Μέσα στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε κάθε συνεδρίαση ο Μάνος Δασκαλάκης. Ντυμένος και εκείνος πάντα στα μαύρα. Είναι ο άνθρωπος που στέκεται νομικά απέναντι στη μητέρα των
τριών παιδιών του, στη γυναίκα που κάποτε αγάπησε. Επιλέγει να κάθεται πάντα στις θέσεις απέναντι από την πλευρά που βρίσκεται η κατηγορουμένη. Τώρα πια είναι δυο ξένοι και, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, δεν την έχει κοιτάξει ούτε ένα λεπτό από την ημέρα που ξεκίνησε η δίκη. Κάποια
στιγμή σε μια συνομιλία μας τον ρώτησα πώς νιώθει. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: «Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό…». Μου τράβηξε το βλέμμα το ρολόι στο χέρι του. Στο καντράν έχει μια φωτογραφία του αγκαλιά με την Τζωρτζίνα. Ό,τι έχει απομείνει να του θυμίζει το αγγελούδι του.

Ο Μάνος Δασκαλάκης από την αρχή αυτής της υπόθεσης άκουσε και διάβασε πολλά. Ο δικηγόρος του Δημήτρης Καράμπελας αποκαλύπτει πολλά άγνωστα στοιχεία για τον πατέρα των τριών νεκρών κοριτσιών, αλήθειες που δημοσιοποιούνται πρώτη φορά.

Ο Μάνος Δασκαλάκης έδωσε το κίνητρο σε αυτή τη δίκη: την εκδίκηση όταν εκείνος αποφάσισε να φύγει οριστικά από το σπίτι. Κατέθεσε ότι έβαλε πολλά πράγματα σε μια σειρά μετά τη σύλληψη της εν διαστάσει συζύγου του. Όλη αυτή τη διαδικασία τη ζήσατε βήμα βήμα. Πόσο δύσκολο ήταν για τον εντολέα σας αλλά και για εσάς;

Δεδομένου ότι ο κύριος Δασκαλάκης δεν διαθέτει εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις, αυτό που αποδεικτικά μπορούσε να εισφέρει στη δίκη που έχει ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ήταν ο λόγος που, κατά την πεποίθησή του, οδήγησε την κυρία κατηγορουμένη να τελέσει τις αξιόποινες
πράξεις που της αποδίδονται.

Να δώσει δηλαδή το κίνητρο της απόπειρας και της τετελεσμένης ανθρωποκτονίας εις βάρος της μεγάλης κόρης του Τζωρτζίνας. Κι αυτό το έκανε. Και με τον τρόπο αυτό απέδειξε ότι τελικά είναι ουσιαστικός και όχι τυπικός υποστηρικτής της κατηγορίας, όπως κάποιοι συνάδελφοί σας θέλησαν να τον παρουσιάσουν. Εκτός από την εκδίκηση, αυτό που ανέφερε ο Μάνος ως κίνητρο ήταν και ότι η κυρία κατηγορουμένη πίστευε ότι το πένθος που θα βίωνε το ζευγάρι από την απώλεια
και του τρίτου τέκνου τους θα τους επανένωνε. Ακούστηκε από την πλευρά της υπεράσπισης ότι υπήρξε διαφοροποίηση στο κίνητρο που έδωσε ο Μάνος από αυτό που ο κύριος εισαγγελέας και το δικαστικό συμβούλιο είχαν αναφέρει στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Αυτό ασφαλώς και δεν ισχύει. Και τα δύο αυτά, δηλαδή η εκδίκηση και η προσδοκία επανένωσης λόγω πένθους, εντάσσονται στην κτητική εμμονή που είχε η κυρία κατηγορουμένη για τον Μάνο και στη διακατοχή της από τον φόβο εγκατάλειψης, όπως απόλυτα εύστοχα αναφέρουν ως κίνητρο των δύο κατηγοριών (απόπειρας και τετελεσμένης ανθρωποκτονίας) και ο κύριος εισαγγελέας και το δικαστικό συμβούλιο στο παραπεμπτικό του βούλευμα. Με λίγα λόγια, και το Δικαστικό Συμβούλιο και ο Μάνος το ίδιο ανέφεραν ως κίνητρο. Ο Μάνος αυτό το διάστημα βίωσε πράγματα που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους. Το να σκοτώνει μια μάνα τα ίδια της τα παιδιά, και μιλάω γενικότερα, αντιστρατεύεται την ίδια την ανθρώπινη φύση και τον προστατευτικό ρόλο του γονέα προς τα τέκνα του. Οι σοκαριστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση έχουν κάνει τον Μάνο να αναθεωρήσει σκέψεις και πεποιθήσεις που είχε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη αυτή η διαδικασία.

Είναι ο Μάνος Δασκαλάκης αναξιόπιστος μάρτυρας, όπως τον κατηγόρησε η υπεράσπιση;

Σέβομαι απόλυτα το έργο της υπεράσπισης, αλλά ο Μάνος ήταν πέραν για πέραν αξιόπιστος. Κατέθεσε όλα όσα είχε αναφέρει στις μέχρι τώρα καταθέσεις του, προανακριτική και ανακριτικές, χωρίς την παραμικρή αντίφαση ή διαφοροποίηση. Εξάλλου, η αλήθεια είναι μία και όσες φορές και να ειπωθούν τα γεγονότα δεν μπορεί να ειπωθούν με άλλο τρόπο όταν κάποιος λέει την αλήθεια. Σίγουρα ο Μάνος στο ακροατήριο έκανε ορισμένες συμπληρώσεις και διευκρινίσεις στις καταθέσεις του, χωρίς όμως αυτές να τον καθιστούν αναξιόπιστο, όπως για ευνόητους λόγους θέλησε να τον εμφανίσει η υπεράσπιση.

Είναι δεδομένο ότι σε μια κατάθεση, όσο αναλυτική και διεξοδική να είναι, δεν μπορεί ένας μάρτυρας να εξιστορήσει την κάθε λεπτομέρεια εννέα ετών έγγαμης συμβίωσης. Να σημειώσω ότι αυτό που έγινε τελικά από την πλευρά της κυρίας κατηγορουμένης δεν ήταν μήνυση για ψευδή κατάθεση, αλλά ένα αίτημα για διαβίβαση των πρακτικών της δίκης μετά το πέρας της στην Εισαγγελία για διερεύνηση τυχόν τέλεσης του αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ενέργεια εκ μέρους της κυρίας κατηγορουμένης αποτελεί μια μάταιη κίνηση προκειμένου να πληγεί επικοινωνιακά και μόνο ο Μάνος και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τον πυρήνα της βαρύτατης κατηγορίας.

Είστε από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζετε τόσο καλά αυτή την υπόθεση, καθώς εκπροσωπούσατε τον Μάνο Δασκαλάκη και πριν από τη σύλληψη της κατηγορουμένης. Είστε κοντά του όλους αυτούς τους μήνες. Η αυτονόητη απορία του κόσμου είναι: «Πέθαιναν τα παιδιά και δεν υποψιάστηκε;».

Θεωρώ ότι ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει τι έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση. Μόνο ορισμένοι συνάδελφοί σας επιμένουν ακόμη σε αυτό το ερώτημα. Σε αυτή την εύλογη –στο ξεκίνημα της υπόθεσης– απορία του κόσμου αυτό που από την αρχή ο Μάνος έχει αναφέρει κατηγορηματικά είναι ότι η κυρία κατηγορουμένη δεν του είχε δώσει την παραμικρή αφορμή για να υποψιαστεί ότι μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά του. Ως ζευγάρι μπορεί να είχαν κάποιες εντάσεις, όπως είναι φυσιολογικό άλλωστε για κάθε ζευγάρι, αλλά ως μητέρα η κυρία κατηγορουμένη ήταν υποδειγματική. Και αυτό, ότι δηλαδή ο Μάνος δεν είχε την παραμικρή υποψία, δεν είναι κάτι που το ισχυρίζεται ο Μάνος και εγώ και ο κύριος Γεωργακόπουλος, αλλά είναι κάτι που δέχτηκαν έξι εμπειρότατοι και εξαιρετικοί δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν τη δικογραφία. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει ψήγμα ποινικής ευθύνης του εντολέως μας, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα στο παραπεμπτικό βούλευμα ως παντελώς ανυποψίαστο. Εξάλλου, όταν δύο ιατροδικαστές έχουν πιστοποιήσει ως αίτια θανάτου των δύο πρώτων παιδιών τα παθολογικά, κανείς μας θεωρώ δεν θα υποψιαζόταν ότι κάτι συνέβη, όταν μάλιστα βλέπεις μια μάνα να είναι πάνω, καταπάνω, στα παιδιά.

Ήταν σύζυγος και πατέρας. Πλέον τα παιδιά του είναι νεκρά και η μητέρα τους κατηγορείται για τον θάνατό τους. Τι είναι αυτό που ζητά με όλη τη δύναμη της ψυχής του;

Αυτό που από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ζητά, και για αυτό άλλωστε δήλωσε και υποστήριξη της κατηγορίας, είναι η δικαίωση της μνήμης των παιδιών του και τίποτα άλλο.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ