Πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς με την παράσταση «Το Σώσε» έκανε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με έναν all star θίασο και μιλά για όλα. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστει στην παράσταση μιλά για τους συνεργάτες του, το θέατρο και το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα.

Η παράσταση στο Παλλάς και οι συνεργάτες του

«Δεν υπάρχει ηθοποιός ή άνθρωπος του θεάτρου που να μην του προκαλεί μεγάλη διέγερση αυτό το έργο. Πρώτον γιατί είναι πολύ αστείο, δεύτερον γιατί έχει ως κύριο θέμα του τον κόσμο του θεάτρου –αλλά και συνολικά μιλά για το λάθος και την αταξία– και τρίτον γιατί έχει μια πολύπλοκη και δύσκολη κατασκευή.

Στην Ελλάδα έχει ανέβει αρκετές φορές. Θεωρούσαμε όμως ότι υπάρχει χώρος να ανέβει ξανά σε κεντρικό θέατρο και να ανέβει όπως εγώ φαντάζομαι ότι του χρειάζεται. Δηλαδή με έναν θίασο όπου όλοι είναι πρωταγωνιστές (σ.σ. εκτός των Μαρκουλάκη, Καρύδη, Χρυσοστόμου, Παπαληγούρα στην παράσταση παίζουν οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Δάφνη Δαυίδ και Γιώργος Ζυγούρης). Και οι εννέα μπορούμε να παίξουμε αυτό που λέμε στο θέατρο «καλή μπάλα μεταξύ μας», σε μια παραγωγή που να έχει πολύ υψηλό αισθητικά αποτέλεσμα, το οποίο να σου δημιουργεί και μια αίσθηση χαράς και εξωστρέφειας», ανέφερε αρχικά για την παρ΄σταση που ανεβάζει στο Παλλάς.

Και συνέχισε: «Μου αρέσει πολύ να σκηνοθετώ, να φτιάχνω παραστάσεις και να λέω ιστορίες που εμένα προσωπικά με αγγίζουν. Αλλά έχει αρχίσει να μου δημιουργείται η επιθυμία να μην παίζω για την περίφημη «ολόκληρη σεζόν», που αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων. Θέλω να μπορώ να έχω λίγο παραπάνω χρόνο για την προσωπική μου ζωή, τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Πλέον το όνειρό μου όταν γυρίζω στη σκηνή δεν είναι οι μεγάλοι ρόλοι. Με ενδιαφέρει κυρίως να βρίσκομαι σε συνεργασίες με αυτό που ονομάζω εγώ «τους φίλους μου». Δηλαδή με τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεννοηθείς καλά και θα αισθανθείς χαρά που θα ανέβεις μαζί τους στη σκηνή να παίξεις μπαλίτσα. Μου αρέσει να βλέπω να περνάμε ωραία την μπάλα ο ένας στον άλλο. Στην κωμωδία αυτό γίνεται πολύ καθαρό γιατί υπάρχουν οι μπαλιές και το καλάθι, που είναι κάθε φορά το αστείο που θα φέρει το γέλιο. Αυτή λοιπόν την αίσθηση της ομαδικότητας την έχω ανάγκη και αυτή με φτιάχνει στη σκηνή. Αν δεν έχω αυτήν, βαριέμαι».

Το ελληνικό #MeToo

Αναφερόμενος στο ελληνικό #MeToo είπε: «Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στον χώρο του θεάτρου με τα γεγονότα του #ΜeΤoo. Μαζί με τα κλειστά θέατρα λόγω πανδημίας έφερε σε πολλούς από εμάς –σίγουρα σε μένα– μια πολύ περίεργη ψυχική διάθεση. Και λόγω του χειρισμού από μια μερίδα ανθρώπων προκάλεσε ένα τοξικό κλίμα μέσα στο θέατρο και στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, που στην πραγματικότητα δεν είχαν κάτι να χωρίσουν.

Κάποιοι ίσως θεώρησαν ότι όλο αυτό είναι και μια ευκαιρία να αναδειχτούν σε ιερείς ή ιέρειες ενός αγώνα, ας πούμε. Η εποχή όπου κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν επιτρεπτά ή τελοσπάντων να μη μιλάμε για αυτά αλλάζει και έρχεται η εποχή όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να διεκδικήσει πλέον το δικαίωμά του να πηγαίνει στην εργασία του και να επιστρέφει από αυτή γεμάτος χαρά και δημιουργικότητα. Και να μην κινδυνεύει να κακοποιηθεί κανένας από κανέναν. Κι αυτό όχι μόνο στο θέατρο, σε κάθε εργασιακό χώρο. Και δεν υπάρχει άνθρωπος του θεάτρου που να διαφωνεί με αυτό το αξίωμα. Ο χειρισμός όμως δημιούργησε μια σειρά από παρατράγουδα».

Για την τηλεόραση και τον ρόλο που έχει στη ζωή του είπε: «Η τηλεόραση είναι καταρχήν εμπορικό προϊόν. Από τη φύση του είναι δεσμευμένο το Μέσο να μπορεί να είναι κερδοφόρο ή να μη δημιουργεί καταστροφή. Εκεί όμως ανοίγει μια ολόκληρη συζήτηση για το τι σημαίνει «έχω έναν τηλεοπτικό σταθμό» και αν είναι το ίδιο με το «έχω ένα κατάστημα που πουλάει παπούτσια». Κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο. Όποιος διαθέτει κάποιου τύπου μικρόφωνο, νομίζω ότι έχει και κάποιου τύπου ευθύνη. Σιγά σιγά η ελληνική τηλεόραση αναβαθμίζεται. Ειδικά τώρα που οι Έλληνες θεατές παρακολουθούν διεθνείς πλατφόρμες, είναι δύσκολο να συνεχίσει η ελληνική παραγωγή να προμηθεύει σίριαλ κακής ποιότητας».

Διαβάστε περισσότερα στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Φωτογραφίες: Κοσμάς Κουμιανός για το περιοδικό ΟΚ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ