Με καταγωγή από τη Σύρο ο Νίκος Τράκας έχει μάθει στη νησιωτική ζωή ακόμα και αν δεν μεγάλωσε εκεί. Το καλοκαίρι του δεν περιλαμβάνει φέτος μόνο ένα νησί και πολλή δουλειά -αν και το δεύτερο είναι δεδομένο- αλλά μια σειρά από ελληνικά νησιά τα οποία επισκέπτεται ως guest chef, ενώ οι προτάσεις που διαχειρίζεται αφορούν σε ένα ευρύτερο επαγγελματικό κομμάτι, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων και φωτογραφίσεων. Εξάλλου στη ζωή του εκτός από τη μαγειρική υπάρχει και το μόντελινγκ. Συλλέγει γνώσεις, συλλέγει εμπειρίες και παράλληλα ξεκλέβει καλοκαιρινές στιγμές, έχοντας πάντα τους στόχους του στο μυαλό του.

Το ίδιο στοχοπροσηλωμένος ήταν και μέσα στο MasterChef 7 στο οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Η πορεία ήταν μακρά και αν το ένα μέρος της ήταν η μαγειρική, το άλλο -όπως είναι διαμορφωμένο το project- ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι εντάσεις μέσα στον μαγειρικό διαγωνισμό δεν έλειψαν, όπως συχνά δεν έλειψε και η κριτική στο πρόσωπό του και από τους twitterάδες. Ωστόσο, εκείνος πατάει γερά στα πόδια του και δεν επηρεάζεται από αυτά. Γνωρίζει καλά ποιος είναι και το γνωρίζουν και όσοι επιλέγει να βάλει στη ζωή του. Τον συναντήσαμε μία από τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού στο κέντρο της Αθήνας κι όμως ήταν αρκετά cool για να διαθέσει τον χρόνο του και να λύσει κάθε μας απορία.

Ο Νίκος Τράκας μιλάει στο okmag για το MasterChef, τον ρόλο που παίζει η μαγειρική στη ζωή του, τα επαγγελματικά σχέδια που έχει μετά από αυτό και μοιράζεται μαζί μας και πιο προσωπικά κομμάτια της ζωής του.

Πού σε βρίσκουμε μετά το MasterChef; Πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για εσένα αυτό το διάστημα;

Τα πράγματα έχουν πάει πάρα πολύ καλά μετά το MasterChef. Δεν θα με βρείτε κάπου συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή. Γενικά κάνω island hopping (σ.σ. όταν πηγαίνεις από νησί σε νησί). Πάω λίγο από εδώ, λίγο από εκεί και συνδυάζω λίγο δουλειά και λίγο διακοπές. Είναι πολύ όμορφο ό,τι συμβαίνει μετά τον διαγωνισμό και ανυπομονώ να έρθει το επόμενο βήμα όλο και περισσότερο. Περνάω φανταστικά. Για την ώρα κάνω focus (σ.σ. συγκεντρώνομαι) στο μαγειρικό κομμάτι γιατί αυτό με ενδιαφέρει και αυτή είναι η βάση μου. Το συνδυάζω με guest στα νησιά ώστε να γνωρίζω κόσμο, να φτιάχνω καινούριες διασυνδέσεις, να βλέπουν τη δουλειά μου και να εξελίσσεται όλο αυτό σιγά σιγά.

Στο MasterChef είχες κερδίσει κάποια χρήματα. Τα έχεις αξιοποιήσει κάπως; Σκέφτεσαι να τα διαθέσεις γύρω από τη μαγειρική;

Τα κρατάω για την ώρα, να τελειώσει και το καλοκαίρι και θα δω πώς θα τα διαχειριστώ τον χειμώνα.

Είχες πει ότι θα ήθελες κάποια στιγμή να κάνεις και ένα ταξίδι στην Ισπανία.

Θέλω να κάνω ένα ταξίδι στην Ισπανία. Γιατί η γαστρονομία στην Ισπανία είναι πολύ ψηλά πολλά χρόνια τώρα. Δεν νομίζω να το καταφέρω το καλοκαίρι γιατί είναι γεμάτο το πρόγραμμά μου. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρω τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σκέφτεσαι να κάνεις κάποιο σεμινάριο εκεί;

Δεν ξέρω αν θα πετύχω κάποιο σεμινάριο. Σίγουρα θα το ψάξω. Αλλά πάντα στα ταξίδια μου η βάση είναι γαστρονομική. Οπότε θα πάω σε κάποια πόλη που έχει πολύ καλά γαστρονομικά ερεθίσματα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μαγειρική και τί σημαίνει για εσένα το να μαγειρεύεις;

Στις αναμνήσεις που έχω από παιδί δεν θυμάμαι τίποτα πέρα από το φαγητό. Είχα πάρα πολύ καλά ερεθίσματα από τον οικογενειακό μου κύκλο. Από το πώς μαγειρεύει η μαμά μου ή η γιαγιά μου, από το πόσα οικογενειακά τραπέζια μεγάλα κάναμε στη Σύρο. Υπάρχουν πάρα πολλά αρώματα και γεύσεις και πέρα από τα βασικά. Δηλαδή όταν ήμουν πιτσιρικάς μάζευα και έτρωγα σαλιγκάρια από τη θάλασσα. Που δεν συνηθίζεται να το κάνει πια ένα παιδί.

Η μαγειρική ξεκίνησε από αυτό που σε ρωτάνε στον στρατό «ξέρεις να μαγειρεύεις» και λες εσύ ένα «ναι» και μετά μαγειρεύεις στον στρατό. Και μετά μαγειρεύεις στον στρατό και λες δεν πάω να δοκιμάσω και το επάγγελμα; Και πας στη σχολή και πας και στην πρώτη σου δουλειά και γίνεται εκεί το «μακελειό» το μαγειρικό το όμορφο και λες «εγώ θα γίνω μάγειρας».

Πώς πήρες την απόφαση να δηλώσεις συμμετοχή στο MasterChef;

Νομίζω ήταν μια καλή περίοδος πριν από το MasterChef για να μπω στη διαδικασία να δηλώσω συμμετοχή. Και εμπειρικά ένιωθα ολοκληρωμένος σε ένα καλό επίπεδο από γνώσεις και δεν είχα κάτι σοβαρό και σημαντικό να αφήσω πίσω, ενώ θα χαλούσα ένα σημαντικό διάστημα στο παιχνίδι αν έμπαινα. Οπότε ήταν όλα κομμένα και ραμμένα για να μπορέσω να το κάνω.

«Στο MasterChef αυτό που ήθελα το κατάφερα»

Εκτός από το έπαθλο τι ήταν εκείνο που σε ιντρίγκαρε περισσότερο στο MasterChef;

Νομίζω οι ατομικές δοκιμασίες. Με τις ομαδικές ποτέ δεν τα πήγαινα όμορφα στο παιχνίδι. Ήταν περίεργη η επικοινωνία. Όταν αρχίσαμε να μειωνόμαστε στο παιχνίδι, που είχαμε πια «χτίσει επικοινωνία» ήταν πολύ πιο όμορφες. Αλλά στην αρχή που ήμασταν 24 άτομα γινόταν ένας χαμός. Το πρόβλημα ήταν η επικοινωνία, γιατί δεν γνωρίζεις τον άλλον και ο λιγοστός χώρος.

Νομίζω απολάμβανα πάρα πολύ τις ατομικές δοκιμασίες. Σου έδιναν το έναυσμα να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί κάτι περίεργο, διαφορετικό, νόστιμο.

Σαν συνολική εμπειρία θα πω ότι έχει ένα θετικό πρόσημο. Εγώ αυτό που ήθελα το κατάφερα, έδειξα στον κόσμο τι μπορώ να κάνω και ποιος είμαι, οπότε έπαθλο – ξεέπαθλο, όλα είναι μια χαρά.

«Ας με αγαπά όποιος θέλει, ας με μισεί όποιος θέλει. Εγώ θα κοιμάμαι και θα ξυπνάω μια χαρά»

Αν γυρνούσες πίσω τον χρόνο θα άλλαζες κάτι;

Δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Δεν κάθομαι να αναλώνω τον εαυτό μου και να σκέφτομαι ότι θα άλλαζα κάτι στο παρελθόν. Γιατί έγινε στο παρελθόν, έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Οπότε κοιτάμε το σήμερα και το μετά. Το παλιά έγινε, πάει.

Ρωτάω γιατί υπήρξε ένα κομμάτι έντονης κριτικής στο Twitter. Ενδεχομένως κι εσένα η κριτική σου να ήταν πιο αυστηρή ή να μην ταίριαζε με την άποψη των πολλών.

Δεν πήγα να γίνω «Ρομπέν των Δασών» του MasterChef. Δεν γίνεται να τους «πιάσεις» όλους τους ανθρώπους. Συνειδητοποίησα ότι στην τηλεόραση είναι όπως στο φαγητό. Δηλαδή θα βγάλεις ένα πιάτο και σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους δεν θα αρέσει. Δεν γίνεται να αρέσει σε όλους. Είναι άρρωστο να θες να αρέσεις σε όλους. Δεν πήγα με τη λογική ότι «θέλω να με αγαπά όλος ο κόσμος». Ας με αγαπά όποιος θέλει, ας με μισεί όποιος θέλει. Εγώ θα κοιμάμαι και θα ξυπνάω μια χαρά. Δεν θα με επηρεάσει καθόλου.

«Δεν είμαι εύκολος άνθρωπος»

Αν γνώριζες τον εαυτό σου τι άποψη θα είχες για εσένα;

Είμαι περίεργος άνθρωπος. Δεν είμαι εύκολος. Σε πολλά πράγματα δεν είμαι εύκολος. Για εμένα είναι πάνω από όλα η επικοινωνία και πόσο στοχοπροσηλωμένος θες να είσαι σε αυτό που κάνεις. Δεν «δένω» με πολύ κόσμο εύκολα. Είμαι επιλεκτικός. Σε πολλά πράγματα, όχι μόνο στο κοινωνικό κομμάτι. Στη δουλειά μου, στη σχέση μου, στις παρέες μου, σε όλα. Νομίζω το γενικό vibe (σ.σ. η γενική αίσθηση) του Νίκου Τράκα θα ήταν «ένα ωραίο τυπάκι για να κάνεις παρέα».

Έχεις επαφή με κάποιους από τους συμπαίκτες σου; Έχετε βρεθεί;

Έχω επαφή με αρκετά παιδιά από το παιχνίδι: με τον Ηλία Κιαζόλι, με τον Δημήτρη Πολιτάκη, με τον Θοδωρή Γαλάνη, με την Πωλίνα Βετσίνοβα, τον Αλέξανδρο Αντωνελάκη, τη Μαρία Λαζαρίδου. Μιλάμε και χαίρομαι που έχω κρατήσει επαφές.

Με τους κριτές έχετε μιλήσει μετά το παιχνίδι;

Δεν υπήρχε κάποια έξτρα επικοινωνία με τους κριτές. Σίγουρα να βρεθούμε κάπου έξω τυχαία θα επικοινωνήσουμε. Πέρα από αυτό όχι. Μόνο ό,τι είπαμε στον τελικό.

Πώς ένιωσες όταν τη βραδιά του τελικού ανακοινώθηκε η Μαρία νικήτρια; Ποια ήταν η σκέψη που σου ήρθε πρώτη στο μυαλό;

Ειλικρινά η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν «όλα καλά, προχωράμε, πάμε για κάτι άλλο, τελείωσε». Δεν ήταν «γιατί ρε γαμώτο». Μπορεί να υπήρχε το στιγμιαίο ξενέρωμα ότι «δεν έγινε», αλλά η πρώτη σκέψη ήταν «όλα καλά».

Ο Νίκος Τράκας και η Μαρία Μπέη με το τρόπαιο του MasterChef.
Ο Νίκος Τράκας και η Μαρία Μπέη με το τρόπαιο του MasterChef.

Η μητέρα σου ήταν δίπλα σου στον τελικό και φαίνεστε πολύ δεμένοι.

Είμαι από τα τυχερά παιδιά που είχαν τη «δεμένη» οικογένεια. Δεν υπήρχαν εντάξεις ή διαπληκτισμοί που να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Νομίζω όλο αυτό έχει δέσει όλη την οικογένεια. Υπάρχει πάρα πολύ καλή σχέση και χημεία μεταξύ μας. Κι εγώ είχα το θέμα με την αλωπεκία που είχα περάσει μικρός οπότε το δέσιμο με τους γονείς μου είναι διαφορετικό από εκείνο με τα αδέλφια μου.

Ο Νίκος Τράκας με τη μητέρα του.
Ο Νίκος Τράκας με τη μητέρα του.

Το πρόβλημα με την αλωπεκία ήταν κάτι που μοιράστηκες από την αρχή στον διαγωνισμό. Ήσουν 9 όταν παρουσιάστηκε. Πώς το σκεφτόσουν σε εκείνη την ηλικία;

Δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα από την παιδική μου ηλικία. Θες να το πεις άμυνα του εγκεφάλου; Θυμάμαι μόνο ιστορίες που μου έχουν πει οι γονείς μου, η οικογένειά μου, τα αδέλφια μου. Σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο συναίσθημα για ένα παιδί το 2003 που δεν ήξερες καν τι είναι η αλωπεκία και που θεωρούσαν ότι όποιος δεν έχει μαλλιά κάνει χημειοθεραπείες. Ήταν πάρα πολύ περίεργο το συναίσθημα, αλλά το δουλεύεις και εξελίσσεσαι. Ως προς το πως το αντιμετώπιζαν τα παιδιά, σκέψου ένα παιδί που βλέπει κάτι διαφορετικό. Τι μπορεί να κάνει; Θα το επικρίνει. Και είναι πολύ οκ.

Παρόλα αυτά χαίρομαι πάρα πολύ που όσο καιρό είμαι έξω και βλέπω να με προσεγγίζουν πάρα πολλά παιδιά από όλες τις ηλικίες, δύο, τριών, με τις οικογένειές τους, δημοτικού, γυμνασίου, οτιδήποτε. Είναι ωραίο που ενώ εγώ έχω βιώσει τα παιδιά να το κατακρίνουν αυτό γιατί τους είναι κάτι ξένο και τελείως διαφορετικό, τα παιδιά του σήμερα, 20 χρόνια μετά, τους αρέσει και νιώθουν άνετα να έρθουν να σου μιλήσουν μόνα τους χωρίς να είναι κρυμμένα πίσω από τη μαμά και τον μπαμπά. Βλέπεις ένα καλύτερο βήμα στη διαφορετικότητα και στο πώς το αντιλαμβάνεται ο καινούριος κόσμος που έρχεται.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το μόντελινγκ;

Το μόντελινγκ ξεκίνησε για εμένα κατά τύχη το 2019 στη Μύκονο. Δούλευα στη Μύκονο σεζόν και γνώρισα κάτι παιδιά από κοινές παρέες και για κάποιο λόγο όλοι είχαν λυσσάξει εκείνη τη χρονιά να κάνω μόντελινγκ. Έλεγα «εγώ είμαι μάγειρας». Εν τέλει γνώρισα μια κοπέλα η οποία ήταν scouter (σ.σ. εκείνος που ψάχνει να αναδείξει ταλέντα) σε ένα πρακτορείο και έτσι όταν γύρισα από τη σεζόν τον χειμώνα ξεκίνησα να είμαι σε ένα πρακτορείο μόντελινγκ.

Έχεις δηλώσει ποτέ συμμετοχή στο GNTM; Είναι από τα πράγματα που αναζητούν για εσένα στο διαδίκτυο.

Δεν έχω δηλώσει συμμετοχή στο GNTM.

Κάτι ακόμα που αναζητούν, καθώς το τατουάζ σου δηλώνει πως είσαι «μοναχικός λύκος», είναι αν έχεις κάποια σχέση.

Δεν έχω καμία σχέση αυτή την περίοδο. Και βλέπουμε. Ξέρογω; Ελεύθερος είμαι πάντως.

Επίσης τι ζώδιο είσαι!

Κορίτσια, είμαι Υδροχόος με ωροσκόπο Αιγόκερω!

«Όταν δεν εξελίσσομαι βαριέμαι»

Πώς θα ήθελες να σε οδηγήσει η μαγειρική στο απώτερο μέλλον;

Έχω ένα κακό σαν άνθρωπος: Δεν μπορώ να μένω στάσιμος. Κι όταν δεν εξελίσσομαι βαριέμαι. Κι όταν βαριέμαι δεν είναι καλό. Οπότε θέλω να συνεχίσω να «κυνηγάω» τη γνώση πάνω σε αυτό που κάνω και στα γύρω γύρω. Ευελπιστώ να καταφέρω να φεύγω τον χειμώνα 3-5 μήνες στο εξωτερικό, να δουλεύω σε εστιατόρια με Michelin ώστε να εξελίσσομαι περισσότερο και να καταφέρω να τελειοποιώ τεχνικές και γνώσεις. Και ποιος ξέρει μπορεί να μου γυρίσει και εμένα το μάτι και να «κυνηγήσω» κι εγώ κανένα Michelin σε λίγα χρόνια. Όχι ακόμα, αλλά σε 5-6 χρόνια.

Οι περισσότεροι έχουν στη σκέψη τους να ανοίξουν ένα μαγαζί.

Δεν το σκέφτομαι και δεν θα το σκεφτώ ποτέ να ανοίξω μαγαζί στην Ελλάδα νομίζω. Είναι overpopulated (σ.σ. σε υπερβολικό αριθμό) η κατάσταση. Στο εξωτερικό αν πας να ανοίξεις μαγαζί σε μια πόλη θα πας στον Δήμο και θα πεις θέλω να ανοίξω έναν φούρνο, ένα καφέ, ένα μπαρ. Ο Δήμος θα σου πει έχω 15 μπαρ για τα άτομα της πόλης, δεν μπορείς να ανοίξεις άλλο. Εδώ δεν υπάρχει περιορισμός. Ο κορεσμός στην εστίαση ξεκινά από πολλά πράγματα. Το προσωπικό δεν είναι αρκετό. Μαγαζιά ανοίγουν συνέχεια από το πουθενά, έχουν δεν έχουν δουλειά. Κάποια θα κλείσουν, κάποια θα μείνουν. Γιατί να το κάνω; Για να πω ότι άνοιξα κάτι δικό μου; Δεν θέλω, να είστε καλά.

Φαίνεσαι συνειδητοποιημένος.

Αν δεν είσαι, φοράς παρωπίδες. Λες θέλω να ανοίξω ένα εστιατόριο. Δες τι γίνεται γύρω σου πρώτα από όλα. Το άνοιξες και; Προτιμώ να κάνω οικονομίες και να ανοίξω ένα εστιατόριο στο εξωτερικό που δεν θα υπάρχει τόσος κορεσμός. Δεν θα ανοίξω burgerάδικο και θα έχει άλλα 15 σε 100 μέτρα απόσταση. Τι να το κάνω; Ανοίγουν μαγαζιά στη σειρά και δημιουργούν μεταξύ τους αναδουλειά. Μόνοι τους χαλάνε την αγορά τους. Οπότε δεν ξέρω αν θα ανοίξω κάτι δικό μου.

Φωτογραφίες: MasterChef, Instagram/nikos__trakas

Διαβάστε επίσης:

MasterChef – Νίκος Τράκας: Ποιος είναι ο μάγειρας που κέρδισε 10.000 ευρώ;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ