Η έμπειρη κτηνίατρος από την Θεσσαλονίκη, Νικολέτα Σερέτη που μεγαλώνοντας έκανε το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα στην πόλη που γεννήθηκε και ζει, εξηγεί στο OK! όσα πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν όλοι φιλόζωοι και οι «κατοικίδιογονείς», όπως λέει.

Τι σε έκανε να επιλέξεις την Κτηνιατρική;

Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν συνέχεια με ζωάκια. Όταν γεννήθηκα, στο σπίτι είχαμε ένα κοκεράκι, την Μπουμπού. Τη λάτρευα. Η πρώτη μου επαφή με τα ζώα δεν ήταν απλώς τρυφερή, ήταν σχεδόν μαγική. Από μικρή έλεγα ότι θέλω να γίνω «γιατρός των ζώων» και δεν το άλλαξα ποτέ. Έτσι, σπούδασα την κτηνιατρική επιστήμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αργότερα άνοιξα το πρώτο μου κτηνιατρείο στο κέντρο της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα με κάνουν χαρούμενη. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα μου, ένα βλέμμα τους ή μια ουρίτσα που κουνιέται αρκεί.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που έχεις αντιμετωπίσει;

Δεν θα ξεχάσω όταν έφεραν στο ιατρείο ένα αδεσποτάκι, μια μικρή, φοβισμένη σκυλίτσα που είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Ήταν παρατημένη στη μέση του δρόμου, κανείς δεν σταματούσε, μέχρι που την εντόπισε μια κοπέλα και την έφερε τρέχοντας. Ήταν πολυτραυματίας, πονούσε πολύ, αλλά με κοίταζε στα μάτια σαν να ζητούσε βοήθεια και να μου έδειχνε εμπιστοσύνη ταυτόχρονα. Ήξερα ότι το σώμα της ίσως να μην τα κατάφερνε, αλλά έπρεπε να προσπαθήσω. Της κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και την κρατήσαμε κοντά μας για μέρες. Τελικά, επέζησε. Και όχι μόνο αυτό, η κοπέλα που τη βρήκε την υιοθέτησε. Τώρα ζει σαν βασίλισσα. Εκείνη τη μέρα ένιωσα ότι κέρδισα κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή νίκη. Ένιωσα ότι άλλαξε η μοίρα ενός πλάσμα τος. Δύσκολη στιγμή με χαρούμενο αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου να επισκεφτεί τον κτηνίατρο;

Η απάντηση είναι «πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζουμε»! Ο κόσμος έχει συχνά την εντύπωση ότι πάμε στον κτηνίατρο μόνο όταν το ζώο έχει κάτι, όμως η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Ιδανικά, ο πρώτος έλεγχος γίνεται άμεσα, μόλις υιοθετηθεί το ζώο, μετά ξεκινάμε εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και καθιερώνουμε τακτικούς επανελέγχους. Όπως εμείς πάμε στον γιατρό για τσεκάπ, έτσι πρέπει και τα κατοικίδιά μας.

Πώς έχεις καταφέρει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των φιλόζωων που επιλέγουν το κτηνιατρείο σου;

Η αλήθεια είναι πως κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και πολλές φορές απαιτείται συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και συνεργασίας. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στο κτηνιατρείο μας είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δια θέτουμε σύγχρονο εξοπλισμό, εξελιγμένα διαγνωστικά μηχανήματα και πάνω απ’ όλα διάθεση να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε συνεχώς. Έχουμε επίσης δημιουργήσει δίκτυο συνεργασίας με εξαιρετικούς συναδέλφους, ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση, ακόμη και στα πιο απαιτητικά περιστατικά. Αυτό που θέλω να πω σε όλους τους «κατοικιδιογονείς» είναι πως ό,τι πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζει το ζωάκι σας, θα με κάνει πραγματικά χαρούμενη να έρθετε σε επαφή μαζί μου και να βρούμε μαζί τη λύση. Γιατί πάντα υπάρχει λύση όταν υπάρχει αγάπη, γνώση και φροντίδα.

Τι θα συμβούλευες όποιον επιθυμεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο;

Να το κάνει, αλλά να το κάνει συνειδητά. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε «δώρο για να χαρεί το παιδί». Είναι ζωντανή ψυχή, με ανάγκες και συναισθήματα. Θα συμβούλευα πρώτα να εξετάσει το πρόγραμμά του, τις οικονομικές του δυνατότητες και τη διάθεση να δεσμευτεί για χρόνια. Αν νιώσει έτοιμος, τότε έχει να κερδίσει την πιο αληθινή αγάπη που υπάρχει.

Κάποιοι που έχουν μωρά στο σπίτι είναι ασφαλές να έχουν και κατοικίδιο;

Φυσικά και είναι. Αρκεί να υπάρχει επίβλεψη και καλή ενημέρωση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα αποκτούν ενσυναίσθηση, γίνονται πιο υπεύθυνα και χτίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Το ζώο δεν είναι κίνδυνος, είναι δάσκαλος ζωής. Όμως, αντίστοιχα, δεν είναι παιχνίδι για το παιδάκι μας. Είναι ένα ισάξιο μέλος στην οικογένεια που πρέπει να το σεβόμαστε.

Με τον Θοδωρή Φέρρη και τον Χάρη Σιανίδη.

Όταν υπάρχει ήδη κατοικίδιο στο σπίτι και η οικογένεια αποκτά μωρό, πώς προετοιμάζεται η γνωριμία του κατοικίδιου με το νέο μέλος της οικογένειας;

Η λέξη-κλειδί είναι «προσαρμογή». Πριν έρθει το μωρό, πρέπει να αλλάξει σταδιακά η ρουτίνα του κατοικίδιου, να εξοικειωθεί με ήχους και μυρωδιές του βρέφους. Όταν έρθει το μωρό στο σπίτι, καλό είναι η πρώτη επαφή να γίνει ήρεμα και με ασφάλεια. Το ζώο πρέπει να συνεχίσει να νιώθει ότι έχει ρόλο μέσα στην «αγέλη», δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Θεωρείς ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση στην ελληνική τηλεόραση για τους φιλόζωους τηλεθεατές;

Η τηλεόραση προσφέρει ελάχιστο χώρο στη φιλοζωία, και όταν το κάνει συχνά το προσεγγίζει επιφανειακά ή συναισθηματικά. Χρειάζεται σύγχρονη, σωστή ενημέρωση, βασισμένη σε επιστημονική γνώση αλλά με απλή, καθημερινή γλώσσα. Ο κόσμος διψάει για πρακτικές πληροφορίες. Μια σωστή τηλεοπτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να κάνει θαύματα στην υπεύθυνη κατοχή κατοικίδιων.

Θα σε ενδιέφερε να αναλάβεις μια τέτοιου είδους τηλεοπτική εκπομπή;

Με ενθουσιάζει η ιδέα. Θα ήθελα μια εκπομπή φρέσκια, με αληθινά περιστατικά, σωστή ενημέρωση, χιούμορ, συγκίνηση και… ουρές που κουνιούνται. Να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα δεν λέγονται: υιοθεσίες, λάθη ιδιοκτητών, εμβολιασμούς, διατροφή, περίεργα περιστατικά. Να δείξουμε τη σχέση ανθρώπου – ζώου στην πραγματική της διάσταση. Το κοινό είναι έτοιμο.

Kαλαποθάκη 13, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2312-311234

Εmail: nikoletasereti.com

Instagram/ Tiktok: dr.nikoletasereti

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 1018 του περιοδικού ΟΚ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ