα ψάρια και έπειτα θα αφιερώσω χρόνο στο κόμμα. Δεν πιστεύω ότι είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν θέλω να τρέφομαι και να ζω μόνο από αυτό. Η πολιτική πρέπει να γίνεται στο πεζοδρόμιο και όχι πίσω από μεγάλα γραφεία, βλέποντας τα πράγματα μέσα από μια γυάλα.

Στο ευτυχές σενάριο που εκλέγεσαι και παίρνεις μια θέση στην Ευρωβουλή, πίσω τι αφήνεις;

Πάντα στη ζωή μου μπορούσα και τα συνδύαζα όλα. Είτε κάνοντας το πέρασμά μου από τη Δημοσιογραφία και τις τηλεοπτικές εκπομπές, είτε φεύγοντας για λίγο στο εξωτερικό όπου και έκανα μόντελινγκ. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται της αλλαγές και προσαρμόζεται. Αν, λοιπόν, κληθώ να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα βρω τη χρυσή τομή. Στο σωματείο μας έχει συσταθεί μια επταμελής ομάδα, που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, που έχουν φθάσει σε ένα καλό σημείο για να υπηρετήσουν αυτό που κάνω εγώ. Αυτή η κίνηση ήταν ένα κύριο μέλημά μου σε περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάζω.

Ποιο είναι τέλος το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στον κόσμο με αφορμή της εκλογές της 9ης Ιουνίου;

Το μήνυμά μου είναι πως μπορεί να ζούμε στην Ελλάδα αλλά διεκδικούμε τις ζωές μας στην Ευρώπη. Ο κόσμος πρέπει να ζυγίσει καλά τα πράγματα, να δει ποιοι θα δουλέψουν σκληρά για τα συμφέροντά τους και ποιοι πραγματικά χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και πιστεύω ότι μπορώ να τραβήξω μια μερίδα του κόσμου κοντά μου.

Καλή είναι η αγάπη του κόσμου σε κάποια αναγνωρίσιμα πρόσωπα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ποια πρόσωπα θα δουλέψουν για αυτό που έχουμε ανάγκη. Από τους 21 Ευρωβουλευτές έχουν εργαστεί οι 7 με 8, μετά είδαμε σκάνδαλα, αλλά και έλλειψη πρωτοβουλιών και προτάσεων, σαν να πήγαιναν να πάρουν μόνο το μεροκάματο. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει αυτούς που θα τον υπερασπιστούν και θα φέρουν την αλλαγή που χρειαζόμαστε και κατά τη γνώμη μου πρέπει να δωθεί και η ευκαιρία σε νέα άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ